Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų – taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas. 

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, jog lietuviai per mažai vartoja daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų produktų, ir dėl to įvykdo tik apie pusę norminio angliavandenių kiekio, kurių racione turi būti apie 60 proc.

Pasak J.Dobrovolskienės, epidemiologiniai tyrimai liudija, jog gyvenantys šalyse, kur įprasta valgyti daug daržovių ir vaisių, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligoms, piktybiniais navikais. Valgant įvairias daržoves, žmogus gauna vitaminų ir kitų veiklių biologinių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai, reguliuoja kraujo krešėjimo procesą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Daržovėse ir vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio, kurie mažina kraujospūdį, taip pat B grupės vitaminų ir folio rūgšties, apsaugančios nuo anemijos.

Tyrimo duomenys gauti apibendrinus 2009 m. IKI prekybos tinklo pardavimus pagal produktų kategorijas. Dietologai sako, jog toks racionas anaiptol neatitinka rekomenduojamos mitybos piramidės ir įspėja, jog tokie lietuvių įpročiai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus.

IKI komercijos direktorės Eglės Ortiz teigimu, praėjusiais metais daržovių ir vaisių pardavimai tinkle padidėjo 10 proc. – tam įtakos galėjo turėti ne tik noras maitintis sveikiau, bet ir beveik penktadaliu sumažėjusios šių produktų kainos. „Akivaizdu, kad lietuviai prioritetą teikia vietinėms daržovėms ir vaisiams, todėl sezono metu stengiamės, kad lietuviškos produkcijos būtų ne mažiau nei 60 procentų“, - sako E. Ortiz.

Dietologė J. Dobrovolskienė akcentuoja, kad per mažas grūdinių produktų vartojimas liudija, jog Lietuvoje paplito  madingos, tačiau klaidingos dietos, kurios rekomenduoja visiškai atsisakyti patiekalų iš makaronų, kruopų ir duonos. „Lėtai įsisavinami angliavandeniai, kaip krakmolas, reguliuoja alkio jausmą ir gliukozės kiekį kraujyje, sumažindami tikimybę susirgti antrinio tipo cukriniu diabetu. Tuo tarpu maistinės skaidulos, kuriomis turtingos mažai šlifuotos kruopos bei daržovės, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, detoksikuoja organizmą – sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. Dėl to sumažėja rizika susirgti vėžiu, ateroskleroze – širdies kraujagyslių sistemos ligomis, vidurių užkietėjimu“, - teigia J.Dobrovolskienė.

Taip pat statistinio lietuvio pirkėjo įpročiai liudija, jog perlenkiama lazda su baltymais turtingais pieno ir mėsos produktais – vietoje rekomenduojamų 12-15 proc. suvartojama net 35 proc. Dietologė rekomenduoja suaugusiems vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonėms raudoną mėsą (jautieną ir kiaulieną), valgyti kuo rečiau, į dienos racioną dažniau įtraukti paukštieną (2-3 k/sav.) ir žuvį (3-4 k./sav.), o kartą per savaitę valgyti tik vegetarišką maistą. IKI pastebi, jog šviežios žuvies pardavimai pastaraisiais metais nekinta, tačiau pirkėjai praėjusiais metais dažniau rinkosi pigesnę lietuvišką žuvį.

Dietologę J. Dobrovolskienę teigiamai nustebino, jog lietuviai nemažai perka margarino bei aliejaus. Pagal IKI prekybos centro surinktus duomenis, per praėjusius metus ypač išaugo alyvuogių, saulėgrąžų ir specialūs aliejai su įvairiais priedais. Vis dėlto, dietologė primena, kad gryno aliejaus rekomenduojama sunaudoti tik 2-3 valgomus šaukštus per dieną.

IKI statistika taip pat rodo, jog sunkmetis nedaug įtakojo saldumynų pardavimus, o šokoladą plytelėmis pirkėjai netgi dar labiau pamėgo – pernai jo parduota 25 proc. daugiau. Tiems, kurių racione saldumynai užima net 8 proc. ar daugiau raciono, gydytoja dietologė primena, jog šie produktai yra kaloringi, bet negali pasigirti naudingomis medžiagomis, todėl vartotini tik retkarčiais ir mažais kiekiais. Taip pat lietuviai, dažniau besimėgaujantys įvairiais saldikliais ar cukrumi paskanintais bei dažnai angliarūgšte prisotintais sulčių gėrimais, turėtų prisiminti, kad naudingiausios yra natūralios, nesaldintos ir iš šviežių daržovių ar vaisių išspaustos sultys.


Šiame straipsnyje: dietamitybaracionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Kelionė į geresnę save <span style=color:red;>(pirmasis žingsnis)</span>
    Kelionė į geresnę save (pirmasis žingsnis)

    "Kūno gerovės" programa – keliomis pagrindinėmis taisyklėmis apie mitybą grindžiama, individualiai kiekvienam ją pasirinkusiajam pagal poreikius bei tikslus sudaroma mitybos ir sporto programa. Jos kūrėjas – įspūdingą kūno re...

    2
  • Drabužiai, sukėlę daugiausiai triukšmo mados istorijoje
    Drabužiai, sukėlę daugiausiai triukšmo mados istorijoje

    Nuo mini sijonėlių iki vyrų su sijonais – dauguma mados tendencijų, vos tik pristatytos ant podiumų, sukėlė tikrą skandalą. Paryžiuje, Taikomosios dailės muziejuje, šiuo metu veikia paroda, skirta mados istorijoje daugiausia triuk&scaro...

    2
  • Ar esate stilingi? Pasitikrinkite!
    Ar esate stilingi? Pasitikrinkite!

    Dizainerė Agnė Kuzmickaitė kartu su Kauno „Akropoliu“ pristatė stiliaus testą – specialiame internetiniame puslapyje lietuviai kviečiami pasitikrinti žinias ir įvertinti savo stiliaus pojūtį. Projekto metu surinkti duomenys leis &bd...

  • Menininkės kviečia pasvajoti, kokia galėtų būti ateities mada
    Menininkės kviečia pasvajoti, kokia galėtų būti ateities mada

    Vilniaus dailės akademijos Tekstilės ir Kostiumo dizaino profesorės Eglė Ganda Bogdanienė ir Jolanta Vazalinskienė kviečia į parodą „Lengvai 2“. ...

    1
  • Milano mados savaitėje ‒ rožinės protesto kepuraitės
    Milano mados savaitėje ‒ rožinės protesto kepuraitės

    Italų mados dizainerė Angela Missoni (Andžela Misoni) perkėlė politinę kovą į Milano mados savaitę, kur pristatė savo 2017 metų rudens-žiemos kolekcija. Jos pristatymo metu modeliai dėvėjo rožines megztas kovos už moterų teises simboliu tapusi...

    3
  • Sulieknėjusi I. Norkutė-Žvinienė pasijaunino botulino injekcijomis
    Sulieknėjusi I. Norkutė-Žvinienė pasijaunino botulino injekcijomis

    Daugiau nei prieš pusmetį drastiškai sulieknėjusios žinomos aktorės Ingos Norkutės-Žvinienės išvaizda žiniasklaidoje aptarinėjama iki šiol. Itin pasikeitusi garsi moteris ryžosi dar patobulinti savo išvaizdą ir pra...

    18
  • Trys skirtingi įvaizdžiai stilingam pavasariui
    Trys skirtingi įvaizdžiai stilingam pavasariui

    Šį pavasarį mados viršūnėje karaliaus netradicinės formos, metalo atspalviai ir įdomūs medžiagų raštai. Kartu su šiltuoju sezonu mada pražys įvairiausiomis spalvomis – nuo smaragdinės žalios, ryškios koralo...

    3
  • Grimuotoja apie darbą televizijoje: kai pasensiu, rašysiu memuarus
    Grimuotoja apie darbą televizijoje: kai pasensiu, rašysiu memuarus

    Dar anksčiau nei tiesioginės laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėjai į darbą skuba juos laidai ruošiančios LRT televizijos grimuotojos. Jau 28 metus nacionalinio transliuotojo slenkstį kasryt minanti Jolanta Jurkevičienė teigia, kad, ...

  • Londone – princesės Dianos drabužių paroda
    Londone – princesės Dianos drabužių paroda

    Minint britų princesės Dianos žūties dvidešimtmetį visuomenei nuo penktadienio bus pristatytos jos žėrinčios suknios, elegantiški kostiumėliai ir paprastos trumpos suknelės – apdarai, kurie tuo metu traukė daugelio dėmesį, dikt...

    2
  • Kojinių mada: kokias klaidas daro vyrai?
    Kojinių mada: kokias klaidas daro vyrai?

    Stilingai ir tvarkingai norintys atrodyti vyrai turi labiau kreipti dėmesį į tai, kaip reikia derinti kojines prie kelnių, sako stiliaus ekspertai. Pasak vyrų stiliaus konsultanto Algirdo Griciaus, vyrauja kelios pagrindinės vyriškų kojinių mado...

Daugiau straipsnių