Koks gripas Lietuvoje siautės šiais metais?

Medikai prognozuoja, kad per 2012–2013 metų gripo sezoną Lietuvoje cirkuliuos virusas A, nustatytas 2011 metais, virusas B, nustatytas 2010-aisiais ir pernai šalyje pasirodęs vadinamasis kiaulių gripo virusas, jau tapęs sezoniniu.

Lietuvoje kasmet gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis suserga apie 400 tūkst. gyventojų, o žmonių skiepijimosi vidurkis yra vienas žemiausių Europoje, praneša LRT Televizijos laida „Šiandien“.  

Parolimpietė Irma Juodienė sako jaunystėje buvusi labai sveika, mokykloje visai nesirgusi, bet sulaukusi 19 metų užsikrėtė gripu. Nuo šios ligos nebuvo pasiskiepijusi, o ir gydėsi nerimtai, dėl ko vėliau labai gailėjosi. Dėl gripo komplikacijų jai teko persodinti inkstą.

Oficiali medikų pozicija – skiepytis nuo gripo būtina. Nors praėjęs gripo sezonas buvo lengvas ir mirčių buvo išvengta, tačiau per 2009–2010 metų sezoną netekome 23 žmonių, o per 2010–2011 metų sezoną – 21.

„Galim tikėtis, kad galbūt šiais metais bus šiek tiek lengvesnis gripo sezonas, bet tai anaiptol nereiškia, kad nerekomenduojam kiekvienam, ypač žmonėms, priklausantiems rizikos grupei –  nėščiosioms; žmonėms, kuriems daugiau kaip 65 metai; bet kokio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis, chroninėmis ligomis – pagalvoti apie tai, pasitarti su savo šeimos daktaru ir priimti sprendimą, ar reikia skiepytis, ar ne“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkai sako, kad už milijoną litų jau yra nupirkta daugiau kaip 97 tūkst. vakcinų, kurios iki spalio 15-osios pasieks visas jų užsisakiusias gydymo įstaigas. Esą paprastai visos vakcinos būna sunaudotos.

„Praėjusiais metais daugiau nei 91 proc. buvo sunaudota ir buvo tiktai kelios gydymo įstaigos – trys Vilniaus apskrityje, viena Utenos apskrityje, kurios nepanaudojo nei vienos vakcinos. Tai likutis – apie 9 proc. vakcinų – nėra toks didelis“, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

Pasak virusologų, 2012–2013 metų gripo sezone vyraus A ir B tipo virusai, kurie nėra visiškai nauji, žmonės su jais jau yra susidūrę. Tačiau rugsėjo viduryje Lietuvoje jau užregistruota dvigubai daugiau gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų nei rugsėjo pradžioje.


Šiame straipsnyje: sveikatagripasepidemija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Wolfas

Wolfas portretas
Baikit su savo tais skiepais. Jau seniai įrodyta, kad jei daugiau kenkia, nei padeda. Tiesa, jei būti teisingam, tai labiausiai skiepai padeda farmacijos kompanijoms. Laaabai padeda!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių