Kodėl vaikai susižaloja mokyklose?

 Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, 2008 metais 98 iš 1000 vaikų patyrė vieną ar kelias traumas. Moksliniai tyrimai rodo, kad mokyklose įvyksta 10-22 proc. visų traumų.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistus sujaudino nesenas įvykis vienoje Vilniaus miesto mokyklų, kurioje pro laiptų turėklus prasprūdo ir iš antro aukšto nukrito pirmokėlis.

Ar iš tikrųjų tokia nesaugi dėl traumų yra mokykla ir jos teritorija? Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė teigia, kad aiškinantis traumų aplinkybes bei priežastis, buvo atliktas susižalojimų mokyklose tyrimas, kuris parodė, kad daugiausia traumų įvyko sporto salėse, šiek tiek mažiau koridoriuose, klasėse, mokyklų stadionuose, retkarčiais moksleiviams pasitaikė susižaloti dirbtuvėse bei mokyklų kiemuose.

Pusė traumų įvyko tuomet, kai moksleiviai bėgiojo, penktadalis - vaikščiojant, stovint ir net sėdint. Beveik pusę traumų lėmė netinkamas moksleivių elgesys, penktadalį - nepakankama suaugusiųjų priežiūra pamokų ar pertraukų metu. Dešimtadalį visų mokyklose įvykusių traumų sąlygojo nesaugi mokyklos aplinka.

Kaip rašoma portale sam.lt, pasak Astos Razmienės, pirmą kartą saugos reikalavimai mokyklų laiptinėms buvo nustatyti 2005 metais Lietuvos higienos normoje. Higienos normoje nurodyta, kad aptvarų, turėklų aukštis turi būti ne žemesnis kaip 1,2 metro. Neleidžiama įrengti aptvarų, turėklų su horizontaliu dalijimu, o vertikalaus dalijimo tarpas be kliūties turi būti ne didesnis kaip 10 cm.

Dauguma mokyklų yra pastatytos prieš kelias dešimtis metų pagal tuo metu galiojusius statybos ir higienos reikalavimus. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai mokyklų tikrinimo metu nustatė, kad nesaugus laiptinių turėklų aukštis yra 54 proc. Vilniaus miesto ir 66 proc. Vilniaus rajono mokyklų, turėklai yra 0,90 - 0,98 m aukščio. Daugumoje mokyklų laiptų aptvarai yra nusidėvėję, su išlūžusiais turėklais, kurių vertikalaus dalijimo tarpai be kliūčių, vietomis didesni nei 10 cm.

Specialistai teigia, kad mokyklose svarbu užtikrinti vaikų saugumą: įrengti saugias laiptines, pakeisti slidžias, nelygias, grindų, sporto aikštynų dangas, naudoti tik techniškai tvarkingą sporto, technologijų įrangą. Traumų galima išvengti, jei bus skatinamas saugus elgesys: turi būti suformuluotos ir įdiegtos saugaus elgesio taisyklės (pvz.: draudžiama lakstyti laiptais, lipti į medžius ir pan.) bei kontroliuojama, kaip šių taisyklių laikomasi. Be to, vaikai turi būti visą laiką prižiūrimi suaugusiųjų tiek pamokų, tiek pertraukų , tiek užklasinių užsiėmimų metu. 


Šiame straipsnyje: vaikų traumos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių