Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir raudonas vynas nedera, turi mokslinį pagrindą.

Eksperimente dalyvavo 7 vyno ekspertai. Jie galėjo rinktis iš 38 raudonojo arba 26 baltojo vyno. Jie atrinko vyną, kuris suteikia nemalonų skonį valgant jūros šukutes. 

Ištyrus šiuos vynus paaiškėjo, kad taip vyksta dėl didelio geležies kiekio, esančio raudoname vyne. Jeigu jame geležies kiekis viršijo 2mg litre, patiekalas įgaudavo rūgštų skonį. Mokslininkai atliko ir kitą eksperimentą - pamerkus jūros gėrybes į didesnį geležies kiekį turintį raudoną vyną, atsiskleidė nemalonus žuvies kvapas. Tuo tarpu pamerkus į vyną su mažesniu kiekiu geležies - kvapas buvo normalus. Mokslininkams nepavyko išskirti medžiagų jūros šukutėse, kurios reaguoja su raudonu vynu, tačiau jie įtaria, kad tai gali būti kažkuri nesočioji riebioji rūgštis. Matyt, kažkokiu būdu atsiranda sugedusios žuvies kvapas.

Geležies kiekis vyne priklauso nuo vynuogyno dirvožemio, o taip pat nuo vynuogių rinkimo ir apdorojimo būdo. Lyginant vynus, dažniausiai didesniu geležies kiekiu pasižymi raudonieji vynai. Iki šiol vyno gamintojai nekreipė didelio dėmesio į šio elemento kiekį vyne.

Takayuki Tamura teigia, kad tyrimo išvados nustebino - buvo tikėtasi, kad nemalonų skonį gali sukelti polifenoliai (viena didžiausių antioksidantų grupių) arba sieros dioksidas - jų kiekis vyne didesnis nei geležies.

„Su mokslininkais ginčytis sunku, o gal net neverta. Bet kaip gerą kokybę ir balansą mėgstanti vyno mėgėja išdrįsiu pareikšti savo nuomonę. Šio mokslinio tyrimo esmė yra gan keista, sugalvok tu man! , - sako „Vyno klubo“ ir Lietuvos someljė asociacijos steigėja Rasa Sužiedelienė. -Šukutė su raudonuoju vynu gal ir netinka, nors Burgundijoje, tikrai rasite puikių derinių su lengvesniu vynu. Yra skirtingų jūros gėrybių, žuvų: lengvesnės ir sunkesnės „mėsos“, turinčių daugiau - mažiau baltymų.Taip pat yra įvairiausių raudonųjų vynų - lengvesnės ir sudėtingesnės struktūros, švelnesnių ar aitresnių taninų, įvairaus rūgšties kiekio ir t.t. Maistas ir vynas derinami pagal daugelį kriterijų: aromatą, skonio savybes, pojūtį burnoje, poskonyje, paruošimo būdą, padažą, vietinę virtuvę ir dar dešimtys kitų. Galbūt ne visi cheminiai elementai, esantys maiste ir vyne jungiasi teisingai, tačiau tai neleidžia daryti tokių kategoriškų išvadų kaip kad išdėstytos šiame darbe

R. Sužiedelienė linkusi kritikuoti tyrimą dėl nedidelės tyrimo apimties ir griežtų tyrimo išvadų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Automobilį apvilko spalvinga suknele
    Automobilį apvilko spalvinga suknele

    Nors daugelis lietuvių mieliau renkasi neutralias automobilių spalvas, žinoma mados kūrėja K. Kruopienytė pristatė šį tą maištingo ir unikalaus – drąsių spalvų derinio suknelę iš naujausios kolekcijos dizainerė perkėl...

    1
  • Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?
    Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?

    Miegamasis – ypatinga namų vieta, kurioje patartina apgyvendinti augalus. Būtent jie harmonizuoja erdvę, į kurią žengiate išsivaduoti nuo dienos nuovargio ir pamiršti negandas.  ...

  • Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų
    Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų

    Artėjant basučių sezonui daugiau dėmesio pareikalauja pėdų priežiūra. O dėl ilgalaikio avalynės spaudimo ar trinties po žiemos atsiradusios nuspaudos jų tikrai nepapuošia. Kas padėtų jų atsikratyti? ...

  • Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo
    Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo

    Kokių mados kolekcijų nebūta: ir iš šokolado, ir iš jūros dumblių, ir iš šiukšlių. Jas visas pranokti užsimojo Nyderlandų menininkė Jalila Essaïdi, kuri pristatė drabužius iš karvių mėšl...

    3
  • Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis
    Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis

    Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius? ...

    1
  • Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui
    Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui

    Sporto specialistai pastebi, kad po didžiųjų pavasario švenčių sporto klubuose itin pagausėja žmonių. Jie tarsi „pabunda“ po žiemos miego ir savo kūnus – ypač pilvo presą – nori kuo greičiau paruošti ši...

    1
  • Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija
    Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija

    „Kai trys draugės susitinka popiečio arbatėlės, visko gali nutikti!“, – intrigavo papuošalų dizainerė Elvyra Monginienė, pakvietusi dvi bičiules verslininkę Gintarę Songailę ir modelį Aną Procenko sudalyvauti fotosesijoje,...

    2
  • Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą
    Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą

    Tai žinojo jau senovės Kinijos gydytojai, taikę unikalią gėlių terapiją žmonėms, persmelktiems blogos energijos ir dėl to patiriantiems įvairiausių negalavimų. Gydoma buvo ne kuo kitu, o gėlių spalvomis! Anot šviesuolių, jų skleidžiamo...

  • Stebuklingas šalto dušo poveikis
    Stebuklingas šalto dušo poveikis

    Ledinis vanduo ne tik didina budrumą ir gražina odą. Ryte užtenka atlikti 90 sekundžių šalto vandens procedūrą, kad dienos metu jaustumėtės kur kas žvalesni. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas ...

    2
  • Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?
    Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?

    Bėgantis laikas netikėtai keičia tradicijas ir nors anksčiau per Velykas, priešingai nei per Kalėdas, dovanomis artimųjų nelepinome, šiandien saldėsiais nustebinti tikrai mėgstame, o ypač mažuosius. Šokoladiniai kiaušinia...

Daugiau straipsnių