Kiek skonių žmogus jaučia?

Žmogus sugeba atskirti ne tik sūrų, saldų, kartų ir rūgštų skonius. Daugeliui lietuvių vis dar naujiena XX amžiaus pradžioje  atrastas ir umami skonis.

Šį skonį juntame tada, kai valgome kinų ar japonų virtuvės valgius, kuriuose yra glutamo rūgšties ar jos druskų. Pastarųjų junginių turi sojų padažai, kai kurios sūrio, mėsos ar grybų rūšys.

Tačiau Australijos mokslininkai teigia, jog atrado ir šeštąjį skonį - riebų. Šis atradimas ateityje gali padėti kovoti su antsvoriu. Teigia žurnalas „British Journal of Nutrition“.

Mokslininkas Russelas Keast kartu su kolegomis nusprendė, jog riebaus skonio pajautimas individuali savybė: vieni jį identifikuoja greitai, kitiems šio skonio receptoriai nėra labai jautrūs. Pirmieji valgo mažiau riebių produktų, rečiau kenčia nuo viršsvorio, jų kūno masės indeksas taip pat mažesnis.

Mokslininkai atrado metodą, kurio pagalba tiriamas žmogaus gebėjimas jausti visos riebiųjų rūgščių grupės skonius, kurie būdingi maisto produktams. Taip pat jie nustatė, kad riebaus skonio atveju egzistuoja jautrumo slenkstis ir kiekvieno žmogaus jautrumas jam skiriasi.

Tyrėjai komentavo, kad šiais laikais žmonija suvartoja didelį riebalų kiekį, kurie lengvai pasiekiami ir „vilioja“ maisto produktų pavidalu. Tai galėjo nulemti, jog dalis žmonių tapo mažiau jautrūs riebiam skoniui ir dėl šios priežasties yra linkę persivalgyti. Mokslininkai tikisi, jog pavyks išsiaiškinti jautrumo riebiam skoniui skirtumą tarp žmonių ir ateityje sėkmingai kovoti su viršsvorio problema.


Šiame straipsnyje: skoniairiebus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių