Keiksmai gali sumažinti skausmą, sako mokslininkai

Mokslininkai nustatė, kad keiksmažodžiai iš tiesų gali padėti sumažinti skausmą, bet tik mandagiems žmonėms, kurie per dažnai nesikeikia.

Teigiama, kad netikėtai sulaukus stipraus skausmo, pavyzdžiui, po įsipjovimo peiliu, impulsyvūs keiksmažodžiai gali padėti palengvinti skausmą, rašo „Daily Mail“.

Keele universiteto tyrinėtojai nustatė, kad žmonės, kurie kasdien nesikeikia, šaltame vandenyje gali rankas išlaikyti ilgiau, jei vartoja necenzūrinius žodžius.

Keiksmažodžiai eksperimento dalyviams rankas išlaikyti leido 140 sekundžių – du kartus ilgiau nei be „negražių“ žodžių.

Tuo metu žmonės, kurie kasdien nusikeikdavo iki 60 kartų, šaltame vandenyje rankas galėjo išlaikyti tik 120 sekundžių – tiek pat laiko ir keikdamiesi, ir nesikeikdami.

Manoma, kad keiksmai padeda palengvinti skausmą, nes jie išprovokuoja emocinį atsaką.

Keele universiteto mokslininkai teigia, kad „naudojami su saiku, keiksmažodžiai gali būti efektyvus trumpalaikiai nuskausminamieji“.

Paprasta žmogaus kalba yra siejama su viršutine smegenų žieve kairėje pusėje, o keiksmažodžiai paaktyvina smegenų veiklą su emocijomis susijusioje smegenų dalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

titas

titas portretas
ka tave kur velnias tu subine blyn nu nutrepejus kurvos jus gal zajabei p**** tu ispista bybio ciulpk tu mano p**** durneu spirtas tu invalidu rebilitacijos aklu dabaljobai is tegunkelei
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių