Karklų kačiukai – alergijos pranašas

Per šventes į namus iš miškų parsinešę sprogstančių medžių šakelių pradėjote šnarpščioti nosimi? Tai ne atsitiktinumas.  Karklų kačiukai ir sprogstantys medžių pumpurai  - ne tik pirmieji pavasario simboliai, bet ir pagrindiniai alerginės slogos sukėlėjai.

Daugiausia lietuvių alergiški beržinių medžių grupės augalams: lazdynams, alksniams ir beržams. Todėl vos pradėjus žydėti medžiams, alergiški žmonės jau spėjo pajusti pirmuosius nemalonius ligos simptomus - varvančią nosį ir perštinčias akis. Nemalonūs alergijos simptomai trukdo susikaupti, o dažnai ir ramiai miegoti. Todėl turite būti atsargūs: saulėtą ir vėjuotą dieną nešiokite akinius nuo saulės, dažniau plaukite veidą ir trinkite plaukus, iš lauko grįžę persirenkite drabužius.

Alergiškiems žmonėms saulėtą ir vėjuotą dieną patariama nelaikyti atvirų kambario ir automobilio langų. Kambarius vėdinkite tik lietui palijus, nes tada žiedadulkės nusėda ant grindinio.

Lietuvoje alergine sloga serga 5 - 45 metų amžiaus darbingi asmenys, kuriems nemalonūs pojūčiai trukdo susikaupti, o neretai neleidžia ir ramiai miegoti.  „Nebūtina gyventi kaime ar tarp medžių, jog sirgtum alergine sloga. Vėjas žiedadulkes neša kelis tūkstančius kilometrų, - sako alergologė ir klinikinė imunologė docentė Jūratė Staikūnienė. - Šia liga sergantys žmonės neretai negali valgyti obuolių, lazdyno riešutų, kivių ar morkų. Suvalgius šių produktų gali pradėti graužti burną, ištinti lūpos.“

Europos Sąjungos šalyse alergine  sloga vidutiniškai serga apie 25 procentus žmonių.


Šiame straipsnyje: alergija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių