Ką valgyt, kad gražiai įdegtum?

Rusvą įdegio spalvą odai suteikia melanino pigmentas, kuris išsiskiria mūsų organizme. Kuo daugiau organizmas išskiria melanino, tuo greičiau oda įdega. Melanino kiekis priklauso nuo genų (todėl šviesiaplaukiai žmonės dega lėčiau nei brunetai). Tačiau apgauti gamtą visgi įmanoma. Tam tereikia vartoti produktus, gebančius gaminti šį pigmentą. Produktai, praturtinti vitaminu A, C ir E, padės apsaugoti organizmą ir odą nuo kenksmingo saulės poveikio.

Sūris, kiaušiniai, varškė, kepenys, riebi žuvis. Visi šie produktai turi apsauginių savybių, jie praturtinti vitaminu A, o riebioje žuvyje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda atstatyti pažeistas odos ląsteles. Šie produktai praturtina organizmą melaninu. Kietojo sūrio per dieną pakanka suvalgyti 20 gramų. Kiaušinius geriau valgyti minkštai virtus, tada naudingesnis trynys. Varškę rekomenduojama rinktis 5% riebumo, valgyti ne daugiau kaip 70 gramų per dieną.

Rudieji ryžiai, bananai, pupelės, migdolai bei žemės riešutai - taip pat išskiria melaniną. Morkos ir morkų sultys. Morkose gausu beta-karotino. Įprasta manyti, jog jis būtinas, kad oda geriau įdegtų, tačiau tai ne visai tiesa. Beta-karotinas saulės spindulių efektyvumui turi mažai įtakos. Tai pigmentas, kuris įsigeria į odą ir suteikia jai gelsvą atspalvį. Tačiau tonomis morkų griaužti tikrai nereikia, nes savo įdegį tik sugandinsite, o aplinkiniai manys, kad jums gelta. Per dieną pakaks ir vienos ar poros morkų salotų bei stiklinės šviežių morkų stiklinės.

Persikai ir abrikosai Taip pat turi beta-karotino, o saulėtą vasarą juos keičia arbūzas ir melionas.

Saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus, graikiški riešutai, migdolai. Visi šie produktai praturtinti vitaminu E, o tai reiškia, jog yra antioksidantai, gebantys apsaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio. Pastarieji, kaip žinome, spartina organizmo bei odos senėjimą. Saulėgrąžų aliejų dietologai rekomenduoja vartoti su morkomis (pavyzdžiui, taisant salotas) tuomet geriau įsisavinamas beta-karotinas.

Apelsinai, greifrutai, mandarinai . Juose daug vitamino C, kuris būtinas karštuoju metų periodu (kuomet saulė agresyvi, organizmui šio vitamino reikia dar daugiau). Tačiau persistengti nereikia. Vitamino C perteklius lėtina įdegio procesą, o taip pat gali sukelti alergiją.

Jūros gėrybės, grybai, česnakai, svogūnas, pistacijos  Šiuose produktuose daug seleno, kuris taip pat yra antioksidantas ir apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.

Pomidorai . Jie odai padeda apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių, apsaugo nuo nudegimų. Per dieną pakanka suvalgyti šviežių pomidorų salotų porciją, užtaisytą su alyvuogių aliejumi.


Arbata, kava, šokoladas, riebūs ir rūkyti gaminiai – gražaus įdegio priešai. Šie produktai lėtina melanino išsiskyrimą organizme. Tad norėdami gražiai įdegti, geriau šių produktų nevalgykite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių