Ir paprastas apgamas lemia mirtiną ligą

Statistika nedžiugina. Susirgti odos vėžiu gali kiekvienas, o per pastarąjį dešimtmetį sergančiųjų melanoma ir odos vėžiu padvigubėjo.  Pasaulyje miršta 75 proc. sirgusiųjų melanoma, kai vėžinės ląstelės išplinta į plaučius, kepenis ar smegenis.

Daugelis sergančiųjų melanoma net neįtaria apie klastingos ligos pavojus. Melanoma gali atrodyti kaip paprasčiausias apgamas, tačiau tai gali būti mirtinos ligos ženklas.

„Didesnė rizika susirgti odos vėžiu yra šviesią ar strazdanotą odą turintiems žmonėms. Pasitikrinti apgamus reikėtų, jeigu: ant kūno aptinkama daugiau nei 50 apgamų, jei melanoma sirgo artimi giminaičiai, nusilpus imuninei sistemai, patyrus rimtą odos nudegimą saulėje, ypač besilankantiems soliariumuose“ - teigė Kauno Dainavos poliklinikos dermatovenerologė Jolanta Urbštienė.

Pasitikrinti pas odos gydytojus dėl piktybinių navikų būtina kiekvienam. Melanoma gali atsirasti bet kokio amžiau žmonėms, bet kurioje odos paviršiaus vietoje. Gegužės 10 dieną vyksiančioje Euromelanomos dienoje pasitikrinti dėl melanomos galės visi norintys, tačiau būtina iš anksto registruotis.  

„Svarbu atkreipti dėmesį: ar apgamas keičia dydį, spalvą, formą, simetriją, ar pakinta apgamo reljefas“ - pasakojo odos gydytoja Audronė Majerienė. Jeigu pastebimas bent vienas šių požymių - yra rizika sirgti odos vėžiu.

Melanoma gali atsirasti ir kaip naujas odos darinys. Paprastai vėžiniai apgamai yra neskausmingi, kartais juos gali niežėti, gali pakraujuoti.

Diagnozavus ankstyvoje stadijoje melanomą galima išgydyti. Vėžinis darinys paprastai šalinamas chirurgiškai, gali būti taikoma chemoterapija. Jeigu odos vėžys diagnozuojamas vėlyvoje stadijoje, kai vėžinės ląstelės išplitusios į sveikus audinius - žmogus miršta.

Dainavos poliklinikos odos gydytoja Lina Malinauskienė akcentavo, kad „vėžinės ląstelės linkusios atsinaujinti, dėl to net išsigydžius melanomą būtina nuolatos tikrintis ar piktybinės ląstelės neatsinaujino“.

Šiais metais gegužės 10 dieną organizuojamos Euromelanomos dienos akcijos rengėjai dėmesį skirs saugiam įdegiui. Akcijos šūkis: „Saugus įdegis - jėga“ skirtas atkreipti jaunų žmonių dėmesį į odos sveikatą. Euromelanomos dienos akcijų metu buvo patikrinta beveik 1500 žmonių, iš jų 5 proc. diagnozuotas vėžiniai odos susirgimai, 13,3 proc. aptikta atipinių apgamų, kuriuos patartina šalinti.


Šiame straipsnyje: melanomaodos vėžysapgamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių