Infektologas A.Laiškonis: susilpnėjo žmonių imuninė sistema

Vokietijos gyventojai sukaustyti baimės – čia siaučia naujos bakterijos atmainos sukelta infekcija. Atsargumo priemonių griebiasi ir lietuviai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) informuoja, kad Escherichia coli 0104 – bakterija, dėl kurios pasaulyje jau mirė keliolika žmonių – visiškai nauja, anksčiau niekada neaptikta bakterija.

Jiems pritaria ir Pekino mokslininkai. Jie priduria, kad ši bakterijos atmaina itin pavojinga, toksinė ir užkrečiama. Pateikę preliminarias genetinio tyrimo išvadas Vokietijos mokslininkai skelbia, kad ši bakterija – unikali.

Kur yra jos židinys, pasak mokslininkų, gali niekada neišaiškėti, tačiau šiuo metu daugiausia pacientų, gydomų nuo infekcijos, tikina valgę salotas, pomidorus ar agurkus. Nors ekspertai tiria visas daržoves, tačiau naujosios bakterijos juose nepavyko aptikti. Nepaisant to, Lietuvoje yra tikrinama kiekviena iš Ispanijos įvežamų daržovių siunta, iš kitų šalių – pasirinktinai. Iš Vokietijos, kur yra daugiausiai susirgusių žmonių, daržovių siuntų į Lietuvą neatkeliavo.

Tiems, kurie baiminasi infekcijos, medikai patarė laikytis elementarios higienos ir atsisakyti kelionių į Vokietiją. "Ypač atsargūs turi būti maži vaikai ir pagyvenę žmonės. Jie – labiausiai pažeidžiami", – perspėjo Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos infektologas profesorius mokslų daktaras Alvydas Laiškonis.

– Pastarąjį dešimtmetį pasaulio gyventojus gąsdino kempinligė, paukščių, kiaulių gripas. Žmonių baimė neretai būdavo didesnė nei esamas ar tariamas pavojus. Kaip vertinate Vokietijoje išplitusią Escherichia coli (E. coli) bakterijos atmainą?

– Kiekvieną panašų signalą specialistai vertina kaip galimą pavojų. Ne veltui prieš septynerius metus įtariant paukščių gripą Belgijoje buvo sunaikinta 56 mln. vištų, o dabar Lietuvoje elektros srove naikinamos kiaulės. Noriu pabrėžti, kad nė vienas mikroorganizmas neišnyko. Atvirkščiai, radiacija, oro užterštumas ir kiti veiksniai juos skatina keisti savo genetinę informaciją ir kuo ilgiau išsilaikyti. Dėl tų pačių veiksnių susilpnėjo žmonių imuninė sistema ir jie tapo imlesni įvairiems mikroorganizmams.

Kas yra E. coli? Normali žarnyninė lazdelė, kurią ir aš, ir jūs turite savo organizme. Ji nuolat stengiasi išsilaikyti, todėl keičia savo savybes. 1982 m. panašių problemų  sukėlė E. coli 0157:H7, vadinamoji mėsainių liga. Pastarosios protrūkių tąkart buvo užfiksuota Japonijoje ir JAV. Priežastis? Bakterijomis užkrėsto greitojo maisto vartojimas.

– Ar tikėtina, kad infekcijos proveržis – bioterorizmas?

– Žmogus tokių mikrobų nekuria, tai daro gamta. Mikroorganizmai, naikindami žmones, stengiasi išlikti. Viskas labai paprasta – toks išgyvenimo principas.

– Tapome neatsparūs?

– Yra mikrobų, kurie keičiasi, yra ir kitų infekcinių ligų. Vakarų Europoje siaučia tymai – mirė ne vienas žmogus. Kaune užfiksuoti du šia liga užsikrėtę žmonės: studentas iš Anglijos ir vyras iš Vokietijos. Sparčiai plinta raudonukė. Yra suaugusiųjų, sergančių  kokliušu, kuris požymiai panašūs į bronchito. Ypač ši liga pavojinga kūdikiams iki trijų mėnesių – užsikrėtęs ja nuo suaugusiųjų, miršta kas antras mažylis. Taip yra dėl to, kad žmonės atsisako skiepytis.

Pažiūrėkite, kas darosi poliklinikose – kas antra, trečia šeima, paklausta, ar skiepys vaiką, purto galvą. Kas kaltas dėl siaučiančių ligų? Migracija, tiek žmonių, tiek maisto ir kitų prekių, sanitarinių taisyklių nesilaikymas, žmonių verslumas. Kartą, kai viešėjau Prancūzijoje, pradėta prekiauti neva šviežia mėsa, kuri, kaip pasirodė, buvo iš Naujosios Zelandijos, o antspauduota Nyderlanduose, jos galiojimo terminas pasibaigęs prieš kelerius metus. Tuomet buvo baisus žarnyno ligų protrūkis.

– Kaip žmonėms apsisaugoti nuo E.coli bakterijos?

– Kalbant apie minėtas infekcines ligas, tokias kaip raudoniukė, tymai, noriu priminti, kad prieš vasaros atostogų sezoną ir būsimas keliones vertėtų pasiskiepyti. Tie, kurie baiminasi Vokietijoje siaučiančio infekcijos protrūkio, turėtų atsisakyti planų vykti į šią šalį. Žinoma, ypač svarbi asmens higiena, tačiau net ir ji nepadės, jei pateksite į infekcijos židinį, tarkim, kavinę, kurioje personalas nesilaiko higienos taisyklių. Ar nekyla klausimas, kodėl Vokietijoje nuo siaučiančios infekcijos mirė ir užsikrėtė ženkliai daugiau moterų nei vyrų? Manau dėl to, kad jos dažniau ruošia maistą ir jį ragauja.

– Tolimesnės prognozės?

– Kai taip kinta mikroorganizmai mes nežinome, kokių dar naujų infekcinių ligų galime sulaukti. Dabartinė situacija – puikus pavyzdys, kad infekcinė liga – ne pavienio žmogaus susirgimas. Mes galime išgydyti miokardo infarktą ar insultą vienam žmogui, infekcinis susirgimas daro milžinišką nuostolį – sėja baimę gniuždo psichologiškai, smukdo ekonomiką.

Grėsmingi skaičiai

Dėl E.coli bakterijos atmainos pasaulyje jau mirė 18 žmonių Vokietijoje, viena moteris Švedijoje. Visi mirusieji – Vokietijos piliečiai.

Dar beveik 1,5 tūkst. ligonių Vokietijoje gydomi nuo šios bakterijos, trečdaliui jų jau pažeisti inkstai.

Didžiojoje Britanijoje E.coli bakterijos atmaina užsikrėtę 7 žmonės, Lenkijoje – 2. Visi jie keliavo po Vokietiją.

Šis protrūkis laikomas trečiu pagal dydį istorijoje, susijusių su E.coli, ir gali būti mirtiniausias. 1996 m. Japonijoje nuo infekcijos mirė 12 žmonių, daugiau kaip 12 tūkst. susirgo. 2000 m. protrūkis Kanadoje pareikalavo 7 aukų.


Šiame straipsnyje: Agurkaiagurkų bakterija

NAUJAUSI KOMENTARAI

reakcija

reakcija portretas
Liga, emocijos, nuovargis, ilgina vairuotojo reakcijos laiką ir tai gali tapti eismo įvykio priežastimi. Siūlau vairuotojams testų pagalba pasitikrinti stabdymo reakcijos laiką . Tai galite rasti per paieškos sistemą "google" įvedę žodžius "testai vairuotojui".

nuomone

nuomone portretas
Gal nauja antis paleista,-kad niekas i Vokietija tik neisvaziuotu?::)))Tokia politika manau tycia sukurta butent dabar,kai isileisti pradejo laisvai i Vokietija.Juokas net ima is tu visu sugalvotu ligu ir gazdinimu.Kvailiu ir idiotu uzsakomieji straipsnei.

O

O portretas
kaip ta imuninė sistema nesusilpnės, kai tiek sintetikos ėdam, ir vis dėl to, kad gamintojams ir pardavėjams chemiją pardavinėt naudingiau, negu padorų maistą? Vokietijoj ir kai kuriose kitose "labiausiai išsivysčiusiose" šalyse jau net lavonai kapuos nepūva, prieš tris desėtkus metų pakasti. Greit ir mes nebepūsim. Smagu bus!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių