- Šarūnė Kutinskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vokietijos gyventojai sukaustyti baimės – čia siaučia naujos bakterijos atmainos sukelta infekcija. Atsargumo priemonių griebiasi ir lietuviai.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) informuoja, kad Escherichia coli 0104 – bakterija, dėl kurios pasaulyje jau mirė keliolika žmonių – visiškai nauja, anksčiau niekada neaptikta bakterija.
Jiems pritaria ir Pekino mokslininkai. Jie priduria, kad ši bakterijos atmaina itin pavojinga, toksinė ir užkrečiama. Pateikę preliminarias genetinio tyrimo išvadas Vokietijos mokslininkai skelbia, kad ši bakterija – unikali.
Kur yra jos židinys, pasak mokslininkų, gali niekada neišaiškėti, tačiau šiuo metu daugiausia pacientų, gydomų nuo infekcijos, tikina valgę salotas, pomidorus ar agurkus. Nors ekspertai tiria visas daržoves, tačiau naujosios bakterijos juose nepavyko aptikti. Nepaisant to, Lietuvoje yra tikrinama kiekviena iš Ispanijos įvežamų daržovių siunta, iš kitų šalių – pasirinktinai. Iš Vokietijos, kur yra daugiausiai susirgusių žmonių, daržovių siuntų į Lietuvą neatkeliavo.
Tiems, kurie baiminasi infekcijos, medikai patarė laikytis elementarios higienos ir atsisakyti kelionių į Vokietiją. "Ypač atsargūs turi būti maži vaikai ir pagyvenę žmonės. Jie – labiausiai pažeidžiami", – perspėjo Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos infektologas profesorius mokslų daktaras Alvydas Laiškonis.
– Pastarąjį dešimtmetį pasaulio gyventojus gąsdino kempinligė, paukščių, kiaulių gripas. Žmonių baimė neretai būdavo didesnė nei esamas ar tariamas pavojus. Kaip vertinate Vokietijoje išplitusią Escherichia coli (E. coli) bakterijos atmainą?
– Kiekvieną panašų signalą specialistai vertina kaip galimą pavojų. Ne veltui prieš septynerius metus įtariant paukščių gripą Belgijoje buvo sunaikinta 56 mln. vištų, o dabar Lietuvoje elektros srove naikinamos kiaulės. Noriu pabrėžti, kad nė vienas mikroorganizmas neišnyko. Atvirkščiai, radiacija, oro užterštumas ir kiti veiksniai juos skatina keisti savo genetinę informaciją ir kuo ilgiau išsilaikyti. Dėl tų pačių veiksnių susilpnėjo žmonių imuninė sistema ir jie tapo imlesni įvairiems mikroorganizmams.
Kas yra E. coli? Normali žarnyninė lazdelė, kurią ir aš, ir jūs turite savo organizme. Ji nuolat stengiasi išsilaikyti, todėl keičia savo savybes. 1982 m. panašių problemų sukėlė E. coli 0157:H7, vadinamoji mėsainių liga. Pastarosios protrūkių tąkart buvo užfiksuota Japonijoje ir JAV. Priežastis? Bakterijomis užkrėsto greitojo maisto vartojimas.
– Ar tikėtina, kad infekcijos proveržis – bioterorizmas?
– Žmogus tokių mikrobų nekuria, tai daro gamta. Mikroorganizmai, naikindami žmones, stengiasi išlikti. Viskas labai paprasta – toks išgyvenimo principas.
– Tapome neatsparūs?
– Yra mikrobų, kurie keičiasi, yra ir kitų infekcinių ligų. Vakarų Europoje siaučia tymai – mirė ne vienas žmogus. Kaune užfiksuoti du šia liga užsikrėtę žmonės: studentas iš Anglijos ir vyras iš Vokietijos. Sparčiai plinta raudonukė. Yra suaugusiųjų, sergančių kokliušu, kuris požymiai panašūs į bronchito. Ypač ši liga pavojinga kūdikiams iki trijų mėnesių – užsikrėtęs ja nuo suaugusiųjų, miršta kas antras mažylis. Taip yra dėl to, kad žmonės atsisako skiepytis.
Pažiūrėkite, kas darosi poliklinikose – kas antra, trečia šeima, paklausta, ar skiepys vaiką, purto galvą. Kas kaltas dėl siaučiančių ligų? Migracija, tiek žmonių, tiek maisto ir kitų prekių, sanitarinių taisyklių nesilaikymas, žmonių verslumas. Kartą, kai viešėjau Prancūzijoje, pradėta prekiauti neva šviežia mėsa, kuri, kaip pasirodė, buvo iš Naujosios Zelandijos, o antspauduota Nyderlanduose, jos galiojimo terminas pasibaigęs prieš kelerius metus. Tuomet buvo baisus žarnyno ligų protrūkis.
– Kaip žmonėms apsisaugoti nuo E.coli bakterijos?
– Kalbant apie minėtas infekcines ligas, tokias kaip raudoniukė, tymai, noriu priminti, kad prieš vasaros atostogų sezoną ir būsimas keliones vertėtų pasiskiepyti. Tie, kurie baiminasi Vokietijoje siaučiančio infekcijos protrūkio, turėtų atsisakyti planų vykti į šią šalį. Žinoma, ypač svarbi asmens higiena, tačiau net ir ji nepadės, jei pateksite į infekcijos židinį, tarkim, kavinę, kurioje personalas nesilaiko higienos taisyklių. Ar nekyla klausimas, kodėl Vokietijoje nuo siaučiančios infekcijos mirė ir užsikrėtė ženkliai daugiau moterų nei vyrų? Manau dėl to, kad jos dažniau ruošia maistą ir jį ragauja.
– Tolimesnės prognozės?
– Kai taip kinta mikroorganizmai mes nežinome, kokių dar naujų infekcinių ligų galime sulaukti. Dabartinė situacija – puikus pavyzdys, kad infekcinė liga – ne pavienio žmogaus susirgimas. Mes galime išgydyti miokardo infarktą ar insultą vienam žmogui, infekcinis susirgimas daro milžinišką nuostolį – sėja baimę gniuždo psichologiškai, smukdo ekonomiką.
Grėsmingi skaičiai
Dėl E.coli bakterijos atmainos pasaulyje jau mirė 18 žmonių Vokietijoje, viena moteris Švedijoje. Visi mirusieji – Vokietijos piliečiai.
Dar beveik 1,5 tūkst. ligonių Vokietijoje gydomi nuo šios bakterijos, trečdaliui jų jau pažeisti inkstai.
Didžiojoje Britanijoje E.coli bakterijos atmaina užsikrėtę 7 žmonės, Lenkijoje – 2. Visi jie keliavo po Vokietiją.
Šis protrūkis laikomas trečiu pagal dydį istorijoje, susijusių su E.coli, ir gali būti mirtiniausias. 1996 m. Japonijoje nuo infekcijos mirė 12 žmonių, daugiau kaip 12 tūkst. susirgo. 2000 m. protrūkis Kanadoje pareikalavo 7 aukų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Erzinančios drabužių etiketės: (ne)galima iškirpti?
Drabužių etiketės – vienos būna aplink sprandą, kitos įsiūtos šone. Kartais jos erzina odą ir sukelia nepatogumų. Galbūt galima jas iškirpti, o galbūt priešingai – tai bus blogai ir jums pačiam, ir kada nors prireik...
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas6
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?3
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...
-
Pavasario mada – atraskite tris moteriškos pavasario mados tendencijas gaiviam garderobui2
Ar norite atnaujinti savo drabužių, avalynės arba aksesuarų kolekciją ir tinkamai pasiruošti pavasario sezonui? Tada čia sužinosite visą svarbiausią informaciją apie mados tendencijas. ...
-
Mada – menas ar komercija?14
Keldama tokį klausimą rizikuoju užsitraukti ilgalaikę ir neblėstančią viso mados pasaulio atstovų rūstybę ir pasmerkti save būti amžiams išmestai iš jų tarpo – kur dar net nespėjau patekti. Tačiau esu drąsus žmogus, kurį m...
-
Aktyvusis stilius: derinti tai, kas atrodo nesuderinama8
Kedai prie klasikinio kostiumo? O gal aukštakulniai prie sportinių šortų? Dar neseniai toks derinys būtų vertęs kilstelėti antakius, tačiau šiandien, dinamiškam gyvenimo būdui trinant ribas, griežtą aprangos kodą keičia ...
-
Dizainerės I. Kazakevičienės papuošalai: dialogas su medžiaga6
Galerijoje „Balta“ atidaroma išskirtinių Ingos Kazakevičienės papuošalų paroda „Funkcija ir forma“. ...
-
„Birkenstock“ – mados ir patogumo dermė
Šylantys orai natūraliai diktuoja pokyčius garderobe. Vienas svarbiausių naujo sezono atributų – universali ir patogi avalynė. Turint omenyje tai, kad ateinantis metų laikas vis daugiau lepins šiluma, svarbu įvertinti, kokios avalyn...
-
Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel
Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje. ...