Iki 2030-ųjų susirgimų vėžiu skaičius išaugs 75 proc.

Iki 2030 metų susirgimų vėžiu skaičius visame pasaulyje išaugs beveik 75 proc., o tai lems demografiniai ir gyvensenos veiksniai.

Tokios prognozės pateikiamos penktadienį žurnale „The Lancet Oncology“ paskelbtame tyrime, informuoja naujienų agentūra AFP.

Tyrėjų komanda, vadovaujama Freddie Bray iš Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (angl. International Agency for Research on Cancer – IARC) Lijone, Prancūzijoje, teigė, kad 2008 metais užfiksuota 12,7 mln. naujų susirgimų vėžiu. Iki 2030 metų šis skaičius išaugs iki 22,2 mln., o 90 proc. susirgimų bus skurdžiausiose šalyse.

Daugumoje šalių sumažėjo su infekcijomis siejamų vėžio atvejų, tačiau šį kritimą atsveria padažnėję susirgimai gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos, krūties ir prostatos vėžiu, kurie siejami su „vakarietiška“ mityba, teigia mokslininkai.

Tyrimui naudoti duomenys iš GLOBOCAN, IARC duomenų bazės, kaupiančios informaciją apie susirgimus vėžiu 184 šalyse.

2008 metais krūties, plaučių, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžys sudarė pusę visų susirgimų vėžiu atvejų pasiturinčiose šalyse. Vidutinio išsivystymo šalyse dažnesni buvo stemplės, skrandžio ir kepenų vėžio atvejai.

Abiejose šalių grupėse pastaraisiais metai sumažėjo gimdos kaklelio ir skrandžio vėžio atvejų.

Skurdžiausiose šalyse gimdos kaklelio vėžio atvejų užfiksuota ypač daug, daugiau nei susirgimų krūties ar kepenų vėžiu.

„Jei šiame tyrime vertintos su vėžiu ir lytimi susijusios tendencijos išsilaikys ir toliau, prognozuojama, kad visų vėžio formų atvejų nuo 12,7 mln. 2008 metais padaugės iki 22,2 mln. 2030 metais“, – teigiama tyrime.

„Tikslinės intervencijos gali padėti sumažinti prognozuojamą augimą. Tam reikia įgyvendinti efektyvias ankstyvos prevencijos strategijas, vykdyti vakcinaciją, ankstyvos diagnozės ir efektyvaus gydymo programas“, – priduria mokslininkai.


Šiame straipsnyje: vėžysliga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių