Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas „sultys“ ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių žymėjimas.

Tokie duomenys paaiškėjo „Data serviss“ atlikus tyrimą.  „Vartotojams iš pradžių būtina susipažinti su žymėjimu ant pakuotės. Jeigu ant jos neužrašyta, kad produkte yra E priedų, konservantų arba papildomai įdėto cukraus, tai jų tame produkte ir nėra. Ant sulčių pakuočių esantis užrašas „100 %” rodo, kad produktas yra visiškai natūralus ir į jį neleidžiama dėti konservantų ar kitų maistinių priedų, kurie pagerintų skonio savybes“, - teigia Maisto ir veterinarijos rizikos įvertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Specialistai teigia, jog neįmanoma, jog gamintojas užrašu ant pakuotės klaidintų vartotojus. Pagal galiojančius teisinius aktus kontroliuojamas ne tik pakuotėse pardavinėjamų sulčių gamybos procesas, tačiau ir vaisių kokybė, iš kurių gaminamas koncentratas.

Nors daugelis perkančiųjų neatskiria natūralių sulčių, tačiau 67 procentai gyventojų išmano apie maisto medžiagas, esančias gėrime. 54 procentai gyventojų sakė, kad maitinamosios medžiagos sultyse yra lygiavertės toms, kurių gausu ir kituose maisto produktuose.

„Sultys - tai ne tik gėrimas, bet ir maistas, nes be vitaminų A, B, C, jose yra ir įvairių mineralinių medžiagų - kalcio, magnio, geležies, fosforo. Sultyse taip pat yra organinių rūgščių, kurioms būdingos priešuždegiminės ir antibakterinės savybės. Todėl apie sultis, perkamas parduotuvėse, galima pasakyti, kad jos ne tik natūralios, bet ir naudingos“, - sako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė.


Šiame straipsnyje: sultysnatūralios sultys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių