- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar jogurtas su gerosiomis bakterijomis sveikesnis nei paprastas pieno produktas? O galbūt česnako skiltelę pakeičia citrinos griežinėlis? Tokie klausimai parduotuvėje kyla kiekvienam.
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad funkcinis maistas - tai maisto produktai, kurie be tradicinių maisto sudėtyje esančių medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių - duoda ir papildomą naudą sveikatai. Pavyzdžiui, sojos pupelėse esantys izoflavanoidai teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje, todėl sojos produktus patariama vartoti, norint išvengti širdies ligų, menopauzės simptomų. Soją ir maisto produktus, kurie yra praturtinti sojos izoflavanoidais, galima priskirti funkciniam maistui.
Funkcinis maistas gali būti originalus arba padarytas funkciniu produktu. Pavyzdžiui, žuvis yra originalus funkcinis maistas, nes turi polinesočiųjų omega rūgščių, kurios stiprina organizmą ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Pieno produktai, praturtinti probiotinėmis bakterijomis, kurios stiprina organizmo atsparumą - tai padarytas funkcinis maistas.
Jau kelis metus maisto pramonė gamina biologiškai veiklomis medžiagomis papildytą maistą, kuris teigiamai veikia žmogaus organizmą. Parduotuvių lentynose vis daugėja pieno produktų su naudingomis žarnyno bakterijomis bei maisto skaidulomis, kurie teigiamai veikia virškinimą ir skatina natūralių organizmo bakterijų veiklą. Duonos gaminiai praturtinami didesniu skaidulų kiekiu - sėlenomis ar sėklomis, kurios iš organizmo padeda šalinti sunkiuosius metalus bei lengvina virškinimą.
„Taigi funkcinis maistas - tai ne nauja maisto rūšis, o tiesiog sąvoka, apibūdinanti maisto produktus ir leidžianti mums pasirinkti tuos, kurie pasižymi vienokiomis ar kitokiomis sveikatai naudingomis savybėmis“, - E.Gavelienė pastebi, jog maisto poveikis sveikatai tik profilaktinis.
Kraujo riebalus (lipidus) mažina obuoliai, miežiai, gervuogės, girtuoklės, morkos, baklažanai, avižos, česnakas, imbieras, ženšenis, grybai, svogūnai.
Citrina, obuoliai, spanguolės, česnakas, burokas, agurkas, moliūgas, sojos pupelės, baltagūžiai kopūstai, Briuselio kopūstai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, brokoliai, špinatai padeda nukenksminti vaistų bei kenksmingų medžiagų poveikį organizmui.
Maisto produktai, praturtinti probiotikais, palaiko sveiką žarnyno mikroflorą bei gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą, skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą.
Ženšenis, saldymedžio šaknis, avižos, petražolės pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o apelsinai, žalioji arbata bei česnakas neleidžia daugintis blogoms organizmo ląstelėms.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas2
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?2
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...
-
Pavasario mada – atraskite tris moteriškos pavasario mados tendencijas gaiviam garderobui2
Ar norite atnaujinti savo drabužių, avalynės arba aksesuarų kolekciją ir tinkamai pasiruošti pavasario sezonui? Tada čia sužinosite visą svarbiausią informaciją apie mados tendencijas. ...
-
Mada – menas ar komercija?14
Keldama tokį klausimą rizikuoju užsitraukti ilgalaikę ir neblėstančią viso mados pasaulio atstovų rūstybę ir pasmerkti save būti amžiams išmestai iš jų tarpo – kur dar net nespėjau patekti. Tačiau esu drąsus žmogus, kurį m...
-
Aktyvusis stilius: derinti tai, kas atrodo nesuderinama8
Kedai prie klasikinio kostiumo? O gal aukštakulniai prie sportinių šortų? Dar neseniai toks derinys būtų vertęs kilstelėti antakius, tačiau šiandien, dinamiškam gyvenimo būdui trinant ribas, griežtą aprangos kodą keičia ...
-
Dizainerės I. Kazakevičienės papuošalai: dialogas su medžiaga6
Galerijoje „Balta“ atidaroma išskirtinių Ingos Kazakevičienės papuošalų paroda „Funkcija ir forma“. ...
-
„Birkenstock“ – mados ir patogumo dermė
Šylantys orai natūraliai diktuoja pokyčius garderobe. Vienas svarbiausių naujo sezono atributų – universali ir patogi avalynė. Turint omenyje tai, kad ateinantis metų laikas vis daugiau lepins šiluma, svarbu įvertinti, kokios avalyn...
-
Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel
Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje. ...
-
Dizainerė B. Klimbytė: mano pasaulyje ilgą laiką nebuvo žodžio „minimalizmas“3
Diplomuota kostiumų dizainerė Benita Klimbytė šiuos metus pradėjo malonių iššūkių pareikalavusiu kūrybiniu projektu. Vakarinių drabužių srityje save atradusi kūrėja puošė vieną „Eurovizijos“ nacionalinės ...