Funkcinis maistas: kokia jo nauda sveikatai?

Ar jogurtas su gerosiomis bakterijomis sveikesnis nei paprastas pieno produktas? O galbūt česnako skiltelę pakeičia citrinos griežinėlis? Tokie klausimai parduotuvėje kyla kiekvienam.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad funkcinis maistas - tai maisto produktai, kurie be tradicinių maisto sudėtyje esančių medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių - duoda ir papildomą naudą sveikatai. Pavyzdžiui,  sojos pupelėse esantys izoflavanoidai teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje, todėl sojos produktus patariama vartoti, norint išvengti širdies ligų, menopauzės simptomų. Soją ir maisto produktus, kurie yra praturtinti sojos izoflavanoidais, galima priskirti funkciniam maistui.

Funkcinis maistas gali būti originalus arba padarytas funkciniu produktu. Pavyzdžiui, žuvis yra originalus funkcinis maistas, nes turi polinesočiųjų omega rūgščių, kurios stiprina organizmą ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Pieno produktai, praturtinti probiotinėmis bakterijomis, kurios stiprina organizmo atsparumą - tai padarytas funkcinis maistas.

Jau kelis metus maisto pramonė gamina biologiškai veiklomis medžiagomis papildytą maistą, kuris teigiamai veikia žmogaus organizmą.  Parduotuvių lentynose vis daugėja pieno produktų su naudingomis žarnyno bakterijomis bei maisto skaidulomis, kurie teigiamai veikia virškinimą ir skatina natūralių organizmo bakterijų veiklą. Duonos gaminiai praturtinami didesniu skaidulų kiekiu - sėlenomis ar sėklomis, kurios iš organizmo padeda šalinti sunkiuosius metalus bei lengvina virškinimą.

„Taigi funkcinis maistas - tai ne nauja maisto rūšis, o tiesiog sąvoka, apibūdinanti maisto produktus ir leidžianti mums pasirinkti tuos, kurie pasižymi vienokiomis ar kitokiomis sveikatai naudingomis savybėmis“, - E.Gavelienė pastebi, jog maisto poveikis sveikatai tik profilaktinis.

Kraujo riebalus (lipidus) mažina obuoliai, miežiai, gervuogės, girtuoklės, morkos, baklažanai, avižos, česnakas, imbieras, ženšenis, grybai, svogūnai.

Citrina, obuoliai, spanguolės, česnakas, burokas, agurkas, moliūgas, sojos pupelės, baltagūžiai kopūstai, Briuselio kopūstai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, brokoliai, špinatai padeda nukenksminti vaistų  bei kenksmingų medžiagų poveikį organizmui.

Maisto produktai, praturtinti probiotikais, palaiko sveiką žarnyno mikroflorą bei gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą, skatina vitaminų ir aminorūgščių pasisavinimą.

Ženšenis, saldymedžio šaknis, avižos, petražolės pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o  apelsinai, žalioji arbata bei česnakas neleidžia daugintis blogoms organizmo ląstelėms.


Šiame straipsnyje: funkcinis maistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Automobilį apvilko spalvinga suknele
    Automobilį apvilko spalvinga suknele

    Nors daugelis lietuvių mieliau renkasi neutralias automobilių spalvas, žinoma mados kūrėja K. Kruopienytė pristatė šį tą maištingo ir unikalaus – drąsių spalvų derinio suknelę iš naujausios kolekcijos dizainerė perkėl...

  • Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?
    Miegamąjį harmonizuojantys augalai: kaip išsirinkti?

    Miegamasis – ypatinga namų vieta, kurioje patartina apgyvendinti augalus. Būtent jie harmonizuoja erdvę, į kurią žengiate išsivaduoti nuo dienos nuovargio ir pamiršti negandas.  ...

  • Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų
    Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų

    Artėjant basučių sezonui daugiau dėmesio pareikalauja pėdų priežiūra. O dėl ilgalaikio avalynės spaudimo ar trinties po žiemos atsiradusios nuspaudos jų tikrai nepapuošia. Kas padėtų jų atsikratyti? ...

  • Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo
    Nauja mada – drabužiai iš karvių mėšlo

    Kokių mados kolekcijų nebūta: ir iš šokolado, ir iš jūros dumblių, ir iš šiukšlių. Jas visas pranokti užsimojo Nyderlandų menininkė Jalila Essaïdi, kuri pristatė drabužius iš karvių mėšl...

    3
  • Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis
    Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis

    Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius? ...

    1
  • Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui
    Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui

    Sporto specialistai pastebi, kad po didžiųjų pavasario švenčių sporto klubuose itin pagausėja žmonių. Jie tarsi „pabunda“ po žiemos miego ir savo kūnus – ypač pilvo presą – nori kuo greičiau paruošti ši...

    1
  • Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija
    Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija

    „Kai trys draugės susitinka popiečio arbatėlės, visko gali nutikti!“, – intrigavo papuošalų dizainerė Elvyra Monginienė, pakvietusi dvi bičiules verslininkę Gintarę Songailę ir modelį Aną Procenko sudalyvauti fotosesijoje,...

    2
  • Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą
    Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą

    Tai žinojo jau senovės Kinijos gydytojai, taikę unikalią gėlių terapiją žmonėms, persmelktiems blogos energijos ir dėl to patiriantiems įvairiausių negalavimų. Gydoma buvo ne kuo kitu, o gėlių spalvomis! Anot šviesuolių, jų skleidžiamo...

  • Stebuklingas šalto dušo poveikis
    Stebuklingas šalto dušo poveikis

    Ledinis vanduo ne tik didina budrumą ir gražina odą. Ryte užtenka atlikti 90 sekundžių šalto vandens procedūrą, kad dienos metu jaustumėtės kur kas žvalesni. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas ...

    2
  • Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?
    Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?

    Bėgantis laikas netikėtai keičia tradicijas ir nors anksčiau per Velykas, priešingai nei per Kalėdas, dovanomis artimųjų nelepinome, šiandien saldėsiais nustebinti tikrai mėgstame, o ypač mažuosius. Šokoladiniai kiaušinia...

Daugiau straipsnių