Fruktozė gali būti pavojingesnė sveikatai nei manėte

Mokslininkai ištyrė, kad fruktozė gali būti vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, inkstų sutrikimų ir net silpnaprotystės priežastis.

Saldi, pigi ir natūrali – fruktozė dažnai apibūdinama kaip visiškai sveikas saldiklis. Tačiau natūraliai vaisiuose randamas cukrus gali slėpti daugybę paslapčių, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie suvartoja daug fruktozės gerdami sultis, patiria riziką susirgti tiesiosios žarnos vėžiu.

„Amerikos dietologų asociacijos“ žurnale išspausdinto tyrimo rezultatai rodo, kad didelis fruktozės kiekis vaisių sultyse gali būti kenksmingas.

Anot tyrėjų, pagrindinė problema yra tai, kad daugelį naudingų medžiagų, padedančių išvengti žarnyno vėžio – skaidulų, vitamino C ir kitų antioksidantų – prarandame sulčių gavimo metu.

Anksčiau šiais metais Bangoro universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė, kad net šviežiai spaustų sulčių stiklinėje yra iki 5 arbatinių šaukštelių fruktozės. O tai gali lemti svorio padidėjimą ar net diabetą.

Anot Britanijos dietologų asociacijos, dėl šios priežasties per dieną reikėtų išgerti tik vieną stiklinę vaisių sulčių (150 ml). Asociacija tvirtina, kad nepaisant to, jog sultys yra natūralios, jas spaudžiant yra pašalinamos vaisių skaidulos, todėl fruktozė yra lengviau absorbuojamą į kraujotaką.

Šiais laikais fruktozės galima rasti ne tik vaisių sultyse, bet ir įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose – nuo sausainių iki ledų.

Daugelis vartotojų gali nežinoti, kad fruktozė maisto produktuose gali būti įvairiai vadinama. Dažniausiai ji įvardijama kaip kukurūzų sirupas. Didžiojoje Britanijoje juo keičiamas cukrinių runkelių ir cukranendrių cukrus, nes kukurūzų sirupas yra pigesnis ir neleidžia maistui išsausėti. Jis suteikia formą tokiems maisto produktams kaip javų batonėliai ir sausainiai, sutirština ledus ir jogurtinius gėrimus.

Mokslininkai šiuo metu yra sunerimę dėl fruktozės sirupo įtakos sveikatai. Nepaisant to, kad šis sirupas turi tiek pat kalorijų, kiek ir cukranendrių cukrus, tačiau organizmas juos įsisavina skirtingai.

Fruktozės sirupas labiau apkrauna kepenis, o tai gali sukelti įvairių problemų, pavyzdžiui, padidinti riebalų kiekį kraujyje.

Rugpjūtį Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai atskleidė, kad suaugusieji, kurie gauna daug fruktozės vartodami gazuotus gėrimus, padidino cholesterolio kiekį kraujyje. Tai sukelia širdies ligų riziką.

Padidėjęs kraujospūdis yra kita problema, kurią sukelia fruktozė, skelbia Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai. Saldinti gėrimai daro didelę įtaką kraujo spaudimo padidėjimui.

Mokslininkai ištyrė, kad fruktozė gali būti vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, inkstų sutrikimų ir net silpnaprotystės priežastis.

Saldi, pigi ir natūrali – fruktozė dažnai apibūdinama kaip visiškai sveikas saldiklis. Tačiau natūraliai vaisiuose randamas cukrus gali slėpti daugybę paslapčių, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie suvartoja daug fruktozės gerdami sultis, patiria riziką susirgti tiesiosios žarnos vėžiu.

„Amerikos dietologų asociacijos“ žurnale išspausdinto tyrimo rezultatai rodo, kad didelis fruktozės kiekis vaisių sultyse gali būti kenksmingas.

Anot tyrėjų, pagrindinė problema yra tai, kad daugelį naudingų medžiagų, padedančių išvengti žarnyno vėžio – skaidulų, vitamino C ir kitų antioksidantų – prarandame sulčių gavimo metu.

Anksčiau šiais metais Bangoro universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė, kad net šviežiai spaustų sulčių stiklinėje yra iki 5 arbatinių šaukštelių fruktozės. O tai gali lemti svorio padidėjimą ar net diabetą.

Anot Britanijos dietologų asociacijos, dėl šios priežasties per dieną reikėtų išgerti tik vieną stiklinę vaisių sulčių (150 ml). Asociacija tvirtina, kad nepaisant to, jog sultys yra natūralios, jas spaudžiant yra pašalinamos vaisių skaidulos, todėl fruktozė yra lengviau absorbuojamą į kraujotaką.

Šiais laikais fruktozės galima rasti ne tik vaisių sultyse, bet ir įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose – nuo sausainių iki ledų.

Daugelis vartotojų gali nežinoti, kad fruktozė maisto produktuose gali būti įvairiai vadinama. Dažniausiai ji įvardijama kaip kukurūzų sirupas. Didžiojoje Britanijoje juo keičiamas cukrinių runkelių ir cukranendrių cukrus, nes kukurūzų sirupas yra pigesnis ir neleidžia maistui išsausėti. Jis suteikia formą tokiems maisto produktams kaip javų batonėliai ir sausainiai, sutirština ledus ir jogurtinius gėrimus.

Mokslininkai šiuo metu yra sunerimę dėl fruktozės sirupo įtakos sveikatai. Nepaisant to, kad šis sirupas turi tiek pat kalorijų, kiek ir cukranendrių cukrus, tačiau organizmas juos įsisavina skirtingai.

Fruktozės sirupas labiau apkrauna kepenis, o tai gali sukelti įvairių problemų, pavyzdžiui, padidinti riebalų kiekį kraujyje.

Rugpjūtį Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai atskleidė, kad suaugusieji, kurie gauna daug fruktozės vartodami gazuotus gėrimus, padidino cholesterolio kiekį kraujyje. Tai sukelia širdies ligų riziką.

Padidėjęs kraujospūdis yra kita problema, kurią sukelia fruktozė, skelbia Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai. Saldinti gėrimai daro didelę įtaką kraujo spaudimo padidėjimui.


Šiame straipsnyje: fruktozėsultys

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių