Dėl abortų draudimo Airiją Strasbūro teismui apskundė ir lietuvė

Lietuvė ir dvi airės trečiadienį pateikė skundą Europos žmogaus teisių teismui dėl Airijos įstatymo, draudžiančio abortus, praneša naujienų agentūra AFP.

Anot pareiškėjų, šios valstybės įstatymai pažeidžia jų teises.

Neplanuotai pastojusios moterys išvyko iš savo namų Airijoje, kad joms Didžiojoje Britanijoje būtų atlikti abortai.

Moterų pavardės yra neskelbiamos, nes, remiantis Airijos įstatymu dėl aborto, šioje šalyje draudžiama atlikti šią procedūrą, nebent jų gyvybėms grėstų rimtas pavojus ar savižudybė.

Viena iš moterų - buvusi alkoholikė, kurios keturi vaikai jau atiduoti globai. Ji darėsi abortą, taip tikėdamasi išsaugoti galimybę kada nors vėl susigrąžinti šeimą. Pinigų procedūrai ji skolinosi iš pinigų skolintojo.

Kita moteris "nebuvo pasirengusi tapti vieniša motina", teigiama teismo dokumentuose, o trečia, lietuvė, pastojo, kai buvo gydoma nuo vėžio.

Ji suprato, kad nėštumas gali atnaujinti ligą, ir nusprendė pasirinkti abortą, nes neturėjo pakankamai informacijos, "buvo susirūpinusi dėl galimos rizikos jos sveikatai bei gyvybei, o taip pat ir vaisiui, jei būtų išsaugojusi nėštumą".

Visos moterys, kurios grįžusios į Airiją patyrė komplikacijų, sakė, jog dėl Airijoje uždraustų abortų ši procedūra tapo nepagrįstai brangi, sudėtinga ir traumuojanti.

Teismas savo sprendimą šioje byloje pateiks artimiausiais mėnesiais.


Šiame straipsnyje: abortasStrasbūras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių