Beveik pusė lietuvių niekada nesportuoja

Beveik pusė apklaustų Lietuvos gyventojų (44 proc.) niekada nesportuoja. Tam pritrūksta laiko.  Visiškai nesportuojančių lietuvių santykinai yra kiek daugiau nei kitose ES šalyse - ES vidurkis siekia 39 procentus.

Eurobarometro apklausos duomenys rodo, jog 22 proc. lietuvių sportuoja dažnai, penktadalis (20 proc.) - retai. Tuo metu reguliariai sportine veikla teigė užsiimantys maždaug septintadalis (14 proc.) šalies gyventojų.

Daugiau niekad nesportuojančiųjų nei Lietuvoje buvo Lenkijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Portugalijoje, Italijoje, Graikijoje.

Tuo metu lietuviai užėmė aštuntąją vietą iš 27 ES šalių pagal aktyvumą reguliariai užsiimant ne sportu, o kita fizine veikla, pavyzdžiui, vaikščiojimu pėsčiomis, važinėjimu dviračiais, šokiais, darbais sode.

Tokio pobūdžio veikla teigė nuolat užsiimantys 39 proc. respondentų, dažnai - 27 proc., retai - 19 proc., o 14 proc. apklausos dalyvių prisipažino niekada jos nepraktikuojantys. Pastarasis skaičius sutampa su ES vidurkiu.

Pagal nuolatinių fizinės veiklos propaguotojų dalį Lietuvą aplenkė kaimynai latviai, užėmę pirmąją vietą šioje lentelėje (44 proc.), taip pat danai, olandai, vengrai, estai, švedai, slovėnai.

Dauguma lietuvių (70 proc.) pripažino, kad jų gyvenamoji vieta suteikia daug galimybių būti fiziškai aktyviems, ir daugiau nei pusė apklaustųjų (52 proc.) teigė nesutinkantys su tuo, kad jų nedomina buvimas fiziškai aktyviais. Tiesa, 41 proc. atsakė sutinkantys su teiginiu, kad užuot sportavę, jie laisvalaikiu mieliau užsiimtų kita veikla.

Lietuvos gyventojai, kaip ir dauguma kitų ES šalių atstovų, nurodė negalintys sportuoti dažniau dėl laiko stokos (40 proc.). Tuo metu dažniausia priežastimi, dėl ko lietuviai sportuoja, nurodytas siekis pagerinti savo sveikatos būklę (61 proc.).

Lietuvos gyventojai išsiskyrė tuo, jog dažniau nei dauguma kitų ES šalių atstovai nurodė, kad sportas jiems yra pramoga (46 proc.), tačiau rečiau nei kiti atsakė besirenkantys sportą dėl to, kad tai jiems yra būdas atsipalaiduoti (26 proc.), priemonė svoriui mesti (14 proc.) ar dėl to, kad taip gali praleisti laiką su draugais (11 proc.).

Apklausos autoriai atkreipia dėmesį, jog Lietuvoje yra bene mažiausia sporto, fitneso, sveikatingumo klubų ar sociokultūrinių klubų su sporto elementais lankytojų. Lietuva ir Graikija, kuriose 88 proc. respondentų teigė nelankantys jokio sporto klubo, pagal šį rodiklį dalijasi antrą ir trečią vietas nuo pabaigos. Beveik pusė lietuvių (47 proc.) sutiko su teiginiu, jog vietinė valdžia skiria nepakankamai dėmesio savo piliečiams fizinės veiklos srityje.

"TNS Gallup Lietuva" pernai spalio 2-16 dienomis apklausė 1026 Lietuvos gyventojus. Iš viso minėtu laikotarpiu įvairios tyrimų kompanijos visose 27 ES šalyse apklausė beveik 26,8 tūkst. gyventojų.


Šiame straipsnyje: sportasbėgiojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių