Bent kartą per metus suserga 9 iš 10 Lietuvos gyventojų

Per paskutinius 12 mėnesių bent kartą sirgo devyni iš dešimties šalies gyventojų nuo 30  iki 74 metų. Dažniausiai Lietuvos žmonės skundžiasi peršalimu ir kvėpavimo takų ligomis, taip pat galvos, raumenų skausmais bei kraujospūdžio sutrikimais. Kas penktą vyresnį nei 50 metų Lietuvos gyventoją ligos kamuoja nuolatos.

Tokius rezultatus atskleidė bendros Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos “Baltijos Tyrimai” atliktas sociologinis tyrimas. 89 proc. apklaustų 30-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų teigė, kad per paskutinius 12 mėnesių sirgo nors kartą, arba turėjo kokių nors sveikatos problemų.

12 proc. iš jų atsakė, kad sirgo nuolatos, o trečdalis (35 proc.), kad sirgo dažniau nei keletą kartų per metus. Tik 9 proc. žmonių tvirtino per paskutinius 12 mėnesių nesirgę nei karto.

Dažniausiai serga vyresni nei 50 metų žmonės. Penktadalis (19 proc.) apklaustų 50-74 metų asmenų nurodė, kad per pastaruosius 12 mėnesių sirgo nuolat, tokia pat dalis (20 proc.) per šį laikotarpį negalavo dažnai, o kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) sirgo dažniau nei kelis kartus per metus. Sveikatos sutrikimais nesiskundė vos vienas iš dvidešimties (5 proc.) žmonių.

Daugiausiai vyresnius nei 30 metų Lietuvos gyventojus kamavo peršalimas arba kvėpavimo takų ligos – sloga, kosulys, gerklės skausmai. Per metus minėti negalavimai sutrikdė 60 proc. sirgusių žmonių sveikatą. Beveik pusė (47 proc.) sirgusių žmonių skundėsi galvos, raumenų ir kitais skausmais, o keturi iš dešimties (40 proc.) – kraujospūdžio sutrikimais. 23 proc. asmenų teigė sirgę širdies ligomis, 23 proc. turėjo virškinimo, o 16 proc. – nervų sistemos sutrikimų. Peršalimais ar kvėpavimo takų sutrikimais daugiausiai skundėsi vidutinio amžiaus (30 – 49 metų) šalies gyventojai, o vyresni nei 50 metų žmonės kaip svarbiausią sveikatos problemą nurodė kraujotakos/kraujospūdžio sutrikimus.

Tyrimo metu 100 Lietuvos vietovių buvo apklausta 1000 šalies gyventojų nuo 30 iki 74 metų.


Šiame straipsnyje: ligonisserga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kol

Kol portretas
nebus "visuotino Valstybinio sveikatos apsaugos švietimo bei prevencijos", kaip "labai jau iš dalies buvo Tarybų laikais" sirgs dešimt iš dešimties arba ir daugiau...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių