Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario temperatūroje laikomo maisto saugumui ir kokybei. Suvalgę nepakankamai išvirtus ar iškeptus kiaušinius galite susirgti salmonelioze.

Visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, jog dažniausia salmonelioze užsikrečiama valgant gyvulinės kilmės maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną ar kremus, kurių sudėtyje yra kiaušinių. Ūmią infekcinę žarnyno ligą sukelia salmonelių genties bakterijos ir sergantysis viduriuoja, karščiuoja bei skundžiasi pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai pasirodo praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo, o sergama apie 4-7 dienas.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmonelių gali būti ir žalioje jautienoje, kiaulienoje, kalakutienoje, nepasterizuotame, nevirintame piene. Todėl šeimininkėms labai svarbu gerai termiškai paruošti maistą, tam, kad žūtų salmoneliozę sukeliančios bakterijos. Į maistą salmonelės gali patekti ir nuo virtuvės įrankių, paviršių, ant kurių buvo ruošta žalia mėsa, užterštų šeimininkės rankų.

Kaip išlikti sveikiems švenčių metu? Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pataria laikytis elementarių higienos normų - plauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą. Būtina valgyti tik šviežius, nesuskilusius ir kietai išvirtus kiaušinius. Nepamirškite prieš virdami kiaušinius jų nuplauti, o palietus žalią kiaušinį rankomis, nusiplaukite ir jas.

Specialistė rekomenduoja nevalgyti plakto trynio su cukrumi ar namuose gamintų kremų ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių, bei negerti nepasterizuoto ir nevirinto pieno. Pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite toliau nuo žalios mėsos ir varvančių skysčių. O margučius kambario temperatūroje laikykite ne ilgiau nei dvi valandas.

Visuomenės sveikatos centras informuoja, jog pastaraisias metais daugausia žmonių salmonelėmis užsikrečia valgydami kiaušinius ir paukštieną. Per šventes padaugėja žmonių, besiskundžiančių virškinamojo trakto susirgimais. Pastaraisiais metais Kauno apskrityje nemažėja apsinuodijimų maistu ir salmonelioze atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • 2018-ųjų žiemos manikiūro tendencijos
    2018-ųjų žiemos manikiūro tendencijos

    Prižiūrėti ir sutvarkyti nagai – tai atributas, būtinas kiekvienai moteriai. Visgi neturėtume pamiršti, kad nagai labai lengvai gali virsti ir įdomiu bei išskirtiniu aksesuaru. ...

  • V. Jakučinskaitė: populiarėjanti vestuvių tendencija – dvaro stilistika
    V. Jakučinskaitė: populiarėjanti vestuvių tendencija – dvaro stilistika

    Apie 100 nuotakų per sezoną rengianti dizainerė, mados namų "Tiulio fėja" šeimininkė Viktorija Jakučinskaitė, supažindindama su 2018-ųjų vestuvinių suknelių tendencijomis, kaip ryškiausią šių metų kryptį įvardij...

    1
  • Dažant plaukus gali būti sukurta tobulų plaukų iliuzija
    Dažant plaukus gali būti sukurta tobulų plaukų iliuzija

    Plaukų dažymas – ilgą laiką paplitusi tendencija. Ne tik moterys, bet ir vyrai drąsiai eksperimentuoja, ne tik slepia žilus plaukus, bet ir kardinaliai keičia plaukų spalvą, rašoma pranešime spaudai. Tačiau kaip nepasiklysti plauk...

  • Vizažistė: veidas yra baltas popieriaus lapas, ant kurio tapome
    Vizažistė: veidas yra baltas popieriaus lapas, ant kurio tapome

    Olesia Žuravliova pristato savo antrą knygą „Makiažas be amžiaus ribų“, skirtą merginoms nuo 20 metų ir vyresnėms moterims. Visažistė teigia, kad knygoje patarimų ras ir brandaus amžiaus moterys, kurios nori makiažo priemonėmis i&sca...

  • J. Bartaškienė: buvo etapas, kai galvos pati neploviau septynis metus
    J. Bartaškienė: buvo etapas, kai galvos pati neploviau septynis metus

    Aerobikos mūsų šalyje pradininkė, Lietuvos moterų sporto asociacijos prezidentė Joana Bartaškienė tikina – moters šukuosena yra vienas iš svarbiausių elementų, kurį aplinkiniai pastebi pirmiausiai. Tik po to, jos teig...

    3
  • Žiemos smūgis veido odai: kaip tinkamai apsisaugoti?
    Žiemos smūgis veido odai: kaip tinkamai apsisaugoti?

    Šaltis, vėjas ir svyruojanti oro temperatūra šaltuoju metų laiku itin neigiamai veikia bet kokio tipo veido odą, o ypač žiemą kenčia tie, kurių oda yra sausa ir jautri. Nenuostabu, kad keli žiemos mėnesiai galiausiai atsispindi ir daug...

  • Populiaru ir stilinga tai, kas saugo gamtą
    Populiaru ir stilinga tai, kas saugo gamtą

    Mados ratas sukasi nuolat, bet kai kurie drabužiai ar aksesuarai tvirtai užima nuolatinę poziciją. Vis dėlto ateina laikas, kai  medžiaga, iš kurios pagamintas drabužis, tampa ne mažiau svarbiu mados elementu nei siluetas ir detalės. ...

  • Naujausios vestuvinių suknelių madų tendencijos
    Naujausios vestuvinių suknelių madų tendencijos

    Naujausios mados tendencijos atspindi modernumo kupiną laikotarpį, kai į madą grįžo trumpos, spalvotos ar gėlių, kaspinų ir kitomis kompozicijomis puoštos vestuvinės suknelės. ...

    1
  • Kolekcijos fotosesijoje sužibo krepšininkų žmonos
    Kolekcijos fotosesijoje sužibo krepšininkų žmonos

    Trijuose geriausiuose Lietuvos krepšinio klubuose žaidžiančius mylimuosius atstovaujančios gražuolės, nuo pašalinių akių kruopščiai saugoma Kauno oro uosto teritorija, lėktuvas, su kurio į užsienyje vykstančias dvikovas skraid...

    2
  • „Juodos“ „Auksinių gaublių“ mados akcentai
    „Juodos“ „Auksinių gaublių“ mados akcentai

    Ant „Auksinių gaublių“ raudonojo kilimo netrūko įspūdingų iškirpčių ir skeltukų, perregimų nėrinių ir žėrinčių detalių, bet Holivudo moterys ir vyrai šį mados paradą pavertė juodos spalvos pareiškimu prie&sc...

Daugiau straipsnių