Ar išgyventume gerdami kraują?

Visai neseniai 19 metų Teksaso gyventojas Lyle Bensley įsilaužė į moters namus ir įkando jai į kaklą. Vaikinas tikino, kad yra šimto metų amžiaus vampyras, kuriam reikia kraujo, kad išgyventų. Moteris iškvietė policiją ir vyras buvo suimtas.

Apie vampyrus prikurta daugybė filmų, knygų, tačiau ar žmogus galėtų išgyventi pagal vampyro gyvenimo filosofiją? Ar gerti kraują sveika?

Jei kraujas vartojamas labai mažomis porcijomis (keli arbatiniai šaukšteliai) ir jame nėra kraujo ligų ląstelių, kraujas gali nepakenkti, bet vis vien reikėtų būti budriam, rašo livescience.com.

Keistas faktas apie kraują yra tas, kad šiaip jis yra nuodingas, tačiau papuolęs į organus – būtinas išgyventi. Visi nuodai turi savo mirtinas dozes. Jei nuodo suvartojate labai mažai, jis nebūtinai jus sužalos, tačiau vis didesnis pavojus kyla naudojant daugiau nuodo.

Kadangi kraujyje labai daug geležies, kiekvienas gyvūnas, kuris reguliariai geria kraują, rizikuoja sutrikdyti sveikatą dėl geležies per didelio kiekio. Ši būsena gali sužaloti kepenis, skatinti skysčių kaupimąsi plaučiuose, dehidrataciją, žemą kraujo spaudimą ir nervinius sutrikimus.

Gyvūnų, kurie geria kraują, organizmai specialiai prisitaikė kraujo virškinimui. Katherine Ramsland knygoje „Vampyrų mokslas“ teigiama, kad kraujasiurbiams šikšnosparniams reikialingas didelis geležies kiekis, kuris suformuoja hemoglobiną, nešantį deguonį iš plaučių į kūno audinius. Tačiau vis dėlto šikšnosparniai su krauju gauna daugiau geležies nei jiems iš tikrųjų reikia. Suvartotas kraujas pereina prie tokiai mitybai prisitaikiusio organizmo, kuris išskiria maistingas medžiagas. Moksliniai tyrimai rodo, kad šikšnosparniai turi virškinimo trakte gleivėtą membraną, kuri veikia, kaip barjeras, neleidžiantis organizmui gauti per daug geležies. 

Tačiau žmogaus organizmas nėra prisitaikęs valdyti geležies patekimą į kraują, todėl kraujo gėrimas gali būti mirtinas.


Šiame straipsnyje: kraujassveikatageležisvampyras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo psichu

Jo psichu portretas
ypac amerikoj daugiau nei pakankamai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių