Akis šaltu oru jaučiasi lyg inkstas taukuose?

Esant dideliems šalčiams medikai nuolat ragina rūpintis, kad nenušaltume rankų ir kojų. Tačiau kaip į šaltį reaguoja akis – vienas iš jautriausių žmogaus organų?

Centro poliklinikos okulistė Loreta Sipailienė teigė, kad akims šaltis nepavojingas, tačiau nuo stipraus vėjo galima saugotis. „Akies obuolys yra apsuptas riebalų, todėl ji jaučiasi lyg inkstas taukuose šalčio metu“, - kalbėjo medikė.

Akių specialistė pripažino, kad šalčio metu akys labiau ašaroja ir gali padažnėti virusinių susirgimų skaičius. „Gyventojai gali pastebėti, kad nuo šalčio iškyla miežis voke, tai lengviau plintančių virusinių susirgimų pasekmė“, - komentavo medikė.

L.Sipalienė teigė nesusidūrusi su pacientais, kuriems nušąla akies vokai, tačiau žvarbus oras gali sukelti viršutinės odos šalies pašalimą.

Okulistė teigė, kad esant dideliam šalčiui ir stipriam vėjui, akis apsaugoti gali akiniai. Pasak specialistės, kontaktiniai lęšiai taip pat nėra pavojingi paspaudus šaltukui. „Jie pakankamai kokybiški, kad nepakenktų akiai ir šalčio metu“, - teigė specialistė.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro akių ligų gydytoja Žaneta Kavaliauskienė teigė, kad vis dėlto akis galima nušalti. „Bet tai mūsų klimato sąlygomis, manau, neatsitinka, - teigė specialistė. – Kitaip yra su akių vokais. Vokus, kaip ir veido odą, būtina tepti apsauginiu riebiu kremu“.

Akių gydytoja taip pat patvirtino, kad šalčio metu gali ant vokų iškilti miežis. „Tačiau tai daugiau susiję su bendros organizmo būklės nusilpimu, imuniteto sumažėjimu“, - aiškino gydytoja. Specialistė tvirtino, kad akį nuo šalčio ar vėjo natūraliai saugo vokai ir ašarų plėvelė.

Ž.Kavaliauskienė teigė, kad šaltas oras daro įtaką įprastinei akies būklei. „Šaltas oras greičiau dirgina akis, sukelia ašarojimą. Ašarojimo priežastimi, esant šaltam orui, gali būti sausa akis, blefaritas, konjunktyvitas, siauras arba užsikimęs ašarų takelis“, - pasakojo specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių