5 patarimai, kaip maitintis tik vietiniu maistu

JAV, Atlantoje, esanti „Cook Hall“ – tai viena iš modernių maitinimosi vietų, kur pagrindinis dėmesys skiriamas vietinės kilmės ingredientams bei nedidelėms porcijoms, kur iš lėkščių maistą galima dalintis su draugais, rašo portalas eatdrinkbetter.com. Tačiau siekis maitintis vietiniais produktais turėtų tapti kiekvieno, siekiančio gyventi ekologiškai, tikslu.

Valgymas vietinėse maitinimo įstaigose – tai dar viena sudedamoji kelionių dalis, kuri padeda  geriau pažinti naują vietą. Ši patirtis reiškia naujus skonius, maloniai praleistą laiką bei naujus įspūdžius, kurių tikriausiai negautumėte pasaulinio masto tinklams priklausančiuose restoranuose – juose meniu ir netgi interjeras nelabai tesiskiria skirtinguose miestuose ar valstybėse.

Tačiau nebūtinai tai galioja tik keliautojams.

Gyvenant bet kurioje pasaulio vietoje svarbu pasirūpinti, kad vartotumėte kuo daugiau vietinio maisto. Kodėl? Visų pirma, tai ekologiška, nes maistui nereikia toli keliauti, kad pasiektų jūsų stalą. Mažiau kelionių – mažiau CO2 ir kitų teršalų. Taip pat jeigu renkatės vietinį ekologišką maistą – paremiate vietinius ekologiškus augintojus. Kuo daugiau jie uždirbs, tuo daugiau augintojų atsiras. Konkuruodami jie muš kainas ir patys turės iš ko gyventi. Jūs džiaugsitės ekologišku maistu, o gamta – ekologiškai ūkininkais.

Taigi, 5 patarimai, kurie padės jums vartoti daugiau vietinio maisto:

1. Paruoškite namų darbus

Tai – sunkiausia ir daugiausiai laiko atimanti dalis. Prieš keliaudami į naują vietą paieškokite informacijos apie ją ir joje esančias maitinimo įstaigas. Tą galima daryti pasitelkiant draugų ar pažįstamų rekomendacijas bei ieškant informacijos internete.

2. Susidarykite žemėlapį

Nesvarbu, kokia transporto priemone ir kur bekeliautumėte, visada yra verta susirasti konkrečių kavinių ir restoranų adresus ir susižymėti juos žemėlapyje ar savo GPS įrenginyje. Taip sutaupysite laiko ir energijos restorano paieškoms bei vėliau galėsite pasidalinti vertinga informacija su draugais. Taip pat, vėliau galėsite informacija pasinaudoti ir patys, jei sugalvosite užsukti į tą patį miestą ar restoraną dar kartą.

3. Susiraskite naujų draugų

Atradę mėgstamą vietinį restoraną pabandykite susirasti ten draugų. Pabendraukite su padavėjomis bei barmenais, galbūt taip pavyks susipažinti su pamėgta vieta, tos vietos maisto ir valgymo subtilybėmis, tradicijomis.

4. Užsukite į ūkininkų turgų

Vos ne kiekviename didesniame Lietuvos mieste galima rasti specializuotus ūkininkų turgus, kai kuriuose – net ne po vieną. Nepatingėkite pasidomėti kur jie yra ir juose pasižvalgyti – ten rasite daugiau vietinio maisto produktų negu parduotuvėje. Be to, galėsite pabendrauti su pačiais produkcijos gamintojais ir augintojais.

5. Auginkite patys

Turite savos žemės lopinėlį? O galbūt plačias palanges savo namuose ar erdvų balkoną? Pabandykite bent dalį produktų užsiauginti patys. Tai nekainuoja daug, tik šiek tiek laiko ir kantrybės, bet užtai visada yra malonu užkandžiauti savo jėgomis užaugintomis salotomis!



Komentarai 3 Rašyti komentarą

taigi

taigi portretas
taigi nusprendziau ant palanges užsiauginti: nusipirkau žemiu, grazu vazona interjerui papuosti ant palanges pastaciau , suberiau brangias seklas pirktas vienoje uostamiescio krautuveja, va, jau menuo laiko, antras laukiu - nedygsta. velniop, geriau nusipirkti...

taip

taip portretas
straipsnio natiurmortas nuteikia optimistiškai, beveik nė vieno vietinio produkto

chm

chm portretas
straipsnio autorius matomai nesilanke ukininku turgelyje ir nezino kiek ten "lietuvisku darzoviu "pardavinejama
Skaityti visus komentarus
Tavo komentaras

Komentuoti

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių