10 keistų vestuvinių tradicijų, kurios užvaldė pasaulį

Kokį patį keisčiausią reginį matėte vestuvėse? Girtą vyriausiąjį pabrolį? Neįprastą vestuvių temą? Keistai šokančius svečius? Tokie vaizdai vestuvėse dažni, tačiau tai nėra tradicijos. Kai kuriose kultūrose yra keistų vestuvinių tradicijų, kurios girtą pabrolį paverčia tik vestuvių smulkmena.

Daugelis vestuvinių tradicijų turi gilias istorines šaknis. Tradicijų laikymasis padeda vestuves padaryti linksmesnes ir kartu atiduoti duoklę kultūrai.

Net jei nesate žydas, tikriausiai girdėjote posakį „mazel tov“. Bet ar žinote kodėl tai tariama per vestuves?Howstuffworks.com siūlo susipažinti su 10 keistų vestuvinių tradicijų.

10. Stiklo mindymas

Jei esate buvęs žydiškose vestuvėse, turėjote matyti, kaip jaunikis mindo į medžiagą suvyniotą stiklą. Dažniausiai stiklinė trypiama apsikeitus žiedais. Stiklas traiškomas dešine koja, o svečiai šaukia „mazel tov!”.

Tikroji šios tradicijos kilmė nežinoma, tačiau tikima, kad šiuo veiksmu bandoma priminti apie Jeruzalės šventyklos sugriovimą. Kita tradicijos interpretacija teigia, kad tai paskutinis kartas, kai vyras gali parodyti savo valdžią, nuo to momento namų tvarką prižiūrės moteris.

9. Įsikišimas į vestuvinę naktį

Ši tradicija buvo ypač buvo populiari 19-tame amžiuje, tačiau šiuo metu beveik nebepraktikuojama. Vestuvinę naktį svečiai ir giminės apspinta jaunavedžių kambarį ir pradeda triukšmauti keptuvėmis, puodais ir virduliais, rėkauti bei kitaip trikdyti jaunuosius.

8. Kojų pirštų žiedai

Tradicinėse vestuvėse auksiniai žiedai maunami ant rankų pirštų, tačiau Hindi nuotakos vestuvinius žiedus dėvi ant kojų pirštų. Žiedas dažniausiai būna sidabrinis ir maunamas ant kairės kojos didžiojo piršto. Indijoje vestuvinius žiedus reikia nešioti tik moterims, vyrai nuo šios pareigos atleisti.

7. Tradicinis mėtymas

Išeinant iš bažnyčios dažnai mėtomi ryžiai ar kiti smulkūs daiktai kaip laimės ir vaisingumo simbolis. Tačiau Čekijoje daiktai į jaunavedžius mėtomi ir prieš, ir per, ir po vestuvių ceremonijos.

Čekiškos vestuvės pradedamos su žiedlapių mėtymu, vėliau prie nuotakos ir jaunikio kojų numetama lėkštė, kurią jie turi sukuopti. Vėliau, kai jaunieji išvyksta iš vestuvių vietos, į juos mėtomi žirniai. Jaunųjų namuose taip pat barstomi riešutai, grūdai, monetos ir figos. Jie mėtomi norint pamalonint senovės dievus.

6. Peršokimas per šluotą

Šokimo per šluotą tradicija buvo naudojama vergų Pietų Amerikoje. Kadangi vergams buvo draudžiama vesti ir jie neturėjo turto, vergai naudojo fizinį veiksmą, kurio metu nuotaka ir jaunikis turi peršokti per šluotą.

Po vergijos uždraudimo ši tradicija buvo pamišta, tačiau paskutiniais metais Afrikos amerikiečių poros vėl prisimena šią tradiciją.

5. Prijuostės prikimšimas grynaisiais pinigais

Lenkų vestuvės garsėja maisto gausa, šokiais ir linksmybėmis. Tačiau pats įspūdingiausias vestuvėse yra paskutinis šokis, į kurį įtraukiami vestuvių svečiai, nuotaka, šokimas, pinigai ir prijuostė.

Prieš išvykstant jaunikių porai į pirmąją naktį nuotakai uždedama prijuostė ir ji turi su ja pašokti prieš kiekvieną svečią. Tačiau už šokį su nuotaka reikia susimokėti. Pinigai kišami į prijuostę. Paskutinis su nuotaka šoka jaunikis ir turi savo naujajai žmonai įkišti visą piniginę.

4. Indų daužymas

Vokiečiai irgi turi tradiciją, kurios metu daužomi indai bei triukšmaujama. Vestuvių vakarėlis turi pasibaigti kuo didesniu triukšmu. Daužomi indai, trankomi puodai...

Tikroji šios tradicijos kilmė nežinoma, tačiau manoma, kad kakofonija gali simbolizuoti ateityje šeimą užpulsiančias bėdas, kurių nebus įmanoma išvengti.

3. Nuotakos purvinimas

Ši tradicija tikriausiai viena iš nemaloniausių ir labiausiai smirdinčių. Ant nuotakos pilami pieno produktai, dešrelės, daržovės, žuvis ir plunksnos. Taip apipilta nuotaka turi pereiti per miesto gatves. Kartais su nuotaka tokiu būdu „pagražintas“ keliauja ir jaunikis.

2. Jaunikio pėdų plakimas

Pietų Korėjoje jaunikis turi ištverti fizinį skausmą, prieš iškeliaudamas su nauja žmona. Nors tradicija turėtų būti linksma, o ne skausminga – jaunikio kojų mušimas gali sukelti šiek tiek ir nemalonių jausmų.

Jaunikiui nuimami batai, kojos surišamos virve ir pakėlus kojas padai mušami lazdomis ar žuvimi.

Tradicijos tikslas – patikrinti vyro stiprumą ir žinias, nes proceso metu jaunikiui užduodami įvairūs klausimai.

1. Nuotakos balta suknelė

Ši tradicija vakarų kultūroje neatrodo keista, tačiau palyginus su kitomis kultūromis, ši tradicija gali atrodyti neįprasta. Pavyzdžiui, Indijoje nuotakos rengiasi raudonai, o Afrikoje – įvairiaspalvėmis suknelėmis.

Pasirodo, baltos suknelės tradicija yra visai nauja. Ji atsirado tik karalienės Viktorijos laikais, kai ji 1840 metais prie altoriaus žengė su balta apranga. Karalienės pasirinkta suknelės spalva kėlė daug diskusijų, nes balta spalva buvo gedulo spalva.


Šiame straipsnyje: vestuvėstradicijospapročiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
visko buna, nenufilmuosi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių