Sportinių drabužių priežiūra: kaip išvengti klaidų?

  • Teksto dydis:

Sportininkai ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai žino – kokybiški sportui skirti drabužiai ne tik gerokai patuština kišenes, bet ir reikalauja ypatingos priežiūros. Net menkiausia klaida skalbiant ar džiovinant sportinius drabužius gali sugadinti juos negrįžtamai. Kaip nesuklysti prižiūrint sportui skirtą aprangą?

Etiketės – ne veltui

Nepriklausomai nuo audinio, nusipirkus drabužį pirmiausia reikėtų pasižiūrėti, kas parašyta ant jo etiketės – prie drabužių jos tvirtinamos tikrai ne šiaip sau.

„Etiketes dažnai pamirštame arba dar blogiau – nukerpame jas iškart net nežvilgtelėję, kas ant jų parašyta. Sportiniai drabužiai gaminami iš įvairių audinių, tad visuomet pravartu pasidomėti, kokią drabužio priežiūrą rekomenduoja gamintojas. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kokioje temperatūroje patariama skalbti drabužį ir kokiais būdais jį džiovinti“, – sako „AEG“ pardavimų vadovas Lukas Brazauskas.

Nedelskite pasirūpinti

Vienas iš būdų, padėsiančių išlaikyti sportinių drabužių tvarumą, – greita ir efektyvi jų priežiūra.

Nešvarumai ir prakaitas yra didžiausi sportinių drabužių priešai, tad sportinę aprangą kiekvienąkart geriausia skalbti iškart po jos dėvėjimo. Tokiu būdu užtikrinama, kad nemalonūs kvapai neįsigertų į kitus nešvarių skalbinių krepšyje sumestus drabužius.

Jeigu nėra galimybės sportinės aprangos išskalbti iškart ją padėvėjus, tuomet reiktų išskleisti drabužius sausoje vietoje ir leisti jiems išdžiūti.

Didžiausias pūko priešas – karštis

Sportininkai ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai, be abejonės, šaltojo metų laiko neįsivaizduoja be puikiai šildančių pūkinių drabužių. Tačiau neatidi audinio priežiūra gali lemti, kad šie drabužiai tarnaus tik vieną sezoną.

Labiausiai pūkas bijo šiurkštaus gręžimo, tad anksčiau šio audinio drabužius buvo rekomenduojama plauti tik rankomis. Visgi pažangios technologijos lengvina mūsų kasdienybę – naujausios kartos skalbyklės turi rankinio režimo programą, kurią naudojant galima drąsiai skalbti pūkinio audinio drabužius. Pūkiniai drabužiai taip pat bijo karščio, tad juos rekomenduojama skalbti ne aukštesnėje nei 30 °C temperatūroje. Tai padės užtikrinti, kad pūkas nesukris į nepageidaujamus gumulus, o drabužis nepakeis savo formos“, – sako L. Brazauskas.

Tausokite membraninį audinį

Tamprumu ir tvarumu pasižymintys membraninio audinio drabužiai, nepraleidžiantys vandens ir vėjo, taip pat labai pamėgti sportininkų. Tačiau netinkamai prižiūrimi, šie drabužiai gali greitai prarasti savo svarbiausias „kvėpuojančias“ savybes ir pakeisti savo formą ar spalvą.

Membraninio audinio aprangą rekomenduojama skalbti nustačius audinį tausojančią „outdoor“ lauko drabužių programą, kuri kitaip vadinama impregnavimo programa.

Geriausia – skalbti atskirai

Siekiant išlaikyti kokybę, įvairių audinių sportinius drabužius rekomenduojama skalbti atskirai nuo kitų.

Ypač reikėtų vengti sportinę aprangą skalbti kartu su drabužiais, turinčiais daug užtrauktukų ar sagų. Įvairūs užsegimai dildo audinį, dėl ko šis gali suirti. Taip pat rekomenduojama neskalbti sportinės aprangos kartu su rankšluosčiais ar džinsinio audinio drabužiais dėl skirtingos priežiūros skalbiant reikalaujančių audinių“, – sako L. Brazauskas.

Ekspertas taip pat pataria sportinius drabužius skalbti sudėjus į specialius skalbinių maišelius, kurie padeda išsaugoti audinio tvarumą ir drabužio spalvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių