Pirmieji „Pando“ ir G. Paulausko bomberiai – su ypatingu dizainerio parašu

  • Teksto dydis:

Netrukus pasirodysianti pirmoji bendra „Pando“ ir dizainerio Giedriaus Paulausko kolekcija bus riboto leidimo, o pirmieji bendros kolekcijos bomberiai – paženklinti originaliu dizainerio parašu.

Bomberis, o tiksliau G. Paulausko saugomas Antrojo pasaulinio karo laikų sparno formos antsiuvas nuo jo, padiktavo bendros kolekcijos temą – jos simboliu buvo pasirinktas sparnas, o pati kolekcija gavo „Ikaro“ vardą. Štai kodėl šiam švarkui bendroje kūrėjų kolekcijoje tenka tokia didelė reikšmė.

Iš pradžių numatyta pasiūti tik 22 bomberio švarkus. Pirmosios serijos bomberiai bus ypatingi tuo, kad ant jų vidinės trikampės kišenės bus spausdinimo mašinėle dizainerio G. Paulausko parašytas tekstas. „Tai mūsų originalus parašas – odė Ikarui“, – sako Marius Bieliauskas, vienas iš „Pando“ bendraautorių.

Bomberis – karo pilotams sukurtas švarkas, vėliau tapęs neatskiriama populiariosios kultūros ir aprangos dalimi.

Pirmojo pasaulinio karo metu dauguma lėktuvų neturėjo uždarų kabinų, tad pilotai turėjo dėvėti tokius drabužius, kurie patikimai saugotų juos nuo šalčio. 1917-ųjų rugsėjį Jungtinių Valstijų kariuomenė įkūrė specialią tarybą, kuri rūpinosi aviacijai skirtais drabužiais. Taip atsirado ypač tvirtos, specialiai skrydžiams lėktuvais pritaikytos odinės striukės su aukštomis apykaklėmis, aptemptais rankogaliais ir juosmeniu, kai kurios – ir su kailiu ar vilna. Didžiulis tokių švarkų poreikis išliko ir Antrojo pasaulinio karo metais: tobulėjant technologijoms lėktuvai galėjo kilti į vis didesnį aukštį, o jų pilotams reikėjo dar geriau nuo šalčio saugančios aprangos. Vėliau bomberius pamėgo skustagalviai, taip pat naktinių klubų ir kitų vietų apsaugininkai, universitetų sporto komandos, hipo hopo atlikėjai. Galiausiai švarkai išpopuliarėjo taip, kad dabar sukurti savo bomberį – kiekvieno dizainerio ir mados namų garbės reikalas.

„Ikaro“ kolekcijos bomberiai siuvami iš vandeniui atsparaus džinsinio audinio. Priešingai nei audinius dengiant teflonu, šis džinsas išgaunamas iš natūralių medžiagų ir yra draugiškas gamtai. Tad kaip ir originalieji karo pilotams kurti švarkai, taip ir „Ikaro“ kolekcijos bomberiai atliks savo tikrąją paskirtį – saugos nuo šalčio, vėjo ir lietaus.

Vyrams skirtoje „Pando“ ir G. Paulausko kolekcijoje-kapsulėje be bomberio yra marškinėliai, džemperiai ilgomis ir trumpomis rankovėmis bei džinsai. Kūrėjai savo kolekciją vadina uniforma ir sako, kad visi jos modeliai dera tarpusavyje: prie bet kurio kolekcijos drabužio paprasta priderinti kitus spintoje turimus drabužius – marškinėlius ar marškinius, džemperius, kelnes.

Metus gryninto bendro darbo rezultatas liepą bus pristatytas Vilniuje, vyriškų drabužių parduotuvėje „Rugged’n’Raw“. Daugiau informacijos – jau netrukus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių