Pėdų priežiūra: kaip jas išvaduoti nuo nuospaudų

Artėjant basučių sezonui daugiau dėmesio pareikalauja pėdų priežiūra. O dėl ilgalaikio avalynės spaudimo ar trinties po žiemos atsiradusios nuspaudos jų tikrai nepapuošia. Kas padėtų jų atsikratyti?

Nuospaudos – suragėjęs odos sluoksnis, atsirandantis odos ląstelėms pradėjus intensyviai gaminti keratiną odos apsaugai. Dažniausi to priežastis – netinkamai pasirinkta avalynė, tuomet nuospaudų atsiranda tose vietose, kur spaudžia batai, arba kur kojos pirštai taip spaudžiami, kad trinasi vienas į kitą.

Nuospaudoms šalinti galima naudoti liaudiškas priemones, kurios yra gana efektyvios arba įsigyti tam skirtų priemonių vaistinėse (tepalų, tirpalų ir pleistrų nuospaudoms šalinti). Prieš naudojant bet kokią priemonę, patariama išmirkyti kojas ar kitą vietą karštame muiliname vandenyje, nusausinti ir odą aplink nuospaudas ištepti vazelinu, o tada naudoti priemones.

Vonelės

Gydant nuospaudas ne rečiau negu vieną kartą per savaitę verta kojas pamerkti į karštą ramunėlių vonelę. Beje, šias voneles profilaktiškai rekomenduojama daryti jau išnykus nuospaudoms.

Galima kojas pamirkyti šiltame muiliname vandenyje su soda (vienas šaukštelis – dviems litrams vandens). Po to nuospaudas reikėtų patepti specialiu 10 proc. salicilo spirito ir pieno rūgšties tirpalu. Jį tepti reikia tik ant sukietėjusios vietos.

Maitinamieji kompresai

Kai kojos išdžius, patariama padaryti maitinamojo kremo kompresą. Rinkitės kremus, kurių sudėtyje yra vitamino A. Juo patepkite gabalėlį marlės ir uždėkite ant nuospaudos. Vietą apsukite polietileniniu maišeliu ir apriškite.

Sumaišykite medetkų žiedus su nedideliu karšto vandens kiekiu. Šiltą košelę užtepkite ant audinio gabalėlio, jį pridėkite prie nuospaudos ir apsukite pėdą vilnoniu audiniu. Šią procedūrą atlikite 10–12 kartų ir nuospauda pastebimai suminkštės.


Svarbu

Nuospaudų negalima draskyti nagais, pjaustyti skutimosi peiliuku ar peiliu, nes galima pažeisti gilesnius odos sluoksnius ir infekuoti. Suminkštėjusią raginę odą atsargiai, nesukeliant kraujavimo, nuimkite žirklutėmis. Įrankius būtina dezinfekuoti spiritu. Jei nuospaudos labai užleistos, pažengusios, kartais tenka jas šalinti chirurginiu būdu.


Verta žinoti

Dažnai linkę į nuospaudas žmonės gali turėti ir ortopedinių bėdų – yra plokščiapadžiai, turi nepakankamai susiformavusius pėdų skliautus, neteisingai išlinkusius pirštus. Tuomet susiformuoja neteisingi atramos taškai, kurie nuolat veikiami svorio, trinami avalynės sudaro storą apsauginį luobą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių