Londone – princesės Dianos drabužių paroda

  • Teksto dydis:

Minint britų princesės Dianos žūties dvidešimtmetį visuomenei nuo penktadienio bus pristatytos jos žėrinčios suknios, elegantiški kostiumėliai ir paprastos trumpos suknelės – apdarai, kurie tuo metu traukė daugelio dėmesį, diktavo madą ir stilių.

Paroda „Diana. Jos mados istorija“, kurią galima pamatyti Londono Kensingtono rūmuose, buvusioje princesės rezidencijoje, pasakoja apie jos aprangos evoliuciją nuo pirmuosiuose viešuose pasirodymuose vilkėtų itin kuklių apdarų iki itin prabangių drabužių, būdingų jos vėlesniam gyvenimo etapui.

Ekspozicijos lankytojai pamatys, kaip princesė pakeitė karališkosios šeimos atstovų aprangos stilių, paversdama jį gerokai laisvesniu, arba kaip jos pasirinkti drabužiai atspindėdavo jos vidinę būklę iki pat princesės žūties 1997 metais Paryžiuje.

„Kiekviena šių suknelių yra kaip maža biografija. Jos ne tik rodo, ką ji dėvėjo, bet ir pasakoja savo istoriją“, – sakė parodos kuratorė Libby Thompson (Libi Tomson).

„Mes matome augantį pasitikėjimą per visą jos gyvenimą, vis didesnį dėmesį tam, kaip ji nori save pateikti“, – kalbėjo kita kuratorė Eleri Lynn.

Tarp įspūdingiausių parodos eksponatų yra kukli rožinė „Emanuel“ palaidinė, kuria Diana yra pasipuošusi savo 1981 metų sužadėtuvių portrete ir nuostabi tamsiai mėlynos spalvos aksomo suknelė, su kuria ji šoko su Johnu Travolta (Džonu Travolta) Baltuosiuose rūmuose 1985 metais.

Ši pribloškianti „Travoltos“ suknelė buvo parduota už 250 tūkst. svarų prieš trejus metus vykusiame aukcione.

Kiekviena šių suknelių yra kaip maža biografija. Jos ne tik rodo, ką ji dėvėjo, bet ir pasakoja savo istoriją.

Lankytojus turėtų sužavėti ir dar viena aksominė suknelė, kuria princesė pasiruošdavo per privačius renginius Bakingamo rūmuose devintajame dešimtmetyje.

Ant jos medžiagos yra išlikę, kaip manoma, jos vaikų – princų Williamo (Viljamo) ir Harry (Hario)- pirštelių atspaudai, išsilaikę net 30 metų.

Neoficialus garderobas

Parodoje taip pat matyti, kad daugel metų viena labiausiai fotografuotų pasaulio moterų buvo tikra aprangos diplomatė.

Tai puikiai parodo „Auksinių sakalų suknelė“. Šį Catherine Walker (Ketrin Volker) kreminės spalvos šilkinę vakarinę suknelę, kurią puošia siuvinėti auksiniai sakalai – Saudo Arabijos nacionaliniai paukščiai – ji vilkėjo per vizitą šioje šalyje 1986 metais.

Sulaužiusi karališkos aprangos kodą ir pasirinkusi praktiškesnį aprangos stilių Diana iš Velso princesės virto „širdžių princese“ – taip po jos mirties Dianą vadino tuometinis premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras).

Iš Catherine Walker sukurtų kostiumėlių ir suknelių princesė susirinko sau ne tokį oficialų garderobą, kuris puikiai tiko jos pasirinktai veiklai.

Drabužius, kurie iš pažiūros turėjo paversti princesę paprastesne ir lengviau pasiekiama, ji vilkėdavo labdaringuose renginiuose, susitikdama su ŽIV turinčiais žmonėmis ir lankydama ligoninėse vaikus.

Po skyrybų su princu Charlesu (Čarlzu) 1992 metais Diana dar kartą numojo ranka į tradicines aprangos taisykles ir susikūrė dar paprastesnį įvaizdį, nevengdama jos figūrą išryškinančių trumpų suknelių.

Apie tai byloja jos kreminės spalvos šilkinė mini suknelė, kurią ji vilkėjo 1997 metais dalyvaudama labdaros aukcione, kuriame buvo parduotos gerokai įspūdingesnės suknelės.

Paroda vyksta Kensigtono rūmuose, kuriuose Diana gyveno 15 metų. Šių rūmų sode turėtų atsirasti ir princesės statula, kurią minėdami liūdną datą ketina pastatyti jos sūnūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Pilieciui. Uz dyka tik suris pelekautuose.

Pilietis

Pilietis portretas
Nieko įdomaus nemačiau,rūbai ir tiek.Buvo žmogus ,buvo jo rūbai.Neimčiau aš jų už dyką.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių