Kokie 90-ųjų batai sugrįžta į šio sezono topus?

  • Teksto dydis:

Visi žinome, kad mados ratas apsisuka ir nuolat sugrįžta – ne išimtis ir šis rudens/žiemos sezonas, kuris su trenksmu švenčia 90-ųjų sugrįžtuves į mados olimpą.

„Bjaurieji“ tėčio sportbačiai ar mamos džinsai, kareiviško stiliaus batai ar kaubojiški aulinukai – visa tai dominavo ant garsiausių šaltojo sezono mados podiumų. Tačiau šios tendencijos ne mažiau aktualios ir Lietuvoje – stilistė Viktorija Šaulytė išskyrė ryškiausius avalynės modelius, kuriuos įkvėpė 90-ieji, tačiau išgarsino 2018-ųjų mados ikonos.

1990-aisiais mada tarsi sukūrė jaunimo judėjimą, kuriam buvo būdingas nerūpestingas ir maištingas stilius. „Grunge“ ir minimalizmas buvo pagrindinės dešimtmečio tendencijos, susijusios su hiphopo ir „seksualios mokyklos mergaitės“ stiliumi.

„Net jeigu neužaugote tuo laikotarpiu, vis tiek turėtumėte žinoti apie 90-uosius. Būtent iš to laikmečio atkeliavo diržo tipo rankinės (angl. fanny packs), klasikiniai  „mamos džinsai“ aukštintu liemeniu bei daugybė šiandienos madingiausių avalynės modelių. „Bjaurieji“ tėčio sportbačiai, aukštakulniai mažu „kitten“ kulniuku, aukštos platformos bei kiti to dešimtmečio hitai yra 2018 metų rudens-žiemos sezono topuose“, – naujosios „Deichmann“ kolekcijos pristatyme pasakojo V. Šaulytė.

„Bjaurieji“ tėčio sportbačiai, aukštakulniai mažu „kitten“ kulniuku, aukštos platformos yra 2018 metų rudens-žiemos sezono topuose.

90-ųjų muzikos įkvėpta mada sugrįžta

Hiphopo kultūra 90-aisiais padarė didžiulę įtaką mados tendencijoms: laisvi siluetai, neįpareigojančios medžiagos ir sportinės detalės, piniginės ar rankinės „fanny packs“ – visa tai populiaru ir šiandien. Tačiau hiphopas – ne vienintelis muzikos stilius, kuris įkvėpė „fashionistas“. Didžiulį stiliaus perversmą tuo momentu padarė ir žymiosios atlikėjos „Spice Girls“, su kurių atėjimu gatvės stiliuje dar labiau išpopuliarėjo platformos.

„Manėte, kad platformos į madą grįžo jau prieš kelis sezonus? Tačiau pažiūrėkite, kokios jos dabar! Naujausiose kolekcijose gausu masyvių sportinių batelių milžiniškomis platformomis, su kuriais praeivių dėmesys – garantuotas. „Spice Girls“ merginų išpopuliarintas 90-ųjų modelis – tiesiog privalo atsidurti jūsų spintoje“, – teigia V. Šaulytė.

Kareiviško stiliaus batai – dera ir romantikėms

Dar vienas avalynės tipas, kuris šį rudenį švenčia sugrįžimą – tai kareiviški auliniai, dar vadinami „combat boots“. Šių grubių aulinių paslaptis – jie labai universalūs, todėl tinka prie bet kokio įvaizdžio. Tačiau šį rudens–žiemos sezoną kariški auliniai bus aktualūs ne tik „grunge“ stiliaus mėgėjoms.

„Manote, kad kareiviški batai tinka tik grubiam stiliui? Klystate! Šį sezoną tokio tipo avalynė puikiai kontrastuos su romantiškais apdarais: šortai ir kojinės iki kulkšnies, o galbūt lengvutis paltas ir gėlėta suknelė? Romantikos ir grubumo derinys – tai didžiausias šio šaltojo sezono hitas“, – komentuoja stilistė.

Kulnas kvadratu

Šį rudens–žiemos sezoną kulnai tiesiog plečiasi ne į aukštį, o į plotį. Tiek masyvūs, tiek ir elegantiškesni – visų tipų avalynėje pastebėsime kvadratinius kulnus.

„Juk mes visos mėgstame patogumą, tiesa? Masyvus kvadratinis kulnas šį sezoną visiškai išstūmė aukštus ir plonus kulniukus. Tai tendencija, kuri puikiai tiks kiekvienai užsiėmusiai damai. Batai masyviu kulnu užtikrins drąsą bei pasitikėjimą savimi! Būkime „kietos“ ir mylinčios save – jokių svyravimų ar kojų skausmų“, – teigia V. Šaulytė.

Mada dar niekada nebuvo tokia „bjauri“

Ši tendencija itin smarkiai išaugo dėl vintažinio „kičo“ išpopuliarėjimo visose mados srityse, taip pat ir sportinėje avalynėje. Todėl „tėčio“ stiliaus „bjaurūs“ sportbačiai įsitvirtina ir šio šaltojo sezono madose. Tačiau šįkart jie pasirodo šiek tiek kitokiu pavidalu: jiems būdingas grubus guminis padas, modernus batų siluetas, kontrastingos spalvos. Tai tarsi modernizuota 90-ųjų versija, kuri daug šiuolaikiškesnė ir lengviau derinama su beveik bet kokio stiliaus drabužiais.

„Masyvūs „tėčio“ sportbačiai yra itin universalūs, tinkami nešioti tiek su plėšytais džinsais, tiek su suknelėmis ar klasikiniais kostiumėliais. Smagiai kartu atrodys „tėčio“ sportbačiai ir „mamos“ stiliaus džinsai! Prie tokio dueto galima derinti neįpareigojančius, kasdienės aprangos akcentus – megztukus, marškinėlius, kurie stiliui suteiks modernaus vintažo įvaizdį“, – pasakoja stilistė.

Vesternų ir laukinių vakarų gerbėjoms

Kaubojiškų batų sugrįžimą minėjome dar prieš keletą metų, o šiandien tai yra vienas didžiausių šaltojo sezono hitų. Tačiau šį sezoną tradicinius kaubojiškus batus keičia modernesnė ir elegantiškesnė jų versija.

„Nuo šiol tikros miesto stileivos renkasi kaubojišką įvaizdį! Taip, jūs išgirdote teisingai – kaubojiški motyvai ir vėl atsidurs jūsų spintose. Šį rudenį rinksimės tiek klasikinius kaubojiško stiliaus batus, tiek kaubojiškų elementų turinčius aulinius – su sagtimis, kutais, smailėjančiais priekiais ar masyviais kulnais. Drąsiai rinkitės šią avalynę prie tradicinių džinsų modelių, vintažinių suknelių ar plačių megztinių“, – teigia V. Šaulytė.

Šį sezoną avalynės mada maištauja prieš taisykles ir siūlo ypatingai daug įvairiausių spalvų ir formų „dandy“ batelių interpretacijų – lakinis paviršius, ryškios spalvos ar aukštos platformos.

Katytės kulniuko revoliucija

Dar viena į madą grįžusi avalynės tendencija – batai „kitten“ kulniuku. Tačiau nors matėme šiuos kulniukus jau pavasarį, šį sezoną jie „kraustosi“ ant dar daugiau batų modelių – tiek ant aulinių, tiek klasikinių biuro batelių.

„Šie bateliai yra puikus pasirinkimas šiuolaikinei miesto merginai, nes neaukštas kulniukas suteikia galimybę skubėti miesto gatvėmis nevarginant kojų. Juk visos norime savo eisenai suteikti elegancijos bei grakštumo ir tuo pačiu jaustis patogiai. Tai puikus būdas kilstelėti kojas, tad puikiai tinka ir toms, kurioms sunku balansuoti ant aukštų kulnų. Norinčioms dar ryškesnio 90-ųjų įvaizdžio, siūlau prie „kitten“ kulniuko derinti platėjančius džinsus su trumpa palaidine ar marškiniais. Tikrai neprašausite pro šalį!“, – pasakoja stilistė.

Maištingas klasikinis „dandy“ stilius

Anot V. Šaulytės, šį sezoną iš populiariausiųjų gretų nežada trauktis ir žymieji „dandy“ stiliaus bateliai. Dar kitaip jie vadinami „oxford“ batais ir primena klasikinius vyriškus oficialius batelius lakiniu paviršiumi, kurių moderni versija taip pat išpopuliarėjo 90-aisiais.

„Visi mėgstame klasiką, o net jei ir nemėgstame, tenka rinktis šį stilių oficialiems susitikimams ar darbams. Tačiau pamirškite nuobodžius klasikinius batus! Šį sezoną avalynės mada maištauja prieš taisykles ir siūlo ypatingai daug įvairiausių spalvų ir formų „dandy“ batelių interpretacijų – lakinis paviršius, ryškios spalvos ar aukštos platformos. Tiesiog pirmyn į paieškas!“ – tendencijas vardina V. Šaulytė.

Mitas sugriautas – leopardo motyvai vėl madingi

Leopardo ir kitų gyvūnų raštų motyvas dominavo daugelyje rudens–žiemos mados podiumų. Tačiau gyvūnų raštai neapsiribojo tik leopardo kailio raštais: populiarūs ir tokie akcentai kaip zebro kailio dryžiai, gyvatės ar krokodilo odos imitacijos.

„Pamirškite visus stereotipus, kuriuos žinojote apie leopardo raštais margintą stilių! Būkite drąsios ir išsiskirkite iš minios su gyvūnų raštų batais. Jie suteikia ekstravagancijos, tad puikiai tinka avėti kartu su minimalistinio stiliaus drabužiais“, – teigia stilistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Nemaciau nei vienu graziu batu, visi kazkokie bjaurus. Na,ir mada...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių