Ko­dėl ke­lias iš­sva­jo­tos fi­gū­ros link daž­nai grįs­tas ne­sėk­mė­mis?

Ne­re­tai nu­spren­dę at­si­kra­ty­ti ne­rei­ka­lin­gų ki­log­ra­mų, ta­čiau ne­su­lau­kę no­ri­mų re­zul­ta­tų grei­tai pra­ran­da­me mo­ty­va­ci­ją. Net ir iš pa­žiū­ros svei­kai mai­ti­nan­tis bei gy­ve­nant ak­ty­viai ga­li­mos klai­dos, dėl ku­rių svars­tyk­lių ro­dyk­lė ir ne­ju­da iš vie­tos.

Tad ko rei­kė­tų veng­ti no­rint kuo grei­čiau at­si­kra­ty­ti pa­pil­do­mo svo­rio ir dėl ko­kių prie­žas­čių tai pa­da­ry­ti ga­li bū­ti itin sun­ku?

Dras­tiš­kos die­tos

Iš­ties gau­su die­tų, ku­rių lai­kan­tis sa­vai­tę ar dvi ža­da­mi įspū­din­gi svo­rio kri­ti­mo re­zul­ta­tai. De­ja, ne­re­tai su­kė­lus or­ga­niz­mui šo­ką, ku­rio me­tu jis gau­na ge­ro­kai ma­žiau mais­tin­gų me­džia­gų bei ka­lo­ri­jų ne­gu yra pra­tęs, kū­nas bai­gus lai­ky­tis die­tos įjun­gia kau­pi­mo re­ži­mą, ruoš­da­ma­sis dar vie­nai ba­do ak­ci­jai. Toks reiš­ki­nys va­di­na­mas jo-jo efek­tu – nu­mes­ti ki­log­ra­mai grįž­ta, o ne­re­tai priau­ga­ma dar dau­giau svo­rio, ne­gu bu­vo tu­rė­ta iš pra­džių. Dėl to ver­tė­tų su­pras­ti, kad sveika mi­ty­ba – tai ne sa­vai­tę trun­kan­ti ak­ci­ja, o gy­ve­ni­mo bū­das.

Drus­ka

Jei var­to­ja­te daug drus­kos ar mėgs­ta­te itin sū­rius pro­duk­tus, ga­li­mas da­ly­kas, kad bū­tent dėl šios prie­žas­ties ne­pa­vyks­ta su­ma­žin­ti kū­no apim­čių. Per di­de­lis jos kie­kis ska­ti­na or­ga­niz­mą kaup­ti skys­čius. Net jei ir val­go­te tik sa­lo­tas bei liesus pro­duk­tus, ta­čiau juos gau­siai sū­do­te, ri­zi­kuo­ja­te ne tik su­si­dur­ti su sun­ku­mais liek­nė­jant, bet ir veid­ro­dy­je iš­vys­ti pa­bur­ku­sį vei­dą. Tad pa­da­ry­ki­te sau pa­slau­gą – ki­tą kar­tą ties­da­mi ran­ką  drus­ki­nės link stab­te­lė­ki­te ir pa­svars­ty­ki­te, ar tik­rai bū­ti­na pa­tie­ka­lą gar­din­ti drus­ka.

Gė­ri­mų ka­lo­ri­jos

Ne­re­tai žmo­nės, ėmę skai­čiuo­ti su­var­to­ja­mas ka­lo­ri­jas, už­mirš­ta, kad jų gau­su ne tik mais­to pro­duk­tuo­se, bet ir gė­ri­muo­se. Tad, jei­gu nu­spren­dė­te per pa­rą ne­vir­šy­ti tam tik­ro kie­kio ka­lo­ri­jų, jas skai­čiuo­da­mi įtrau­ki­te ir to­kius gė­ri­mus kaip vai­sių sul­tys, li­mo­na­das ar sal­din­ta ar­ba­ta. Pa­vyz­džiui, vie­no­je skar­di­nė­je ko­ka­ko­los yra 140 ka­lo­ri­jų ir net 39 g cuk­raus, o ki­ti gai­vie­ji gė­ri­mai taip pat nė­ra ne­kal­ti. Dėl to siek­da­mi at­si­kra­ty­ti ne­rei­ka­lin­gų ki­log­ra­mų sten­ki­tės juos kiek įma­no­ma ri­bo­ti.

Per­si­val­gy­mas

Vie­na svar­biau­sių mi­ty­bos ir svo­rio re­gu­lia­vi­mo tai­syk­lių – ge­riau val­gy­ti daž­niau, ta­čiau ne­di­de­lė­mis po­rci­jo­mis. Toks val­gy­mo re­ži­mas pa­de­da pa­lai­ky­ti ener­gi­ją vi­są die­ną, pa­grei­ti­na me­džia­gų apy­kai­tą. Idea­lus va­rian­tas – trys rim­tes­ni, dau­giau ka­lo­ri­jų tu­rin­tys val­gy­mai per die­ną bei du ma­žes­ni už­kan­džiai tarp jų. Žmo­nės, ku­rie iki va­ka­ro są­mo­nin­gai ar iš įpro­čio ba­dau­ja, o grį­žę na­mo pri­si­ker­ta už vi­są die­ną, ne­re­tai su­si­du­ria su ant­svo­rio pro­ble­ma. Per di­de­lis kie­kis suvar­to­to mais­to tam­pa ne­be mums rei­ka­lin­ga ener­gi­ja, o pa­pil­do­mais cen­ti­met­rais ant šlau­nų, be to, per­si­val­gant iš­tem­pia­mas skran­dis, tad vė­liau sa­vai­me no­ri­me di­des­nių, ne­gu rei­kė­tų, mais­to po­rci­jų. Kad iš­veng­tu­mė­te per­si­val­gy­mo, iš pra­džių į lėkš­tę įsi­dė­ki­te ne­di­de­lį kie­kį mais­to ir jį su­val­gę pa­lau­ki­te 10–20 mi­n., o tik tuo­met spręs­ki­te, ar rei­kia pa­kar­to­ti, ka­dan­gi per tiek lai­ko atei­na so­tu­mo su­vo­ki­mas.

Spor­tas

Jei dar tik ne­se­niai grie­bė­te jau­tį už ra­gų ir puo­lė­te ak­ty­viai spor­tuo­ti bei lai­ky­tis die­tos, ne­si­ste­bė­ki­te, kad svars­tyk­lių ro­dyk­lė ne­ju­da iš­sva­jo­tų­jų skai­čiu­kų link ar svo­ris net pa­di­dė­jo vie­nu ki­tu ki­log­ra­mu. Taip yra dėl to, kad di­dė­jan­ti raume­nų ma­sė sve­ria dau­giau ne­gu rie­ba­lai, ku­rių ir ban­do­ma at­si­kra­ty­ti. Jei jū­sų tiks­las – gra­žus, stang­rus ir rau­me­nin­gas kū­nas, skai­čiams svars­tyk­lė­se ap­skri­tai ne­rei­kė­tų skir­ti daug dė­me­sio. Ver­čiau re­zul­ta­tus se­ki­te ma­tuo­da­mi kū­no apim­tis ir ly­gin­da­mi juos su pra­di­niais cen­ti­met­rais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių