Kad šventės nepaliktų dėmių

  • Teksto dydis:

Vaišės, pokyliai, užkandžių stalai turi pavojingąją pusę. Puošnūs drabužiai, ilgai laukę savo valandos saugioje spintoje, per šventinį maratoną atsiduria didesnės rizikos zonoje –  jų taip ir tyko padažai, antpilai, uogienė, vaškas. Kokia turėtų būti skubioji (nes skuba dėmių atveju labai svarbi) pagalba?

Arbatos dėmės išvalomos amoniaku, jo įlašinant keletą lašų į vandenį. Suteptam audiniui leisti pamirkti valandą. Išplauti muiluotame vandenyje, praskalauti švariu.

Kavos dėmės valomos ant dėmės užpylus gazuoto vandens.

Alaus dėmes panaikinti galima  acto rūgštimi.

Burokėlių dėmės valomos pamirkius audinį vandens ir acto rūgšties tirpale (1:4) su trupučiu indų ploviklio. Leisti pamirkti iki 30 min. Išskalauti. Tada sudrėkinus sausą medžiagos skiautę spiritu (96 %), švelniai patrinti suteptą vietą. Ir vėl užmerkti 30 min. vandenyje, įmaišius žiupsnį balinamųjų miltelių (jei audinys ne spalvotas). Jei dar matysis dėmė, užlašinti kelis lašus natrio chlorido (chloro) arba deguonies baliklio.

Kokakola ir kiti spalvoti vaisvandeniai valomi kaip galima greičiau nusausinant popieriniu rankšluosčiu, tuomet baltojo acto tirpalu ( 1/3 stiklinės baltojo acto ir 2/3 stiklinės vandens) nuolat drėkinant ir sausinant, švelniais judesiais valyti išteptą vietą. Pavalius tirpalu – išplauti muiluotame vandenyje. Praskalauti.

Kvepalų dėmės valomos glicerino ir spirito mišiniu (1:1). Po valymo gerai išplauti su muilu.

Kramtomoji guma išvaloma sušaldant arba naudojant ledukus.

Lūpų dažų dėmės gerai išsivalo benzinu arba spiritu (96 %) suvilgyta medžiagine skiaute. Po to gerai reikia išplauti su muilu. Iš vilnos ir šilko tokios dėmės valomos spiritu.

Medaus dėmės valomos amoniaku.

Obuolių dėmės lengvai išvalomos šiltu pienu sudrėkinta medžiagos skiaute. Įsisenėjusias obuolių dėmes padės išvalyti sodos milteliai. Padaryti košelę sumaišius sodos miltelius su vandeniu ir užtepus ant obuolių dėmės palikti kelioms valandoms. Vėliau išskalbti.

Vaisių ir uogų dėmės geriausiai pranyksta audinį skalaujant karštu vandeniu. Iš baltų audinių jas galima pašalinti citrinos rūgštimi ar verdančiu pienu ir ant dėmės užpylus druskos. Iš lininių audinių dėmės dingsta pamerkus jas į rūgpienį ir išskalbus bei perplovus šiltu vandeniu. Iš šilko tokios dėmės šalinamos spiritu.

Vyno dėmę reikia kuo skubiau pabarstyti druska ir plauti karštame vandenyje. Būtinai nusausinti popieriumi. Iš šilkinių audinių vyno dėmės išsivalo spiritu.

Vaško valykite taip: neaštriu peiliu nugrandykite vašką. Dėmę įdėkite tarp dviejų sugeriamojo popieriaus lapų ir lyginkite šiltu lygintuvu. Po to audinį suvilgykite spiritu, praskalaukite šampūnu.

Pieno dėmės valomos glicerinu. Sudrėkinti švarią sausą medžiagos skiautę glicerinu, palaikyti keletą minučių ir išplauti muiluotame vandenyje. Praskalauti.

Pomidorų dėmės  valomos skalbiant vandenyje įpilus šiek tiek amoniako. Išplovus, jei yra vos matomų dėmelių, – pavalyti su 3 proc. vandenilio peroksidu.

Šokolado dėmės gerai išsivalo spiritu (96 proc.). Lengvais judesiais, neįtrinant į audinį, pašalinti šokolado riebalus. Jei dėmė dar liko, sudrėkinti švarią medžiagos skiautę acto rūgštimi ir vėl lengvai patrinti. Išplauti muiluotame vandenyje. Praskalauti.

Šviežių riebalų dėmę sugers ant drabužio užpilta smulki druska. Aliejaus, šprotų dėmes galima pašalinti dėmę pabarsčius krakmolo, dantų ar kreidos milteliais ir palaikius per naktį (tada nupurtyti kreidą ir lengvai pavalyti šepečiu). Žuvų taukų dėmes galima išvalyti actu parūgštintu vandeniu. Kai kas sako, kad universalus riebalų dėmių naikintojas yra paprastas indų ploviklis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių