Iš­ban­dy­ki­te – jei ne dėl gro­žio, tai dėl svei­ka­tos

Vie­šo­jo­je erd­vė­je jau ku­rį lai­ką itin daž­nai gir­di­mas ter­mi­nas „su­per­mais­tas“, reiš­kian­tis itin mais­tin­gus ir žmo­gaus svei­ka­tai dėl sa­vo tu­ri­mų me­džia­gų nau­din­gus pro­duk­tus.

Jų į sa­vo ra­cio­ną įtrauk­ti re­ko­men­duo­ja ne tik gra­žias kū­no li­ni­jas puo­se­lė­ti pa­de­dan­tys die­to­lo­gai ar spor­to tre­ne­riai, bet ir me­di­kai. Juk iš mais­to gau­da­mi gau­sy­bę or­ga­niz­mui rei­ka­lin­gų vi­ta­mi­nų ir mi­ne­ra­lų ne tik leng­viau tap­si­me liek­nes­ni, ga­lė­si­me džiaug­tis skais­tes­ne oda, bet ir jau­si­mės kur kas ge­riau. Gal jau spė­jo­te iš­ban­dy­ti vi­sus šiuos pro­duk­tus ir iš­si­rink­ti mėgs­ta­miau­sią?

Grai­kiš­kas jo­gur­tas. Šis mais­to pro­duk­tas tu­ri itin di­de­lį bal­ty­mų kie­kį, ku­ris la­bai nau­din­gas spor­tuo­jan­tie­siems ar sie­kian­tie­siems grei­čiau pa­siek­ti to­bu­las kū­no for­mas. Ja­me gau­su ka­lio, kal­cio, cin­ko ir ki­tų nau­din­gų vi­ta­mi­nų. Nors itin ska­nu to­kiu jo­gur­tu, pa­gar­din­tu vai­siais ar rie­šu­tais, pra­dė­ti ry­tą, siū­lo­me iš­ban­dy­ti jį ir ki­taip. Su­mai­šy­ki­te su smul­kin­tais kra­pais, smul­kiai tar­kuo­tu nu­sunk­tu agur­ku ir trin­tais čes­na­kais, įber­ki­te žiups­nį drus­kos – štai ir tu­ri­te svei­ką bei gar­dų pa­da­žą sa­lo­toms ar už­te­pė­lę, idea­liai tin­kan­čią su juo­da ru­gi­ne duo­na!

Dyg­liuo­tųjų ožerš­kių uo­gos. La­biau­siai šios uo­gy­tės ver­ti­na­mos dėl jo­se esan­čių an­tiok­si­dan­tų, nors taip pat tu­ri gau­sy­bę itin svar­bių mik­roe­le­men­tų, vi­ta­mi­nų ir ami­no­rūgš­čių. Be to, kad pa­de­da ko­vo­ti su dep­re­si­ja, įvai­riais už­de­gi­mais ir net on­ko­lo­gi­nė­mis li­go­mis, šis pro­duk­tas dar itin mėgs­ta­mas jau­nys­tės ir idea­liai ly­gios odos kul­to be­si­vai­kan­čių gar­se­ny­bių. Gar­din­ki­te jo­mis jo­gur­tą, vai­sių sa­lo­tas ar tie­siog su­kram­ty­ki­te ke­le­tą, kai už­si­ma­ny­si­te kaž­ko sal­daus.

Is­pa­ni­nių ša­la­vi­jų sėk­los. Šis su­per­mais­to pro­duk­tas tu­ri itin daug ome­ga-3 rie­bių­jų rūgš­čių, mag­nio, bal­ty­mų, yra mais­tin­gas, jo­se ge­ro­kai dau­giau an­tiok­si­dan­tų ne­gu dėl šios sa­vy­bės liaup­si­na­mo­se mė­ly­nė­se. Jos su­tei­kia ener­gi­jos, pui­kiai va­lo or­ga­niz­mą, be to, grei­tai ir stip­riai iš­brinks­ta, tad iš­gė­rę stik­li­nę van­dens, su­mai­šy­to su šaukš­tu sėk­lų, il­gai jau­si­tės so­tūs – dėl to is­pa­ni­nių ša­la­vi­jų sėk­los daž­nai mi­ni­mos kaip to­bu­las pro­duk­tas no­rint re­gu­liuo­ti svo­rį. Idea­liai tiks vai­sių glot­nu­čiams, ko­šėms, jo­gur­tui pa­gar­din­ti.

Ko­ko­sų van­duo. Šia­me iš pa­žiū­ros eg­zo­tiš­ka­me gė­ri­me sly­pi gau­sy­bė ami­no­rūgš­čių, an­tiok­si­dan­tų, įvai­rių mi­ne­ra­lų ir vi­ta­mi­nų. Jis ypač efek­ty­viai at­gaivina de­hid­ra­ta­vu­sį or­ga­niz­mą, tad ne tik pa­de­da at­si­kra­ty­ti ne­pa­gei­dau­ja­mų ki­log­ra­mų, bet ir ga­li pa­dė­ti at­si­gau­ti po va­ka­rė­lio. Įmai­šy­ki­te į mėgs­ta­mą vai­sių kok­tei­lį ar tie­siog at­si­gai­vin­ki­te stik­li­ne gry­no ko­ko­sų, o ne įpras­to mi­ne­ra­li­nio van­dens.

Bo­li­vi­nės ba­lan­dos. Itin po­pu­lia­rus bal­ty­mų šal­ti­nis, tu­rin­tis ir daug nau­din­gų ele­men­tų, to­kių kaip mag­nis, fos­fo­ras. Pui­kus ry­žių ar bul­vių gar­ny­ro pa­kai­ta­las, taip pat itin spar­čiai po­pu­lia­rė­ja ma­da bo­li­vi­nė­mis ba­lan­do­mis gar­din­ti sa­lo­tas.

Avo­ka­dai. Vie­nas svei­kiau­sių rie­ba­lų šal­ti­nių. Be to, avo­ka­dai yra itin mais­tin­gi, tu­ri daug B gru­pės vi­ta­mi­nų, E vi­ta­mi­no, itin nau­din­go odos skais­tu­mui, ka­lio. Be to, tai vie­na uni­ver­sa­liau­siai pa­nau­do­ja­mų dar­žo­vių – tin­ka ne tik sa­lo­toms, su­muš­ti­niams ar ža­lie­siems kok­tei­liams. Pui­ki avo­ka­dų pa­tie­ki­mo al­ter­na­ty­va – su­pjaus­ty­ti grie­ži­nė­liais ir už­dė­ti ant viso grū­do pus­ry­čių skre­bu­čio su šla­ke­liu cit­ri­nų sul­čių ar kep­ti tem­pu­ro­je.


Šiame straipsnyje: grožissveikataproduktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių