Į Lietuvą žengia tvarios mados tendencijos

  • Teksto dydis:

Lapkričio 28 d. parduotuvėje LOCALS jaunieji dizaineriai pristatė projektą „Upcycled by LT“. Vakaro svečiai galėjo pamatyti dizainerių dirbtuvių instaliacijas, susipažinti su visais „upcycling“ metodo kūrimo etapais ir gyvai išvysti naujos kolekcijos drabužius.

Skatins vartojimo atsakomybę

Mados profesionalai – Tomas Baranauskas, Vida Strasevičiūtė, Inga Jurkevičiūtė ir menininkė Lina Žvirblytė – susibūrė dirbti viena, Lietuvos mados rinkoje dar neišvystyta kryptimi. Jie yra pasiryžę ne tik šviesti visuomenę apie „upcycling“ metodą, kurio populiarumas pasaulyje jau spėjo įsibėgėti, bet ir apie vartojimo atsakomybę.

„Kiek neteisėtai vartojame žodį „upcycling“, nes jo atitikmens nėra lietuvių kalbos žodyne. „Upcycling“ reiškia pakartotinį panaudojimą, o į tai „telpa“ viskas, kas lieka po gamybos. Dažno žmogaus sąmonėje tai būtų laikoma šiukšlėmis, tačiau „upcycling“ šiems likučiams sukuria vertę ir gražina į vartojimo ratą. „Upcycling“ kalba apie darną ir tvarumą. Darna yra atsakomybė, kurią turime prisiimti gamindami ir vartodami”, – pristatydama projektą kalbėjo jo iniciatorė, dizainerė V. Strasevičiūtė.

„Mes vartojame visko beprotiškai daug”

Kurdami kolekcijas, dizaineriai bandys suderinti ne tik atsakingą gamybą bet ir klientų poreikius. Vakar pirmąją kolekciją po projekto vėliava pristatė dizaineris Tomas Baranauskas (prekės ženklas Thom Bara).

„Mes vartojame visko beprotiškai daug: informacijos, drabužių, tačiau nesusimąstome, ar mums to reikia? Pasirinkau kelią kurti, nežiūrint į tai, kokią žaliavą turiu. Mano drabužiai, daiktai tampa ilgaamžiški – mirtina klasika, kurią sudaro taisyklės, standartai, tam tikri kanonai, kad kūrinys būtų vis dar aktualus ir po penkerių ar po dešimties metų”, – prisistatydamas sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių