Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis

Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?

Sėklos ir kauliukai

Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galbūt taip ir liks neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.

Bene daugiausia klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Vis dėlto suvalgius kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį.

Vynuogės valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos, imamos šakute arba pirštais.

Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.

Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan. turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų dar pasmulkinti peiliu.

Kai valgyti trukdo žievė

Arbūzas turi ne tik sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą, pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.

"Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute", – sako G.Drukteinis.

Ananasas dažnai tampa vaisiumi, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą, jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti su šakute.

Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute.

"Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jeigu jie aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis", – sako etiketo specialistas.

Universali taisyklė

Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba, atvirkščiai, didelė braškė.

Smidrus, jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada smeigti reikia tik po vieną šparagą.

Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu žirnelių semti nederėtų.

Taigi pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, kad nesusipratimai ir neišmanymas netrukdytų mėgautis vaisiais ir daržovėmis.

Universalus patarimas: jeigu kyla klausimas, kaip imti vaisių ar daržovę – pirštais ar šakute, visuomet reikia rinktis šakutę.


Šiame straipsnyje: etiketasvalgymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Erzelis

Erzelis portretas
o Dieve,koks "įdomus" pamokymas :)
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui
    Ruošiame kūną vasarai: patarimai tobulam pilvukui

    Sporto specialistai pastebi, kad po didžiųjų pavasario švenčių sporto klubuose itin pagausėja žmonių. Jie tarsi „pabunda“ po žiemos miego ir savo kūnus – ypač pilvo presą – nori kuo greičiau paruošti ši...

    1
  • Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija
    Jauki žinomų kauniečių popiečio arbatėlė virto stilinga fotosesija

    „Kai trys draugės susitinka popiečio arbatėlės, visko gali nutikti!“, – intrigavo papuošalų dizainerė Elvyra Monginienė, pakvietusi dvi bičiules verslininkę Gintarę Songailę ir modelį Aną Procenko sudalyvauti fotosesijoje,...

    2
  • Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą
    Gėlės harmonizuoja žmogaus kūną ir sielą

    Tai žinojo jau senovės Kinijos gydytojai, taikę unikalią gėlių terapiją žmonėms, persmelktiems blogos energijos ir dėl to patiriantiems įvairiausių negalavimų. Gydoma buvo ne kuo kitu, o gėlių spalvomis! Anot šviesuolių, jų skleidžiamo...

  • Stebuklingas šalto dušo poveikis
    Stebuklingas šalto dušo poveikis

    Ledinis vanduo ne tik didina budrumą ir gražina odą. Ryte užtenka atlikti 90 sekundžių šalto vandens procedūrą, kad dienos metu jaustumėtės kur kas žvalesni. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas ...

    2
  • Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?
    Velykų džiaugsmai smaližiams: kuo nudžiuginti artimuosius?

    Bėgantis laikas netikėtai keičia tradicijas ir nors anksčiau per Velykas, priešingai nei per Kalėdas, dovanomis artimųjų nelepinome, šiandien saldėsiais nustebinti tikrai mėgstame, o ypač mažuosius. Šokoladiniai kiaušinia...

  • Savimi pasitikinčiam vyrui – aksesuarai iš plieno
    Savimi pasitikinčiam vyrui – aksesuarai iš plieno

    „Neįpareigojantys, tvirti daiktai, skirti vyrui, kuris yra pasitikintis savimi, kitais ir keliantis pasitikėjimą“, – taip savo dešimties žiedų kolekciją pristato juvelyrė Rūta Petronytė. Dirbiniai nukaldinti iš damasko ...

  • Parodė, kaip pasigaminti ilgai išliekančią puošmeną Velykoms
    Parodė, kaip pasigaminti ilgai išliekančią puošmeną Velykoms

    Kai kurios Velykoms skirtos puošmenos greitai nuvysta ir nebedžiugina. Todėl floristė Natalija Učvatova parodė, kaip paprastai pasigaminti šventinę puošmeną, kuri dar po poros savaičių džiugintų akis. ...

  • Papuošalų kūrėja: mano planas – padaryti pasaulį gražesnį
    Papuošalų kūrėja: mano planas – padaryti pasaulį gražesnį

    Išskirtinis ir įsimintinas prekės ženklo vardas, savitas kūrybos braižas, nebijojimas eksperimentuoti norint judėti į priekį ir, svarbiausia, aiškus tikslas – visa tai padeda būti pastebėtam . Tai įrodo ir „Cackos Pacackos&...

  • Kaip papuošti namus pavasario šventėms
    Kaip papuošti namus pavasario šventėms

    Artėjant Velykoms lietuviai ne tik suka galvas, kokiomis priemonėmis dažytis kiaušinius ir kokiais šventiniais patiekalais nustebinti šeimą, bet ir stengiasi išskirtinai papuošti namus. Prieš didžiąsias pavasario...

  • Paroda „Pelenė 2018“ bus kitokia
    Paroda „Pelenė 2018“ bus kitokia

    Vilniuje, Lietuvos kongresų ir parodų centre „Litexpo“, savaitgalį baigėsi 24-oji tarptautinė grožio industrijos paroda „Pelenė 2017“. Moterų karalystėje per tris dienas apsilankė daugiau nei 25 tūkstančių lankytojų, i&sca...

Daugiau straipsnių