Etiketo pamoka, kad neišmanymas netrukdytų mėgautis

Ar dažnai patenkinkate į tokią situaciją, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?

Sėklos ir kauliukai

Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galbūt taip ir liks neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.

Bene daugiausia klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Vis dėlto suvalgius kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį.

Vynuogės valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos, imamos šakute arba pirštais.

Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.

Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan. turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų dar pasmulkinti peiliu.

Kai valgyti trukdo žievė

Arbūzas turi ne tik sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą, pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.

"Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute", – sako G.Drukteinis.

Ananasas dažnai tampa vaisiumi, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą, jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti su šakute.

Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute.

"Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jeigu jie aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis", – sako etiketo specialistas.

Universali taisyklė

Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba, atvirkščiai, didelė braškė.

Smidrus, jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada smeigti reikia tik po vieną šparagą.

Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu žirnelių semti nederėtų.

Taigi pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, kad nesusipratimai ir neišmanymas netrukdytų mėgautis vaisiais ir daržovėmis.

Universalus patarimas: jeigu kyla klausimas, kaip imti vaisių ar daržovę – pirštais ar šakute, visuomet reikia rinktis šakutę.


Šiame straipsnyje: etiketasvalgymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Erzelis

Erzelis portretas
o Dieve,koks "įdomus" pamokymas :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių