E. Skerstonas: esu kiek neįprastos ar nestandartinės išvaizdos

  • Teksto dydis:

Socialinių mokslų daktarą, knygų išvaizdos, mados ir interjero temomis autorių Eugenijų Skerstoną galima sutikti tik išskirtiniuose renginiuose, visada apsuptą elegantiškų svečių.

Išvaizdus, elegantiškas vyras yra ne kartą pozavęs vyriškų drabužių fotosesijoms, rašoma pranešime spaudai. Šiandien E. Skerstonas skaitytojams pasakoja apie savo naujausią knygą bei dalijasi jaunystės paslaptimi.

– Papasakokite apie savo naująją knygą „Prabanga. Mada. Stilius“. Kaip kilo mintis ją išleisti? Ką joje gali atrasti skaitytojai, besidomintys mados pasauliu?

- Išsamus pasakojimas galėtų trukti ilgas valandas, bet nesiplėtodamas sakyčiau, kad tokio pobūdžio leidinys yra priskirtinas dalykinei literatūrai. Tai – „vadovėlis - ne vadovėlis“, nes jį skiriu visiems besidomintiems gyvensenos kultūra, kuri ekonominės gerovės šalyse savaime susiformuoja trijų fenomenų – prabangos, mados ir stiliaus – veikiama. Tokį mokomojo turinio ir struktūros leidinį mane paskatino sukurti studentai ir viešųjų paskaitų klausytojai, kurių dauguma, žinoma, merginos ir jaunos moterys: jos ne tik gražios, bet ir gabios mados disciplinų studijoms. Deja, užsienio kalbų mokėjimo lygis dar neužtektinas, kad laisvai galėtų naudotis užsienio šalyse išleistais literatūros šaltiniais. Išvaizdos, taigi ir aprangos, tai yra, vestimentarinės mados sričiai Lietuvoje daug dėmesio skiriama periodinėje spaudoje, interneto platybėse „karaliauja“ tinklaraštininkai, bet iškristalizuoti esmines prabangos ir mados sektorių sąvokas paliekama ne visuomet užtektinai žinių turinčioms, patiklioms ir pirmajam įspūdžiui paveikioms skaitytojoms, rečiau – skaitytojams vyrams. Siekiau rimto ir naudingo studijoms mokomojo profolio, todėl trijų skyrių, skirtų prabangai, madai ir stiliui, turinį sudariau net iš septyniasdešimties svarbių temų, taip pat daugybės neįmantrių, visiems lengvai suprantamų schemų ir šiuos skyrius atitinkančių iliustracijų. Rimčiau besidomintieji aptariama sritimi ras daugybę apibrėžčių, vertingų praktiniam vadybininko darbui nuorodų, šiuolaikinių vartotojų elgesio ypatumų aprašų.

– Kaip jūs pats apibūdintumėte savo aprangos stilių?

– Sakyčiau, kad mano išvaizdos (ir aprangos) pamatiniai požymiai – kuklumas ir klasika. Apie savo stilingumą (tai ne stilius!) nenorėčiau spręsti... Atsakymą palieku kitiems. Visuomet kartoju, kad stiliui būdinga reiškinio turinio ir formos darna, bet daugelis stilių painioja su kūrybiniu individualumu, kitaip tariant individo savikūra ir saviraiška, kurių egzistenciją „generuoja“ vaizduotė. Stilius, beje, abstrakcija, kuri gali būti suprantama, kaip kokybinis išvaizdos madų požymis arba rodiklis. Kas kita – individo stiligumas: tai ne savaiminis asmens savitumas, o gebėjimas išlaikyti išvaizdos ir estetizuotos gyvensenos pastovumą, pastarajai suteikiant visuotinai pripažįstamo meniškumo požymių. Stilingi individai suvokia, kad individualios raiškos forma – keista vertė, kurios privalumas „kitaip nei įprasta“. Asmenų stilingumas visuomenėse, ypač – konservatyviose, kelia daug disputų todėl, kad jose gyvensenos kultūros vertės suvokiamos skirtingai. Aplinkiniai sako, kad aš stilingas, bet apie save manau kitaip – gal būt esu kiek neįprastos ar nestandartinės išvaizdos.      

Nesu tikras, kad jaunystės „paslaptis“ manyje išvis slypi.

– Neįtikėtina, tačiau jau šį rudenį minėsite... šešiasdešimtmetį? Kur slypi jūsų jaunystės paslaptis?

– Nesu tikras, kad tokia „paslaptis“ manyje išvis slypi... Pastaruoju metu gyvenu tarsi „vitrinoje“: nesislapstau ir nieko neslepiu – amžiaus taip pat. Savo laiku netikėjau vyresnius žmones sakant, kad gyvenimas praūžė nepastebimai greitai, o dabar suprantu, kad taip sakydami jie buvo nuoširdūs... Jūsų minimą „paslaptį“ atskleisčiau sakydamas, kad niekam nieko nepavydžiu ir taip buvo visuomet, kad dirbu man patinkantį darbą, mane supa man patinkantys, malonūs žmonės... Kitaip tariant – gyvenu kaip noriu, mano vidinės tapatybės niekas nevaržo... Ko gero, būtent todėl ir atrodau porą dienų jaunesnis nei apie tikrąjį amžių „skelbia“ įrašai pase: gimimo metai – 1958 m.      

– Naudojate vienos Izraelio kosmetikos vyriškos linijos produktus. Galbūt ir tai padeda jums išsaugoti jaunatvišką žavesį?

– Negyvosios jūros regiono augalų ir jų vaisių ekstraktai, druskos mineralai, iš kurių sukurti unikalūs, alergijų nesukeliantys deriniai, liudija bendrovės ir rinkoženklio „Ahava“ steigėjų mokslinius pasiekimus, aukštą profesionalumą, pasaulyje pripažintą patirtį, žinoma, atitinkančią Europos Sąjungos standartus.

– Ar jums pačiam yra tekę lankytis Izraelyje?

– Prieš porą metų teko, tiesa, neplanuotai, bet labai patiko ir neatsisakyčiau ten nuvykti dar kartą. Vėlgi, ne paslaptis, kad domiuosi meno istorija, todėl apsilankymas šioje šalyje mano žinias gerokai praturtino, „suartino“ su tikrove, kurią iki kelionės įsivaizdavau esant kitokią. Įsimintina buvo viešnagė gerų pažįstamų, medikų namuose, kurie prieš daugybę metų išvyko iš Lietuvos, bet vis joje apsilanko, o Izraelyje gimęs jų sūnus, beje išskirtinai gražiai kalbantis lietuviškai, čia pasirinko medicinos studijas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Nestandartinės išvaizdos ir oriantacijos .

No

No portretas
Taip, gudrus vyrukas, ir save, ir kosmetiką pareklamavo. Bet vis tiek nesimpatiškas, nors tu ką.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių