Skarabėjai orientuojasi į Paukščių Tako šviesą

Skarabėjai orientuojasi pagal Paukščių Tako šviesą, ridendami savo brangiuosius mėšlo gurvuolius kuo toliau nuo konkurentų, penktadienį paskelbė mokslininkai.

Nors šių vabalų smegenys mažytės, o rega prasta, jie junta dangaus skliauto šviesio skirtumus, lemiamus mūsų galaktikos žvaigždžių telkinių, kad gurvuolius ridentų tiesia linija, o ne lanku, kuris galėtų vėl sugrąžinti prie konkurentų ant mėšlo krūvos.

Pietų Afrikos Respublikoje įsikūrusio Vitvatersrando universiteto biologai atliko neįprastą eksperimentą su mėšlavabaliais vietos planetariume, kuriame buvo imituojama žvaigždėto dangaus šviesa.

Paukščių Takas vabalams atstojo „šviesos kompasą“, padėdamas ridenti savo brangiuosius rutulius tiesia trajektorija, nustatė tyrėjai.

„Vabalams nesvarbu, kuria kryptimi ropoti - jiems tereikia išvengti kovos dėl gurvuolių prie mėšlo krūvos“, - sakoma šio tyrimo pagrindinio autoriaus Marcuso Byrne'o pranešime spaudai.

Kai kurie gyvūnai, tarp jų ruoniai, kai kurie paukščiai ir patys žmonės, geba orientuotis pagal žvaigždes, tačiau skarabėjai tapo pirmaisiais žinomais gyviais, pasirenkančiais kelią pagal pačios galaktikos šviesą.

Anksčiau ta pati mokslininkų grupė nustatė, kad vabalai užsilipa ant mėšlo gurvuolių ir atlieka savotišką šokį, ieškodami geriausio šviesos šaltinio orientacijai.

Panašu, kad jiems labiausiai tinka saulės, mėnulio ir Paukščių Tako šviesa, o ne dirbtiniai šaltiniai. Paukščių Tako žvaigždės yra taip toli, kad atrodo nejudančios iš vabalo perspektyvos, todėl tampa puikiu atskaitos tašku.

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos Jungtinėse Valstijose leidžiamame žurnale „Current Biology“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių