Septynių kilometrų gylyje - milžiniškas vėžiagyvis

Netoli Naujosios Zelandijos krantų, 7 km gylyje, Aberdeno Universiteto (Didžioji Britanija) Jūrų laboratorijos mokslininkai atrado milžiniškus vėžiagyvius. Šoniplaukių būriui priklausantys gyvūnai paprastai būna 2 – 3 cm ilgio. Naujoji rūšis būtų jų giminaitė – milžinė: jos ilgis net 34 cm, rašo BBC.

Mokslininkai nesitikėjo atrasti tokį didelį padarą ir juokavo, kad tai tas pats, jei atrastume pėdos dydžio tarakoną.

Vėžiagyvis buvo sugautas naudojant specialius gyvagaudžius metalinius spąstus. Šiuose taip pat įmontuota filmavimo kamera, kuri paslėpta po safyriniu stiklu, kad nesprogtų nuo slėgio.

Sugavę vieną milžiną, mokslininkai nepatikėjo, kad tai gali būti atskira rūšis. Tačiau tuo įsitikino, kai rado dar 6 panašaus dydžio šoniplaukas.

Šoniplaukos priklauso vėžiagyvių potipiui ir gyvena didelėmis kolonijomis vandenyno dugne. Jūrų biologai įsitikinę, kad jie gali išgyventi bet kokiame gylyje ir jų rastume net giliausioje pasaulio Marianų įduboje, kurios gylis siekia daugiau nei 11 km.

Tai maži, bet judrūs padarai prisitaikę gyventi daugiau nei 1000 kartų didesniame slėgyje, nei yra jūros paviršiuje.

Naujieji gyvūnai priskiriame supermilžinų kategorijai, kadangi ilgiu viršija kitus savo rūšies atstovus daugiau nei 10 kartų.

„Tai tik įrodo, kad kuo daugiau ieškau, tuo daugiau randi“, - pasakojo ekspedicijos dalyvė dr. Ashley Rowden, - „Kad tokio dydžio padaras iki šiol buvo neatrastas įrodo, kiek dar mažai mes žinome apie jūrų gyvūniją. Manau, kad ateityje galime tikėtis dar daug netikėtų atradimų“.

Dar visai neseniai buvo manoma, kad tokia gylyje niekas negyvena, nes ten per tamsu, per šalta ir per didelis slėgis, bet per pastaruosius kelis metus buvo rasta daug tokios nuomonės paneigimų. Amžinoje tamsoje gyvenantys padarai išmoksta savaip prisitaikyti, išgyventi ir klestėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Holow Earth

Holow Earth portretas
Tie migruojantys padarai iš mūsų planetos vidaus kiaurymės. Nepanašu, kad jie galėtų ilgai išgyventi tokiose gelmėse.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių