Lietuvoje neribotam laikui uždrausta kurapkų medžioklė

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio sprendimu Lietuvoje neribotam laikui uždraudžiama kurapkų medžioklė.

„Tyrimai rodo, kad kurapkų skaičius tiesiog katastrofiškai mažėja ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Jeigu norime išsaugoti bent minimalią jų populiaciją, lieka vienintelis būdas – visiškai uždrausti šių paukščių medžioklę“, – pranešime spaudai cituojamas ministras.

Pavojaus varpais dėl nykstančių kurapkų skambina ir Lietuvos ornitologų draugija. Šios draugijos Aplinkos ministerijai atsiųstame rašte teigiama, kad, ES ornitologų tyrimų duomenimis, per trisdešimt pastarųjų metų šios rūšies gausa sumažėjo 82 procentais.

Praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje draugijos atlikti tyrimai rodo, kad kurapkų populiacija Lietuvoje taip pat gerokai sumažėjusi.

Ornitologų teigimu, minėtų paukščių nykimas daugiausiai susijęs su intensyvėjančia žemės ūkio veikla, tačiau trumpai gyvenančių vištinių paukščių populiacinei struktūrai įtaką daro ir suaugusių paukščių žūtis, kuri siejama su žemės ūkio technikos naudojimu, medžiokle, atšiauriomis žiemos sąlygomis.

Be to, nepalankios kurapkoms buvo ir pastarosios dvi vasaros, kurios taip pat turėjo įtakos, kad rūšies būklė tik blogėjo. Praėjusių metų žiemą Lietuvos ornitologų draugija gavo informacijos apie kurapkų būrelius dvidešimtyje šalies vietų. Draugijos teigimu, daugybė stebėjimų ankstesnėse įprastose žiemavietėse buvo bevaisiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
dar prieš 10 metų žiemą kurapkos ateidavo į kiemą palesti pabertų po egle kruopų, o dabar jų visai nesimato.

zmogutis

zmogutis portretas
Labai šaunus sprendimas, bet rezultato neduos, jei nebus medžiojami valkataujantys šunys ir katės. Mano gyvenamoje vietoje apstu pievų ir krūmynų... bet čia pastoviai matau bent tris-keturias valaktaujančias kates ir vieną-kitą "pastoviai" valkataujantį šunį. Kuo jie minta?

Kol

Kol portretas
Kol nebus medžiojamos lapės,tol apie kurapkas nei nesvajokit.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių