Koks galėtų būti aukščiausias įmanomas žmogaus ūgis?

Aukščiausias visų laikų žmogus buvo Robertas Vadlou (Robert Wadlow), kuris vidutinio suaugusio žmogaus ūgio buvo jau tada, kai pradėjo lankyti vaikų darželį, t.y., būdamas 5-erių. 1940 m. miręs vyras (tada jam buvo 22-eji) buvo išaugęs iki 272 cm. Iš tiesų, žmogaus ūgio (ir kitų fiziologinių parametrų) amplitudė yra stebėtinai plati. Visgi, koks galėtų būti žmogaus ūgio maksimumas? Naujausias Maiklo iš „Vsauce“ filmukas, per 3 d. peržiūrėtas 1 mln. sykių.

10 cm – štai tiek dabar žmonės vidutiniškai yra aukštesni nei prieš 150 metų. Geresnė mityba ir tobulesnė medicina pirmaisiais gyvenimo metais sudaro sąlygas geriau išnaudoti mūsų genomo segmentus, kurie atsakingi už ūgį. Sveikas žmogus optimalioje aplinkoje retai kada išauga aukštesnis nei 228 cm.

Tačiau endokrininės sistemos sutrikimų turintys asmenys patiria ilgiau trunkantį ir spartesnį augimą. Todėl ukrainiečių kilmės 233 cm ūgio Igoris Vovkovinskis yra aukščiausias amerikietis, o aukščiausias pasaulyje – Turkijoje 1982 m. gimęs 251 cm ūgio Sultanas Kosenas (Sultan Kösen). Jam priklauso didžiausių pasaulyje rankų (rankovės ilgis – 97 cm) ir pėdų (36,5 cm kairė ir 35,5 cm dešinė) Gineso rekordai.

Pasirodo, dabartinis vidutinis žmogaus ūgis yra beveik pasiekęs genetiškai leistiną maksimumą. Kaip nors paveikus ūgio genus, žmonija (vidutinis jos populiacijos narių ūgis) dar galėtų pasistiebti kokiais 7 cm, tačiau be manipuliacijų genais panašu, kad žmogaus ūgio lubos jau pasiektos.

Kad žmonės išaugtų aukštesni nei 244 cm ūgio, jie turėtų būti kitokio fizinio pavidalo. Tokią prielaidą galima padaryti vadovaujantis kvadrato-kubo dėsniu: kuo objektas aukštesnis, tuo didesnės jo kitos kūno proporcijos. Tarkim, 1 m aukščio kubą padidinus 10 kartų, jo aukštis būtų 10 metrų, tačiau bendras jo sienų paviršiaus plotas – nebe 6 m2, o jau 600 m2. O tūris – nebe 1 m3, o 1000 m3. Ką ir bekalbėti apie tokio kubo svorio padidėjimą.

Tad jei žmogus būtų 10 kartų didesnis, tačiau norėtų išlaikyti dabartines kūno proporcijas, jo skeletas turėtų būti iš kur kas tvirtesnės medžiagos nei yra kaulas. Arba tie kaulai turėtų būti nežmoniškai stori. Tačiau net ir išsprendus kaulų ir raumenų stiprumo problemą, liktų aibė kitų bėdų. Pvz., širdis kraują turėtų varinėti keleriopai greičiau.

Tačiau gyvūnai gali išaugti nepaprastai dideli. Nes jų organai ir proporcijos yra visiškai kitokios. Chrisas Hovardas (Chris Howard) iš „Earth Unplugged“ rašo, kad didžiausias kada nors sausumoje gyvenęs gyvūnas yra zauropodų būrio dinozauras – žirafatitanas (angl. – giraffatitan). Jo skeletas rastas Tanzanijoje, o dabar eksponuojamas Berlyne. Manoma, kad jis turėjo sverti 20-30 tūkst. kilogramų.

Bruhatkajozauras (angl. - bruhathkayosaurus) galėjo būti ir dar didesnis, bet tiksliai įvertinti yra sunku, nes paleontologai yra radę ne visą skeletą, o tik keletą kaulų. Manoma, kad toks egzempliorius galėjo sverti 140 tūkst. kg. Ar taip buvo iš tiesų, kol kas tiksliai pasakyti negalima.

Bet kuris už bruhatkajozaurą didesnis gyvūnas tam, kad galėtų išgyventi pakankamai ilgai ir susilaukti palikuonių, turėtų būti plūdrus. Būtent tai yra viena iš priežasčių, kodėl mėlynieji banginiai taip mėgsta vandenį. Sunkiausias stebėjimų istorijoje mėlynasis banginis svėrė 177 tūkst. kg. Todėl mėlynasis banginis yra sunkiausias žmonijai žinomas gyvūnas nuo pat gyvybės atsiradimo Žemėje.

Galbūt šie banginiai yra apskritai didžiausi įmanomi gyvūnai, nes gyvūnų dydį apsprendžia ir riboje paprasčiausia geometrija ir mūsų planetos gravitacija. Teoriškai Marse gimę žmonės galėtų užaugti keliais centimetrais aukštesni, nes ten gravitacija tėra tik 1/3 dalis Žemės gravitacijos. Tai reiškia, kad Marse gimusių žmonių kaulai ir raumenys nebūtų tokie tvirti kaip Žemėje ir šios planetos jie niekada negalėtų aplankyti.

Taigi, jei norime išsaugoti dabar turimas kūno proporcijas ir pavidalą, labai daug išaugti neturėtume galimybių. Vidutinio žmogaus ūgio lubos yra apie 213 cm. Aukštesnis nei 270 cm ūgio žmogus labai sunkiai judėtų. Nuo 365 iki 457 cm ūgio individas apskirtai išgyventų labai neilgai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių