Etnokosmologas: naujienas apie magnetines audras vertinkite kritiškai

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas ragina kritiškai vertinti žiniasklaidos paskleistą žinią apie tariamas sausio mėnesio geomagnetines audras.

Sausio mėnesio pradžioje pagrindinės Lietuvos žiniasklaidos priemonės išplatino pranešimą kuriame teigiama esą mokslininkai paskelbė datas, kada “2013 metų sausį sulauksime magnetinių audrų, galinčių turėti įtakos mūsų sveikatai“.

Ar išties šios išprognozuotos dienos bus pavojingos ir kiek galima tikėti šiomis prognozėmis klausėme etnokosmologo, Alkas.lt internetinio naujienų portalo redaktoriaus Jono Vaškūno.

„Šios per visą Lietuvos žiniasklaidą paskleistos „naujienos“ nurodytas pradinis šaltinis buvo ukrainietiškas interneto portalas. Kai pabandžiau ieškoti pirminio šaltinio, paaiškėjo, kad šią žurnalistų ir skaitytojų protus sudrumsčiusią žinią minėtas ukrainietiškas interneto portalas savo ruožtu „pasiėmė“ iš ukrainietiškos interneto svetainės, kuri minėtą „žinią“ pasiskolino iš sveikatingumo tema rašančio tūlo Boriso Epšteino ukrainietiško portalo, kuris jau jokio informacijos šaltinio nenurodė… Taigi šias prognozes paskelbė ne konkretūs mokslininkai o, regis, pats ponas B.Epšteinas...

Beje, grėmingą žinią apie būsimas 7 magnetines audras netruko pasigauti solidusis BNS ir net nacionalinis Lietuvos Radijas. Pastarasis pasitelkęs gydytojus net ėmėsi aiškinti silpnesnių nervų ir sveikatos žmonėms, kad nurodytomis sausio dienomis laikytų po ranka nitrogliceriną ir kitas reikiamas tabletes…“ – piktinosi J.Vaiškūnas.

Pasak etnokosmologo panašias mėnesines magnetinių audrų prognozes minėtas pono Epšteino portalas skelbė ir anksčiau. Pavyzdžiui 2012 metų  gruodžio mėnesį buvo perspėjama apie 5 Žemės magnetinio lauko audras, esą turėjusiomis įvykti: gruodžio mėnesio 12, 19, 27, 29 ir 31 dienomis. „Prognozuotojai“ nurodė net ir šių būsimų magnetinių audrų pradžios ir pabaigos valandas...

J.Vaiškūnas teigia, kad nė viena iš planuotų pernai metų gruodžio mėnesio geomagnetinių audrų neįvyko. Kaip neįvyko ir pirmoji iš žadėtų šių metų sausio 3 d. audra.  „Nors LRT radijas jau po šios datos pranešė, kad sausio 3 d. magnetinė audra esą įvyko...“ – stebisi etnokosmologas.

Kad tomis prognozuotomis dienomis nebūta jokių magnetinių audrų kaip, kad nėra ir planuotosios šiandien  – sausio 8 d. –  gali įsitikinti kiekvienas apsilankęs oficialiais patikimais moksliniais matavimais pagristą informaciją teikiančiame tinklapyje skelbiančiame Žemės magnetinio lauko svyravimų indekso Kp diagramas kiekvienai mėnesio dienai. Pažiūrėti kokia buvo geomagnetinio lauko būsena prognozuotų audrų dienomis galite čia:

1. 2012 12 12 d.

2. 2012 12 19 d.

3. 2012 12 27 d.

4. 2012 12 29 d.

5. 2012 12 31 d.

6. 2013 01 03 d.

Etnokosmologas J.Vaiškūnas ragina visus būti kritiškesniems pastaruoju metu dažnai skleidžiamoms įvairioms pseudomokslinėms prognozėms ir nepatingėti patiems pasitikrinti koks išties yra magnetinio lauko lygis profesionaliausiame portale štai ČIA, arba apsilankyti lietuviškame naujienų portale Alkas.lt kuriame taip pat skelbiamas kiekvienos dienos kas 3 val. besikeičiantis Žemės magnetinio lauko svyravimo indeksas.

„Žemės magnetinio laiko svyravimų indekso skalė Kp yra padalinta į 10 lygių. Kuomet šio indekso vertė yra yra 0 – 3, – magnetinis laukas ramus; kai vertė pasiekia 4  –  magnetinis laukas yra neramus, o kai indekso vertė pakyla iki 5 – 9 tuomet Žemėje siaučia magnetinė audra“ – aiškina J.Vaiškūnas.

Palyginimui galima pasižiūrėti kaip šio pobūdžio diagramose vaizduojama paskutinė magnetinė audra įvykusi  2012 spalio 1 d.

Žiniasklaidos platinamas viso mėnesio Žemės magnetinių audrų  aktyvumo datas mokslininkas vadina psiaudomoskliniais pramanais.

J.Vaiškūnas: „Nors tobulėjant Saulės stebėjimo kosminei technikai tapo įmanomi tarpplanetinio magnetinio lauko ir Saulės vėjo parametrų matavimai kosminėje orbitoje ir ryšium su tuo dabar jau yra galimos tikslesnės Saulės sukeliamų magnetinių audrų prognozės, tačiau šių prognozių tikslumas priklauso nuo prognozuojamo laikotarpio trukmės. Pačios tiksliausios yra prognozės valandai, jų tikslumas 95 %, jos pagristos tiesioginiu saulės plazmos parametrų matavimais, kuriuos atlieka kosminiai aparatai skriejantys  1,5 milijono kilometrų nuotoliu nuo Žemės.

Prognozuojant 2 parom į priekį pasiekiamo tikslumo vertė krenta iki 30 – 50 procentų. Prognozuojant savaitei – tikslumas dar smarkiau sumažėja. Kartais bandoma prognozuoti mėnesiui ar net 45 parom, bet šios prognozės yra visiškai netikslios ir praktikoje nenaudojamos ir gali būti tik informacinio pobūdžio“.

Pasak J.Vaiškūno šiuo metu ir minėtos nelabai tikslios prognozės sausio mėnesiui jokių audrų nenumato.

Tuo įsitikinti galima. pvz. pasižiūrėjus į rusų kosminio projekto „TESIS“ portale skelbiamus duomenis šių metų sausio mėnesiui.

Artimiausių trijų dienų žemės magnetinio lauko būsenos prognozės galima rasti pavyzdžiui čia.

Yra nustatyta, kad dėl magnetinių audrų padaugėja širdies priepuolių skaičius, labai padaugėja pacientų su trinkančiu širdies ritmu – ypač su prieširdžių virpėjimais, taip pat dūstančių ir su nevaldomai aukštais kraujospūdžiais.

Lėtinių ligų turintiems žmonėms jau keletą dienų prieš audrą gydytojai pataria papildomai gerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, o didėjant jai, trinka ir kraujospūdis, kurio kontrolei šiomis dienomis taip pat reikia skirti daugiau dėmesio.

Sveikiems žmonės taip pat patarima pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių aplinkybių, jei įmanoma, neplanuoti rimtų, įtemptų pasitarimų darbe, nepradėti naujų darbų, nesileisti į ilgas keliones, kurių metu tenka ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes didėja rizika susidaryti trombui. Jei vis dėlto tenka keliauti, medikai prieš kelionę pataria išgerti kraują skystinančių vaistų.

Žemės magnetosferos svyravimai, magnetinės audros kyla veikiant Saulės plazmos srautams – įkrautoms dalelėms, kurias išspinduliuoja Saulė. Dalelės, atsitrenkdamos į magnetosferą, išprovokuoja jos svyravimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių