Ar turizmas būtinas tigrų apsaugai Indijoje?

Geriausia apsauga nykstančioms gyvūnų rūšims – turizmo industrijos pelnas. Indijoje gyvena daugiausiai pasaulyje tigrų. Dabar skaičiuojama, kad šalyje yra 1,5-2 tūkst. Bengalijos tigrų. Šie tigrai yra ne tik šalies nacionalinis pasididžiavimas, tačiau ir reprezentuoja Indijos turizmo pramonę.

Todėl nenuostabu, kad ketinimas teisinėmis priemonėmis drausti turistams lankytis draustiniuose (surenkant mažiau pinigų norėta mažinant žalą gamtai), įžiebė diskusiją apie laukinės gamtos turizmo ir sąsajų su gamtosauga.

Indijoje nykstantys tigrai yra brakonierių taikinys: jie Kinijoje ir Pietryčių Azijoje nykstančių tigrų dalis pardavinėja „tradicinės“ medicinos atstovams, rašo „New Scientist“.

Indijoje, kurioje tigrų apsaugai skiriama daug pastangų ir lėšų, per kelis dešimtmečius tigrų skaičius pradėjo augti. Tiesa, aplinkosaugininkai ne visada sutaria dėl tikslios statistikos.

Vis augantis įsisąmoninimas, jog tikrai iš tiesų yra ties išnykimo riba – vienas iš būdų juos apsaugoti. Todėl ir tigrų turizmas vaidina svarbų vaidmenį, rašo „New Scientist“. Iš pradžių šios turizmo krypties apimtys Indijoje buvo mažos, tačiau dabar tigrų rezervatai per metus sulaukia šimtų tūkstančių lankytojų. Tačiau, anot gamtininkų, minios žmonių ir nauja infrastruktūra neigiamai veikia saugomus tigrus.

Kita vertus, parkų institucijos ir vietinės bendruomenės yra priklausomos nuo iš turistų išleidžiamų pinigų.

Nemaža dalis šių pinigų yra skiriama kovai su brakonieriais. Pavyzdžiui, viename lyderiaujančių tigrų draustinių, nemaža dalis pinigų yra skiriama vietiniams gyventojams, kurie dirba draustinių vartininkais ir rūpinasi apsauga nuo brakonierių.

Dalis iš turistų surenkamų pinigų taip pat skiriama ir patruliavimui, kompensacijoms valstiečiams už tigrų papjautus gyvūnus, tvorų statymui.

Tie tigrų apsaugos draustiniai, kuriuose pasilanko mažiau turistų (todėl surenkama mažiau lėšų), tigrų apsauga ne tokia veiksminga, rašoma „New Scientist“.


Šiame straipsnyje: tigraitigrasgamtaGyvūnaiIndija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių