V. Liubšys: per 22 karjeros metus sunkiausia dirbti buvo „Sūduvoje“

Vienas garsiausių Lietuvos futbolo trenerių Virginijus Liubšys dabar neturi darbo. 54 metų vyras treneriu nedirba nuo šių metų liepos pradžios, kai atsisveikino su Marijampolės „Sūduva“.

- Praėjusio sezono viduryje atsisveikinote su „Sūduva“. Nuo to laiko netreniravote jokios komandos. Ar nuobodu be futbolo? – pradėjome pokalbį su V. Liubšiu.

- Futbolo treneriu dirbau 22 metus. Per visą karjerą tai tik antras kartas, kai ilsėjausi . Pirmas kartas buvo po Vilniaus „Vėtros“bankroto. Gal man reikėjo pailsėti nuo futbolo, pagalvoti, ką dariau gerai, o ką – ne taip.

Per tą laiką buvau išvykęs į Ukrainą prasitęsti Pro trenerio licencijos. Laikas prabėgo labai greitai.

- Turėjote laiko, turbūt lankydavotės „Ekrano“ rungtynėse Panevėžyje. Ar galėtumėte tvirtinti, kad Panevėžio komanda šiemet A lygoje demonstravo brandžiausią futbolą?

- Lankydavausi ne tik Panevėžio stadione, bet ir Pakruojyje. Stebėjau nemažai varžybų. Pasakysiu taip: „Ekrano“ futbolininkai pademonstravo charakterį, todėl išsigelbėdavo net iš beviltiškų situacijų – pasiekdavo lygiąsias arba laimėdavo. Tai ir lėmė komandai aukso medalius. Manau, panevėžiečiai pelnytai tapo Lietuvos čempionais.

- Kodėl į ginčą dėl aukso medalių nesugeba įsiterpti „Sūduva“. Ji turi puikias treniruočių sąlygas, laiku gauna atlyginimus, pusantro sezono turėjo gerą trenerį – jus. Ekipa neišsiugdžiusi nugalėtojų mentaliteto? Ar yra dar kažkas, ko pašalietis nemato?

- Sunku tiksliai ir vienareikšmiai atsakyti. Yra įvairių smulkmenų, kurios trukdo pasiekti norimą rezultatą. Tačiau, kaip žinome, smulkmenos ir lemia rezultatą. Todėl „Sūduva“ per daugelį metų ir nepasidabino aukso medaliais.

- Kaip apibūdintumėte laiką, praleistą dirbant su „Sūduva“? Turbūt liko ir gerų ir nelabai malonių prisiminimų?

-  Man, kaip treneriui, per 22 darbo metus tai buvo pats sunkiausias laikotarpis.

- Yra įvairių nuomonių dėl A lygos čempionato. Ar jis pastaraisiais metais nesmuko?

- Manau, A lygai labai trūksta buvusio stipraus FBK „Kauno“, senesnių laiko pajėgaus Klaipėdos „Atlanto“. Jei ne Vilniaus REO subyrėjimas, teigčiau, kad 2012 metų pirmenybės buvo įdomiausios iš pastarųjų 2-3 čempionatų. A lygos nugalėtojai paaiškėjo tik po paskutiniojo turo, iki pat sezono pabaigos nebuvo aišku, kas pasidabins bronzos medaliais. Tačiau blogai, kad klubai susiduria su finansinėmis problemomis.

- Finansinių problemų A lygoje rungtyniaujančios komandos niekaip neišvengia. Jų turėjo jau neegzistuojantys „Vėtros“, REO klubai, problemų neišvengė „Atlantas“, Tauragės „Tauras“. Gal A lygai nereikia 10 komandų?

- Šiemet gal nebuvo labai aiškaus autsaiderio, išskyrus „Taurą“.  Vis dėlto manau, kad prieš sezoną visi klubai Futbolo federacijai turėtų pateikti finansines garantijas, jog sugebės baigti čempionatą. Nereikia dirbtinai didinti komandų skaičių, tegul būna aštuoni, bet finansiškai stabilūs klubai. Kai ką nors dirbtinai padarai, vėliau tenka kentėti. Todėl vertėtų pasimokyti iš klaidų ir jų nekartoti. Niekam neįdomu, kai kuri nors komanda laimi 9:1 ar 7:0.

- Lietuvoje yra tik keli klubai, treneriams galintys pasiūlyti padorų atlyginimą. Jūs kol kas pasiūlymų neturite. Turbūt kyla minčių trenerio karjerą tęsti užsienyje?

- Yra tam tikrų variantų, bet jie visiškai nekonkretūs, todėl apie savo artimiausią ateitį dar nieko negaliu pasakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių