UEFA drausmins nepagrįstai išlaidaujančius futbolo klubus

Futbolo klubo išlaidos neturėtų viršyti jo pajamų, sakoma UEFA sąžiningos finansinės konkurencijos taisyklėse, pristatytose EP Kultūros komiteto nariams. 

Tikimasi, jog naujieji reikalavimai didins finansinę discipliną ir skatins futbolo klubus atsakingiau elgtis su pinigais.
Sąžiningo finansavimo nuostatai Čempionų lygos ir Europos lygos turnyruose žaidžiančius klubus įpareigos per trejus metus subalansuoti savo biudžetus. Pirmųjų sankcijų finansinės drausmės nesilaikantys klubai iš UEFA (Europos futbolo federacijų asociacijos) gali sulaukti 2013-2014 m. sezono metu.

Prasiskolinę milijonieriai

Daugelis Europos futbolo klubų ilgai gyveno ne pagal savo kišenę, o nuo 2009-ųjų padėtis tik blogėjo, europarlamentarams sakė UEFA klubų licencijavimo padaliniui vadovaujantis Andrea Traverso.

2008-aisiais bendri geriausių Europos komandų nuostoliai sudarė 578 mln. eurų. Atlyginimams buvo skirta apie 65 proc. pajamų. Nuostolingai dirbo beveik pusė klubų, o bendri klubų įsiskolinimai bankams siekė 5,5 mlrd. eurų.
Naujosiomis „trimetės stebėsenos“ taisyklėmis siekiama didinti finansinę discipliną, užtikrinti ilgalaikes investicijas į jaunuosius futbolo talentus, infrastruktūrą ir Europos klubinio futbolo ilgaamžiškumą.

Kas numatoma 2010 m. gegužės 27 d. pristatytose Sąžiningos finansinės konkurencijos taisyklėse? 2010-2012 m. pereinamojo laikotarpio metu komandos turės subalansuoti pajamas ir išlaidas, o jų finansinė padės bus vertinama 2013-2014 m. sezono metu.

Nedrausmingi klubai sulauks įspėjimų, vėliau – sankcijų ir baudų, o piktybiškai reikalavimų nepaisančios komandos bus šalinamos iš Čempionų ir Europos lygų. Vertinant deficitus, nebus skaičiuojamos lėšos, klubų investuotos į infrastruktūrą, jaunimo rengimą, socialinius ir bendruomenės projektus. Klubai privalės teikti UEFA ataskaitas apie savo finansinę padėtį.

Pusiausvyros paieškos

UEFA vadovo patarėjas William Gaillard pabrėžė, jog Europos Parlamentą galima laikyti UEFA licencijavimo ir sąžiningos finansinės konkurencijos taisyklių gimimo vieta. „Beleto ir Mavrommačio pranešimuose labai anksti įvardinti finansiniai sunkumai, su kuriais susiduria Europos futbolo klubai“, – kalbėjo jis.


Sporto klausimus Europos Parlamente kuruojančio Kultūros komiteto pirmininkė Doris Pack pasidžiaugė UEFA sukurtomis pusiausvyrą užtikrinsiančiomis taisyklėmis.

Timo Soini (Laisvės ir demokratijos Europos frakcija, Suomija) domėjosi, ar UEFA nežada diegti Amerikoje galiojančios atlyginimų ribojimo sistemos. Andrea Traverso pabrėžė, jog UEFA pasirinktas panašių tikslų leisiantis siekti lankstesnis metodas. „Sakome klubams – turite mažinti išlaidas, o pagrindinę jų dalį sudaro atlyginimai“, – naujųjų taisyklių logiką aiškino jis.

Petra Kammerevert (Socialistų ir demokratų aljansas, Vokietija) teiravosi, ar nacionalinės asociacijos nesirengia taikyti analogiškų licencijavimo taisyklių nacionalinėse lygose priemonių. A. Traverso pabrėžė, jog UEFA negali diktuoti nacionalinių lygų taisyklių, tačiau išreiškė viltį, kad jų vadovai imsis diegti panašius reikalavimus.


Šiame straipsnyje: UEFA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių