Tautinis futbolas – su „strielkių“ aukomis ir kurmių atakomis

Girgždantis Lietuvos futbolo vežimas pasiekė dar vieną finišą – šį savaitgalį finišuos A lygos čempionatas, bet jau gerokai anksčiau buvo žinoma, kad gaji tradicija – nė vieno sezono be skandalo – nebus pažeista.

Įvykdė planą sunaikinti

A lygos startas, kaip įprasta, buvo apkaišytas skambiais lozungais ir ambicingais planais. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai džiūgavo, kad A lyga po pertraukos vėl turės dvi Vilniaus komandas – konkurenciją „Žalgiriui“ turėjo sudaryti I lygos čempionas REO klubas.

Tykiai, ramiai ir be triukšmo – taip startavo A lygos naujokai, tačiau sezonui įsibėgėjus paaiškėjo, kad tai tebuvo tyla prieš audrą. Liepos viduryje plykstelėjo skandalas. Nusikaltėliais LFF vadovus pavadinęs REO nusprendė net pasitraukti tik iš A lygos, tačiau apskritai dingo iš šalies futbolo žemėlapio.

„Nenorime būti nusikaltėlių statytinių įkaitais organizacijoje, kurioje sprendimai priimami ne remiantis nuostatais, o paslapčia, “strielkėse", – protestą prieš LFF oficialiai išdėstė REO vadovai.

Konfliktas kilo po to, kai LFF nemotyvuotu ir vienašališku sprendimu paslapčiomis atėmė iš Vilniaus klubo teisę dalyvauti UEFA regionų taurės varžybose, kurią ekipa iškovojo pernai laimėjusi I lygos varžybas.

„Pralaimėjome nelygioje kovoje su funkcionieriais, įgyvendinusiais planą dėl staigiai ir netikėtai iškilusios naujos sostinės futbolo komandos sunaikinimo“, – tvirtino REO klubas oficialiame pranešime, o prieštaringos reputacijos LFF vairininkas Julius Kvedaras savo sklandžiai išguldytame atvirame laiške atsikirto: jie skolingi teisėjams, kuriuos patys sugeba įtikinti „priimti kurioziškus sprendimus, kartais prasilenkiančius su elementaria logika.“

Užsieniečių labdara

Jei REO klubas prieš čempionato startą neatrodė problematiškas, tai Klaipėdos „Atlantas“ šokdino LFF viršūnėles pagal savo dūdelę.

Ilgametis uostamiesčio komandos vadovas Vacys Lekevičius sezono išvakarėse tradiciškai nesunkiai įtikino LFF funkcionierius reprezentacinei Klaipėdos ekipai išimties tvarka suteikti A lygos licenciją.

Nors V.Lekevičiaus kurti verbaliniai planai kaip visad atrodė ambicingi, likus 10 dienų iki oficialaus A lygos starto klubo likimas kybojo ant labai plono plauko. Čempionatui klaipėdiečius ruošusiam olimpiniam čempionui Arminui Narbekovui susisiekti su Klaipėdos futbolo caru vadinamu V.Lekevičiumi tapo neįmanoma misija. Žaidėjai nusprendė išsiskirstyti ir nesitreniruoti, o žinios, kad derybos su naujais investuotojais atsidūrė aklavietėje, vis dažniau pasirodydavo dienraščių puslapiuose. „Pavargau nuo V.Lekevičiaus intrigų“, – trenkęs durimis pareiškė A.Narbekovas.

Galiausiai futbolo bendruomenė išgirdo apie V.Lekevičiaus suokalbį su Klaipėdos apskrities futbolo federacijos vadovu Romualdu Jonaičiu. Eilę metų kritikavęs Vacį, šis funkcionierius pats pasiryžo tapti uostamiesčio futbolo gelbėtoju.

Visgi sunkiai pradėjęs pirmenybes „Atlantas“ įsibėgėjo. Lūžis įvyko liepą, kai į paskutinėje vietoje buvusį klubą būriais pradėjo plūsti žaidėjai iš užsienio – Kroatijos, Prancūzijos, Kanados, Italijos. Vyriausiuoju treneriu paskirtas prancūzas Sebastienas Roquesas, o sporto direktoriaus pareigas perėmė italas Giorgio Bissonas. Sutarta, kad klubo naujokai iki sezono pabaigos dirbs veltui, o jei rezultatai ir žaidimas tenkins klubo vadovybę, su jais bus sudarytos sutartys.

Sirgaliai – prieš savus

Ištraukti klubą iš paskutinės vietos nusitaikę vadovai pasiekė savo. „Atlanto“ žaidimas akivaizdžiai pagerėjo, o sezono finiše klaipėdiečiams pavyko aplenkti Tauragės „Taurą“. Be to, Klaipėdos klubas sugebėjo prasibrauti į LFF taurės varžybų pusfinalį.

Tačiau sezono pabaigoje virš uostamiesčio futbolo vėl pradėjo kauptis niūrūs debesys. Komandos vyriausiasis treneris S.Roquesas viešai pareiškė, kad rytoj vyksiantis susitikimas su „Tauru“ jam bus paskutinis. „Norėčiau likti ir pratęsti darbą su šia komanda, tačiau klubo vadovai apie tai nekalba ir net nebando su manimi susisiekti, todėl po paskutinių rungtynių A lygoje atsisveikinsiu su futbolininkais, gerbėjais ir personalu“, – nuoskaudos neslėpė prancūzas.

Kalbama, kad S.Roquesui palikus postą, su ekipa netrukus atsisveikins ir sezono viduryje „Atlantą“ sustiprinę legionieriai, taip pat turėję progos susipažinti su lietuviškojo futbolo ypatumais.

Liepą per rungtynes tarp Vilniaus „Žalgirio“ ir „Atlanto“ uostamiesčio sirgaliai užpuolė tribūnoje sėdėjusius savo komandos legionierius juodaodžius! „Atlanto“ naujokai, kurių dauguma atvykę iš Prancūzijos, įkrėtė į kailį užpuolikams – vienas chuliganas sumuštas iki kraujo, taip pat nukentėjo besimušančius išskirti mėginęs pareigūnas.

Uostamiesčio ekipos fanai pagarsėjo ir per rungtynes Vilniuje su REO. Klaipėdiečiai į stadioną atvyko pavėluotai bei bandė įsinešti alkoholinius gėrimus. Juos patikrinti bandžiusiam apsaugos darbuotojui sulaužė nosį, o kitam praskėlė kaktą – žaizdą teko siųsti šešiomis siūlėmis. Trys agresyviausi chuliganai buvo sulaikyti ir atsidūrė policijos komisariate.

Vandalizmas Kuršėnuose

Lietuvos futbole chuliganinių išpuolių ir vandalizmo aktų pastaruoju metu gerokai daugiau nei prieš dešimtmetį, tačiau LFF veikėjams ir valstybės specialiosioms pajėgoms juos sutramdyti ypač sunku.

Šiemet šalį sukrėtė beprecedentis įvykis Kuršėnuose per I lygos rungtynes tarp vietos „Ventos“ ir Vilniaus „Polonijos“. Tuomet buvo užpulti keturi svečių komandos sirgaliai. Įpusėjus pirmajam kėliniui, iš šalia stadiono esančio pušynėlio išbėgo grupė veidus prisidengusių žmonių ir ėmė mušti atvykėlius iš Vilniaus. Veiksmas persikėlė į aikštę, kurioje vyko rungtynės. Futbolininkams ir apsaugos darbuotojui atskubėjus užpultiesiems į pagalbą, chuliganai patraukė pušyno link.

Tačiau pasprukti jiems nepavyko – Šiaulių apskrities policija mobilizavo patrulių pajėgas ir operatyviai kartu su Kuršėnų policijos nuovados pareigūnais užpuolikus sulaikė. Galiausiai chuliganai apklausti ir paleisti, tačiau tyrimas tebesitęsia.

„Tauro“ vargai

Finansinių problemų šleifas visą sezoną vilkosi paskui Tauragės „Taurą“. Prieš kelis sezonus ambicingai į A lygą žengusių tauragiškių entuziazmas šiemet išsikvėpė.

Klubo dalininkų ir rėmėjų skaičius pradėjo sparčiai tirpti ir vadovams beliko konstatuoti – finansinis drugys krečia ypač skaudžiai, suirutė didėja. Apie šeštąją vietą prieš sezoną svaičiojusiam „Taurui“ beliko tenkintis A lygos turnyro lentelės dugnu.

Viešojoje erdvėje žaidėjai ne kartą kaltino klubo vadovus. Kalbėta, kad komanda neaprūpinama elementariausiais medikamentais bei geriamuoju vandeniu, o futbolininkams įsiskolinimai siekia iki pusės milijono litų. Stebėtasi, kad „Tauras“ apskritai sugebėjo baigti šių metų pirmenybes.

Nupjovė vartus

Aistros kunkuliavo ne tik per A lygos rungtynes. Gegužės pradžioje legendiniame Vilniaus „Žalgirio“ stadione numatytas mačas tarp REO ir Alytaus „Dainavos“ taip ir neįvyko.

Rungtynių rytą į stadioną atvykę darbuotojai pamatyto vaizdo neužmirš ilgai. Naktį pasidarbavę vandalai išniekino stadioną: nupjovė ir sulaužė vartus, it kurmiai išrausė aikštę. Spėliota, kad šį vandalizmo aktą galėjo surengti REO ekipai oponuojančio kito sostinės klubo „Žalgirio“ fanai, tačiau įtarimai netapo įrodymais, o tikrieji nusikaltėliai – nesurasti.

„Pirmą kartą per savo gyvenimą matau tokius vaizdus. Kuo kaltas stadionas? Čia ne sirgalių darbas. Taip tikri komandos sirgaliai nepasielgtų. Net neįsivaizduoju, kam galėjo užkliūti veja“, – kalbėjo buvęs REO treneris Stasys Baranauskas.

Favoritų nuodėmės

Pajėgiausias šalies futbolo klubas Panevėžio „Ekranas“ irgi neišvengė duobių. Susidūręs su finansiniu sunkmečiu, daugkartinis Lietuvos čempionas bandė gelbėtis parceliuodamas brangiausius žaidėjus.

Pirmasis iš skęstančio laivo pabėgo lyderis Mantas Savėnas, paskui jį – ir Ramūnas Radavičius bei Andrius Velička. Ilgai neigęs finansines problemas, „Ekrano“ klubo prezidentas Aušrys Labinas galiausiai pripažino, kad sunkumai – neišgalvoti. Sezono pabaigoje prie jų dar prisidėjo ir buvęs žaidėjo Dušano Matovičiaus pretenzijos: serbas nutarė per teismą išsireikalauti jam priklausančias 10 tūkstančių eurų premijas už 2010 ir 2011 m. čempionų titulus.

Panevėžiečiams nepavyko atsikratyti ir lažybininkų šleifo. Prieš atsakomąjį Europos lygos mačą Bukarešte su vietos „Steaua“ viso pasaulio lažybų bendrovės iš pasiūlos išėmė šių rungtynių baigties spėjimus bei įvairius jų derinius.

Ereliai – ne vien žaidėjai

Tradiciškai chamišku poelgiu pasižymėjo „Ekrano“ futbolininkas Aurimas Kučys. Daugumos kitų klubų sirgalių ypač nemėgstamas saugas šiemet pasižymėjo per LFF taurės finalo baudinių seriją, kai, nepelnęs įvarčio, atsisuko į besidžiaugiančius „Žalgirio“ gerbėjus ir, iškėlęs ranką, parodė jiems vidurinį pirštą.

Panašias gestais Marijampolės sirgalius pagerbė ir kiti du „Ekrano“ futbolininkai – Egidijus Varnas ir Tadas Kauneckas, kurie netvardė emocijų po dramatiškos panevėžiečių pergalės 3:2 prieš „Sūduvą“. „Ekrano“ vyriausiasis treneris Arvydas Skrupskis sau būdingu stiliumi necenzūriniais žodžiais išplūdo teisėją.

Šiemet A lygos stadionuose pasižymėjo ir teisėjas Irmantas Kovalenka. Per „Žalgirio“ ir Gargždų „Bangos“ rungtynes jis užsipuolė vilniečių ekipos futbolininką Mantą Kuklį. Saugo teigimu, arbitras jį įžeidinėjo, o viename epizode netgi šaukė: „Tu, pyd..., na..., tylėk“.

Ranka ranką plovė

Be dėmės neliko ir sostinės „Žalgiris“. Kalbama, kad paaštrėjus kovai dėl aukso vilniečiai nutarė skatinti kitus A lygos klubus, jei šie atims taškų iš pagrindinio konkurento „Ekrano“.

Kelis mėnesius algų negavę Alytaus „Dainavos“ futbolininkai buvo pamaloninti 5000 litų premija, kai sužaidė su „Ekranu“ lygiosiomis 2:2.

„Dainava“ ir „Žalgiris“ šį sezoną bendradarbiavo ypač artimai. Sostinės klubas dzūkams skolino žaidėjus, tačiau šie prieš „Žalgirį“ negalėdavo rungtyniauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

autoriui

autoriui portretas
tu asile, pasidomek kas kur ka sumuse, o po to tik rasyk, juokdarys ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių