Pirmoji pusfinalio dvikova žada įspūdingą futbolo reginį

Trečiadienio vakarą Donecko stadione įvyks pirmoji Europos futbolo čempionato pusfinalio dvikova tarp Ispanijos ir Portugalijos rinktinių. Favoritais įvardijami ispanai ir Cristiano Ronaldo vedami portugalai ketvirtfinalio dvikovose dominavo prieš savo varžovus. Ispanijos rinktinė rezultatu 2:0 įveikė Prancūziją, o Portugalija 1:0 – Čekijos vienuolikę.

Ispanija šiose pirmenybėse pasižymi ne tik kamuolio kontrole bei trumpais perdavimais grįstu žaidimu, bet ir puikiu spaudimu, kuomet praradę kamuolį jie stengiasi iškart jį susigrąžinti. Kitoje barikadų pusėje esantys portugalai labiau mėgsta kontratakuoti. Žvelgiant į žaidėjų pavardes bei demonstruojamą žaidimo braižą, galima būtų teigti, jog pusfinalio rungtynėse pamatysime ispaniškąjį „El Clasico“ – amžiną Madrido „Real“ ir „Barcelona“ ekipų kovą.

Ispanijos žvaigždynas šiame čempionate pasižymėjo 8 kartus – po du įvarčius pelnė Cescas Fabregasas, Xabi Alonso bei Fernando Torresas, po vieną – Davidas Silva ir Jesusas Navasas. Iš Portugalijos rinktinės 6 tikslių smūgių į vartų tinklą net pusė priklauso Cristiano Ronaldo, kiti trys po kartą pasižymėjusiems – Helderiui Postigai, Silvestrui Varelai bei Pepe.

Smūgiai prieš kamuolio kontrolę

Vis dar pavojingiausiu žaidėju varžovų vartams „Euro 2012“ išlieka portugalas C.Ronaldo. Pastarasis per ketverias rungtynes spėjo atlikti net 29 (keturi į virpstą) smūgius link vartų, iš kurių 14 buvo į vartų plotą. Šie skaičiai leidžia Madrido „Real“ ir Portugalijos rinktinės žvaigždei būti vienvaldžiu lyderiu šioje statistikos kategorijoje.

Europos brazilais vadinamų portugalų varžovai taip pat pirmauja pagal kelis statistikos kriterijus. Ispanijos rinktinė šiame futbolo čempionate atliko jau 2 616 tikslių perdavimų, o kamuolį kontroliuoja 46 proc. viso rungtynių laiko. Dar didesnį procentą varžybų laiko kamuolys praleidžia aikštės viduryje (61 proc.), kur rungtyniauja saugų trio – Xavi Hernandezas, Xabi Alonso bei Sergio Busquetsas.

Bandys pakeisti istoriją

Šiose ketvirtfinalio rungtynėse, siekdamas teigiamo rezultato savo komandai, C.Ronaldo privalės perrašyti istoriją. Ši įvarčių mušimo mašina per tris susitikimus dar nėra nuginklavusi Ispanijos rinktinės vartininko Ikero Casillaso. Jam to padaryti nepavyko nei įsimintiname „Euro 2004“ ketvirtfinalio mače (laimėjo 1:0), nei 2010 metų Pasaulio čempionato aštunfinalyje (pralaimėjo 0:1), nei 2010 metų draugiškose rungtynėse (laimėjo net 4:0).

Nepaisant šios istorijos, artėjančioje pusfinalio dvikovoje C.Ronaldo gali nutildyti visą Ispaniją, padėdamas savo komandai pakartoti 2004 metų pasiekimą – iškovoti vietą finale. Žinodamas tai, ką C.Ronaldo sugeba padaryti aikštėje, prisibijodamas kalba ir jo komandos draugas Madrido „Real“ komandoje bei Ispanijos rinktinės vartininkas Ikeras Casillasas. „Nemanau, kad Cristiano yra pasiekęs savo geriausią sportinę formą, nes jo sezonas Madrido komandoje buvo tiesiog neįtikėtinas.“

Didžiausia koncentracija ties C.Ronaldo

Ispanijos rinktinės senbūvis X.Alonso mano, jog šios rungtynės bus tokios pat įtemptos kaip ir ketvirfinalis tarp Italijos ir Anglijos rinktinių. Kaip bebūtų, saugas žada neleisti tiek C.Ronaldo, tiek visai Portugalijos rinktinei žaisti savo žaidimo. „Mes išstudijuosime jo žaidimą ir galbūt padarysime šiek tiek pakeitimų, tačiau geriausia mūsų gynyba bus žaisti kaip komanda ir nesuteikti jam erdvės“, – teigė du įvarčius ketvirtfinalio mače pelnęs futbolininkas.

X.Alanso komandos draugas C.Fabregasas sakė aiškiai žinantis Portugalijos rinktinės stiprybę. „Portugalai turi saugus, kuriems patinka laikyti kamuolį bei tai gerai išnaudoti. Jie puikiai kontratakuoja. Jeigu aš būčiau treneris ir savo komandoje turėčiau Nani ir Ronaldo, tikriausiai ir aš propaguočiau tokį žaidimo stilių“, – mintimis dalinosi saugas.

Sieks pasinaudoti savo privalumais

Portugalijos rinktinės saugas Custodio, aikštėje pasirodęs per rungtynes su Olandijos ir Čekijos rinktinėmis, kurios baigėsi jo komandos pergalėmis (dėl to žurnalistų pramintas talismanu), prieš svarbią dvikovą spaudos konferencijoje gyrė varžovus bei tikėjo savo komandos stiprybe.

„Mūsų ginklai nėra paslaptis. Mes naudojamės jais kiekvienose rungtynėse. Žaisime taip, kaip visose iki tol sužaistose dvikovose – stengsimės būti agresyvūs su kamuoliu. Mes jaučiamės labai gerai dėl savo žaidimo plano bei tikime trenerio idėjomis. Ispanija – aukščiausio lygio komanda. Jie gerai žaidžia turėdami kamuolį, todėl kai kontroliuosime kamuolį, mes būsime pasiruošę parodyti savo žaidimo lygį bei sieksime įrodyti, kad taip pat esame puiki komanda“, – teigė portugalas.

Paklaustas, ar Ispanijos rinktinės žaidėjams pavyks sustabdyti jo komandos draugą C.Ronaldo, kuriam teks daugiausiai varžovų dėmesio, Custodio teigė, jog tuo abejoja. „Šiuo metu aš taip nemanau. Visi žino Cristiano ir jo sugebėjimus. Jis yra labiausiai pilnavertiškas futbolininkas, kokį pažįstu – tiek fiziškai, tiek techniškai“, – Portugalijos dievuką gyrė Custodio.

Daugiau naujienų apie „Euro 2012“ skaitykite portale futbolas.diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nitro

Nitro portretas
baikit juokus , jokios intrigos nebus , portugalai namo , italai namo ...o finalas zada buti grazus , Vokietija vs Ispanija...ir ten kaip bus , taip ir bus ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių