Neužfiksuotas ukrainiečių įvartis: kur žiūrėjo vengrų arbitras?

UEFA prezidentas Michelis Platini gavo vieną skaudžiausių antausių nuo to laiko, kai prieš penkerius metus perėmė Europos futbolo vairą. Senojo žemyno pirmenybėse neįskaitytas ukrainiečių įvartis į Anglijos rinktinės vartus eilinį kartą priminę apie didžiausią konservatyviojo sporto karaliaus skaudulį.

Ant grėblio – ne pirmą kartą

Kai prieš dvejus metus Pietų Afrikoje vykusio pasaulio futbolo čempionato aštunfinalyje suklydęs mačo arbitras neįskaitė anglų įvarčio į Vokietijos rinktinės vartus, įniršusi viso pasaulio žiniasklaida pirštu grūmojo į kategoriškai prieš naujoves futbole pasisakančius FIFA prezidentą Seppą Blatterrį ir jo bendražygį M.Platinį.

Tuomet futbolo vadovai sutiko iš naujo persvarstyti siūlymą įvesti vartų liniją kertančio kamuolio technologiją, tačiau aistroms nurimus rado kitą išeitį – už vartų pastatyti du papildomus arbitrus.

Ši naujovė šiemet buvo bandoma Europos futbolo klubinių turnyrų varžybose ir atrodė bent trumpam užčiaupė kritikus. Penki arbitrai aikštėje pirmą kartą pasirodė ir Senojo žemyno pirmenybėse.

Po Italijos ir Airijos (2:0) rungtynių nugalėtojų komandos strategas Cesare Prandelli išsijuosęs gyrė UEFA naujovę, kadangi mušant pirmąjį įvartį Damienas Duffas išmušė kamuolį iš vartų, tačiau šis jau buvo kirtęs vartų liniją ir arbitrų brigada įvartį įskaitė.

Nepastebėjo ir penki

Vis dėlto grupės etapas pasibaigė kontraversiškai. D grupės dvikovai tarp Ukrainos ir Anglijos vadovavęs vengras Viktoras Kassai šiame čempionate, ko gero, švilpė paskutinį kartą. Britai po Wayne‘o Rooney įvarčio laimėjo 1:0 ir užtrenkė šeimininkams duris į ketvirtfinalį, tačiau po mačo aistros liejosi per kraštus.

Šeimininkai pasipiktino neįskaitytu Ukrainos rinktinės įvarčiu 62-ąją minutę. Po Artiomo Milevskio perdavimo į anglų vartus smūgiavo Marko Devičius – kamuolys, atšokęs nuo vartininko Joe Harto, jau leidosi į vartus, bet paskutinę akimirką jį ore koja išspyrė gynėjas Johnas Terry.

Vaizdo kartojimas parodė, kad Londono „Chelsea“ kapitonas pavėlavo, nes kamuolys jau buvo kirtęs vartų liniją, tačiau nei pagrindinis mačo arbitras V.Kassai, nei akylai vartų liniją stebėjęs jo asistentas to neužfiksavo. Įvartis būtų atgaivinęs ukrainiečių viltis, kadangi norint prasibrauti į ketvirtfinalį jiems buvo būtina pergalė.

„Kamuolys pusmetriu kirto vartų liniją, o arbitrai to pamatyti nesugebėjo. Neįsivaizduoju, kam tada išvis reikia tų penkių teisėjų aikštėje. Jie nematė nei elementariausių anglų pražangų, nei teisėtai įmušto mūsų įvarčio. Stengiuosi niekada nekalbėti apie arbitrus, tačiau šį kartą jie mus nužudė“, – po mačo niršo Ukrainos nacionalinės rinktinės strategas Olegas Blochinas.

Treneris prarado savitvardą

Tačiau šiuo Sovietų Sąjungos futbolo legendos skambiu pareiškimu aistros nesibaigė. Vietiniams žurnalistams pavyko 1975-ųjų metų „Auksinio kamuolio“ laureatą išvesti iš savitvardos. Vienam jų pareplikavus apie silpną savo auklėtinių fizinį pasirengimą, O.Blochinas pratrūko: „Eime į lauką ir išsiaiškinsime santykius kaip vyrai. Ar jūs kada nors žaidėt futbolą? Jūs tik rašote, ką norite. Akivaizdu, kad nemėgstate manęs ir mano komandos, tačiau būdamas žurnalistas, turėtumėte jausti elementariausią pagarbą. Apskritai, man visiškai nesvarbu, ką ir kaip parašysite. Rašykite, ką norite, man tas pats“, – šaukė 59-erių metų treneris.

„Viena, ką žinau – teisėjas iš mūsų pavogė įvartį. Anglams pasisekė. Gaila, kad taip pralaimėjome, tačiau kumščiais po karo nemojuojama“, – bandė tvardytis futbolo legenda.

Šiame skandalu pasibaigusiame epizode vengrų teisėjų brigada suklydo du kartus. Po M.Devičiaus smūgio kamuolys iš tiesų kirto vartų liniją, tačiau pati ukrainiečių ataka turėjo būti nutraukta tik jai prasidėjus, nes kamuolį priėmęs ir perdavimą komandos draugui atlikęs A.Milevskis buvo akivaizdžioje nuošalėje.

Ukrainos rinktinė nesugebėjo nutraukti Donecko prakeiksmo. „Šachtar“ stadione, kuriame vyko šios rungtynės, ukrainiečių komanda dar nėra laimėjusi nei karto.

Skandinaviškas stebuklas

Ši anglų pergalė jiems garantavo pirmąją vietą grupėje, kadangi kitas D grupės susitikimas tarp Prancūzijos ir Švedijos netikėtai pasibaigė skandinavų pergale 2:0. Po šio mačo prancūzų vairininkas Laurentas Blancas neslėpė nusivylimo. „Neįsivaizduoju, ar dar įmanoma sužaisti tragiškiau“, – savo auklėtinius pliekė 1998-ųjų metų planetos čempionas.

Nors Švedija ir sugebėjo trinktelėti durimis, pakilti iš paskutinės pozicijos nesugebėjo, kadangi pralaimėjo tarpusavio dvikovą ukrainiečiams.

Ketvirtfinalyje anglų varžovais bus italai, o prancūzams teks susikauti su planetos ir Europos čempionais ispanais.  „Kiti, kurie laukia mūsų kelyje, yra italai. Jie labai gerai ginasi. Tokiuose čempionatuose labai svarbi yra ir sėkmė. Reikia tikėtis, kad jos mums dar liko“, – atviravo Anglijos rinktinės saugas Stevenas Gerrardas.

Statistika

Anglija – Ukraina 1:0 (0:0). Doneckas, 48700 žiūrovų. Įvartis: Wayne‘as Rooney (48 min.)

Švedija – Prancūzija 2:0 (0:0). Kijevas, 63010 žiūrovų. Įvarčiai: Zlatanas Ibrahimovičius (54 min.) ir Sebastianas Larrsonas (54 min.).

Ketvirtfinaliai

21 d. Varšuvoje: Čekija – Portugalija

22 d. Gdanske: Vokietija – Graikija

23 d. Donecke: Ispanija – Prancūzija

24 d. Kijeve: Anglija - Italija



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Vadinasi is pradziu buvo nuosale, nepastebejau. Del nuosales ir golo neiskaite. Nu kaip ir teisingai.

aš portretas
Negalima vienos klaidos kompensuoti kita klaida. Buvo nuošalė, bet ji buvo netokia akivaizdi kaip įvartis kuri matė dauguma. Be to ne iš nuošalės įmūšė spyrėjęs. tik perdavėjas buvo nuošalėje.

Nitro

Nitro portretas
nebuvo jokios nuosales , ziurekit video is ivairiu tasku ju pilna sporto portaluose , teisejas nuosales irgi neuzfiksavo , o ivartis buvo ir simtaprocentinis.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių