Lietuvoje artėja neeilinis įvykis - Europos futbolo čempionatas

Lietuvos sporto mėgėjų vasarą laukia neeilinė šventė. Liepos 20 – rugpjūčio 1 dienomis mūsų šalyje vyks lig šiol didžiausias futbolo renginys Lietuvoje - 2013 m. Europos U-19 futbolo čempionatas.

Trečiadienio vakare kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko oficialus čempionato pristatymas, kuriame dalyvavo gausybė žinomų pramogų pasaulio garsenybių, futbolo mylėtojų ir žiniasklaidos atstovų.

Trys čempionato ambasadoriai

Renginyje pristatyti Europos U-19 čempionato Lietuvoje ambasadoriai. Jais tapo dainininkas ir žurnalistas Marijus Mikutavičius, „Mis Lietuva 2002“ Vaida  Grikšaitė-Česnauskienė  bei nacionalinės futbolo rinktinės gynėjas Marius Stankevičius.

Aistringas futbolo gerbėjas, „Prelegentų“ komandoje žaidžiantis M. Mikutavičius teigė, kad šio sporto veikloje jaučiasi puikiai. „Mane prie futbolo pripratino tėtis, su kuriuo eidavome į Vilniaus „Žalgirio“ rungtynes, - pasakojo M. Mikutavičius - Šis čempionatas - didelis žingsnis į priekį mūsų futbolui. Tai kad turime galimybę rengti tokio lygio varžybas reiškia, kad tarptautinė futbolo bendruomenė Lietuva pasitiki.“

Tituluota gražuolė V. Česnauskienė, kurios vyras Deividas žaidžia Lietuvos vyrų rinktinėje, sakė sieksianti pagausinti futbolo gerbėjų gretas dailiosios lyties atstovėmis. „Labai didžiuojuosi, kad mane pakvietė būti šio svarbaus renginio ambasadore. Sieksiu į futbolą įtraukti kuo daugiau šeimų, kad mūsų vaikinai jaustų šiltą ir nuoširdų palaikymą.“

Romos „Lazio“ klube žaidžiantis M. Stankevičius dėl užimtumo Italijoje negalėjo atvykti į pristatymą, tačiau atsiuntė video sveikinimą. „Labai smagu, kad mūsų naujoji futbolo karta turės galimybę dalyvauti Europos čempionate. Man garbė prisidėti prie šios futbolo šventės“, - sakė vienas žinomiausių Lietuvos futbolininkų.

Video klipų premjera ir futbolo desertas

Renginio dalyviai turėjo galimybę pirmieji išvysti Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) sukurtą oficialų čempionato klipą bei specialiai pristatymui Lietuvoje sukurtą vaizdo siužetą.

Jame nusifilmavo žinomi žmonės - marijampolietė dainininkė Irūna Puzaraitė, kaunietis krepšininkas Tadas Klimavičius, alytiškis futbolo komentatorius ir treneris Žydrūnas Grudzinskas. Ši trijulė atspindėjo tris čempionato miestus, o juos linksmai papildė radijo laidos vedėjas  ir humoristas Justinas Jankevičius.

Vakaro desertui futbolo mėgėjai kino ekrane žiūrėjo UEFA Čempionų  lygos aštuntfinalio dvikovą tarp dviejų milžinų  - Madrido „Real“ ir „Manchester United“.

Aiškėja čempionato kontūrai

Teisė surengti 2013 m. Europos U-19 čempionatą Lietuvai patikėta prieš pustrečių metų. Lietuvos futbolo federacijos paraiška tuomet nukonkuravo Vokietijos, Vengrijos ir Slovėnijos kandidatūras.

Pasirengimas pirmenybėms prasidėjo praėjusiais metais suformavus vietos organizacinį komitetą. U-19 čempionato rungtynės bus žaidžiamos Kauno, Marijampolės ir Alytaus miestų pagrindiniuose stadionuose. Šie miestai pasirinkti dėl ten esančios futbolo infrastruktūros ir geografinės padėties.

„Kartu su UEFA atstovais, kurie lankėsi Lietuvoje, sutarėme kur gyvens čempionato dalyviai, kur vyks treniruotės ir varžybos, - sakė U-19 čempionato direktorius Mindaugas Verbickas. – Šio čempionato organizavimas yra didelis iššūkis mums. Tai taip pat yra įvertinimas to darbo bei patirties, kuri sukaupta per ilgus metus mūsų šalyje organizuojant įvairius mažesnius turnyrus.“

Komanda ruošiama ilgus metus


Lietuvos U-19 rinktinei šis čempionatas bus istorinė galimybė namuose išbandyti jėgas prieš su geriausius Europos futbolo talentus. Lietuvos ekipos pagrindą sudaro Nacionalinės futbolo akademijos auklėtiniai. Jie būsimam išbandymui planingai ruošiasi jau pustrečių metų.

„Pasiruošimą pradėjome kai sužinojome, kad čempionatas vyks Lietuvoje. Gerą repeticiją turėjome pernai rudenį, kai žaidėme su stipriomis Danijos, Serbijos, Turkijos komandomis. Šiemet esame numatę kelias kontrolines rungtynes Lietuvoje ir užsienyje“, - sakė rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Vingilys.

Lietuvos rinktinės būsimi varžovai paaiškės pasibaigus atrankos varžyboms. Čempionate jau sužaistas pirmasis atrankos etapas, kurį įveikė 25 ekipos.

Dar trys aukščiausiai reitinguojamos komandos prisijungs nuo „Elitinio“ atrankos etapo. Jame padalintos į 7 grupes po 4 rinktinės kovos vienoje iš grupės valstybių gegužės 22 - birželio 11 dienomis.

Į finalinį čempionato etapą pateks 7 grupių nugalėtojos. Jos 2013 m. vasarą prisijungs prie šeimininkės Lietuvos U-19 rinktinės. Čempionato rungtynės vyks liepos 20, 23, 26 ir 29 dienomis, finalas – rugpjūčio 1-ąją.

Europos U-19 čempionatas per skaičių prizmę:

8 – tiek komandų žais finaliniame 2013 m. Europos U-19 čempionato etape Lietuvoje;

12 – Lietuvoje vyksiantis Europos čempionatas bus 12-asis dabartiniame U-19 formate;

15 – tiek rungtynių iš viso bus sužaista per finalinį čempionato etapą Lietuvoje

28 – tiek komandų tęsia atrankos kovas  čempionato „Elitiniame“ atrankos etape;

31 – Lietuva taps 31-ąja valstybe, kuri dalyvauja Europos U-19 čempionato finaliniame etape;

48 – tiek komandų pradėjo 2013 m. Europos U-19 čempionato atranką nuo pirmojo etapo;

130 - tiek lapų popieriaus užėmė Lietuvos paraiška siekiant surengti čempionatą;

156  - tiek dienų liko iki čempionato Lietuvoje starto

260 – tiek įvarčių kol kas įmušta per 2013 m. čempionato atrankos pirmąjį etapą;

1948 – šiais metais vyko U-19 čempionato turnyras-pirmtakas.

14 000 000 – tiek žmonių stebėjo 2012 m. Europos U-19 čempionatą prie TV ekranų.




NAUJAUSI KOMENTARAI

L

L portretas
Išaugote iš vaikiukų į vyrus. Dabar laukiame, kad parodytumėte ko mokėtės ir išmokote per visus tuos metus. Labai įdomu ir sėkmės. Matytos varžybos Kaune nuteikė optimistiškai. Gaila, kad finalas vyks Marijampolėje, o ne Kaune.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių