Futboliuko virusas vaikų lopšelyje-darželyje

Šiuos metus paskelbus sveikatingumo metais, Jonavos vaikų lopšelio-darželio „Pakalnutė“ bendruomenė tik šyptelėjo – šioje vaikų ugdymo įstaigoje nuo seno įprasta rūpintis ugdytinių fizine sveikata.

Tai patvirtina šiemet „Pakalnutėje“ pradėtas vykdyti dar vienas tokios paskirties projektas.

Futboliukas – į sveikatą

Tokių aistrų, kokios kaskart užverda, kai „Pakalnutės“ šešiamečiai vaikai žaidžia futboliuką savo sporto salytėje, gali pavydėti ne viena didelė sporto arena.

„Mes ir patys nesitikėjome, kad futboliukas šitoks patrauklus, – neslėpė projekto “Futboliukas„ vadovė, “Pakalnutės„ auklėtoja metodininkė Danguolė Greičiuvienė. – Vaikai žaidžia laisvu nuo ugdymo laiku. Jie patiria tiek teigiamų emocijų ir taip išsikrauna fiziškai, kad į loveles pokaičio krenta kaip musės.“

„Aš visai atsitiktinai sužinojau apie šį projektą ir iškart sutikau pamokyti “Pakalnutės„ mažylius žaisti futbolą, – kalbėjo daugybę metų “Nautaros„ futbolo komandoje žaidęs ir iki šiol tokio malonumo neatsisakantis Darius Armalis. – Sveikintina Lietuvos futbolo federacijos iniciatyva sugrąžinti vaikus į stadionus. Juk visi žinome, kokį nerimą Lietuvoje kelia statistika apie vaikų sveikatą. O štai smagus, judrus ir tuo patrauklus vaikams futboliukas tikrai pagerins jų sveikatą. Be to, žaisdami futboliuką, vaikai nė nepajunta, kaip ugdomas jų savarankiškumas, bendradarbiavimas, pagarba vienų kitiems.“

Sutelkia bendruomenę

D.Armalis netrukus paprašė abiejų komandų, kuriose žaidė po tris vaikus, susikibti rankomis ir siekti įvarčio bendromis jėgomis – tai paprastas būdas ugdyti gebėjimą dirbti komandoje. Gali atrodyti, kad tokie įgūdžiai ugdomi per anksti, bet juk būtent vaikystėje dedami mūsų vaikų elgesio, tarpusavio santykių pamatai.

„Šiame žaidime svarbu ne ūgis ir net ne smūgis, – patikino “Pakalnutės„ direktorė Zita Gudonavičienė. – Tai efektyvi priemonė ugdyti vaikų talentus, išmokti futbolo abėcėlės, derinti pasitikėjimą savimi su būtinybe paisyti taisyklių. Vaikai kol kas džiugiai viską priima. Esu tikra, kad futboliukas – puiki įvairiapusiško vaikų lavinimo priemonė.“

Maža to, futboliuku užsikrėtė ir „Pakalnutės“ darbuotojai, dabar patys liejantys prakaitą sporto salėje. Netgi nutarta surengti rungtynes su mišriomis tėvelių, auklėtojų ir vaikų komandomis. Taigi – futboliukas tapo puikiu įrankiu „Pakalnutės“ bendruomenei telkti.

Nebloga perspektyva

Šešiametės Beatričė ir Rugilė nenustygo sėdėdamos ant suoliuko ir laukdamos savo eilės išbėgti į aikštę.

Mergaitės prisipažino nežinojusios, koks smagus žaidimas tas futbolas.„Anksčiau nebuvau žaidęs futbolo. Dabar jis man labai patinka, ir dėdė treneris viską suprantamai paaiškina“, – tikino šešiametis Tomas. Iš tiesų futboliuko taisyklės labai paprastos, pritaikytos vaikams, kad jiems būtų smagu žaisti.

„Man labiausiai patinka ginti vartus, nes juose nėra vartininko. Rungtynes laimi ta komanda, kuri pirma įmuša tris įvarčius“, – aiškino Augustė ir prisipažino, kad norėtų žaisti futbolą kasdien – toks įdomus jai šis žaidimas.Ką gali žinoti – gal iš šių darželinukų išaugs garsūs futbolininkai ir futbolininkės? Na, jei taip ir neatsitiks, tai bent jau būdami suaugę nesiskųs bloga sveikata ir draugiškumo stoka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmmmmmmmm

mmmmmmmmm portretas
jo kokie dideli vaikai ir kuprinės ant palangės , - su balandžio 1-ja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių