Egipte per futbolo aistruolių riaušes žuvo mažiausiai 74 žmonės

Mažiausiai 74 žmonės žuvo, o dar šimtai buvo sužeisti trečiadienį per futbolo aistruolių susirėmimus po vienų rungtynių Egipto uostamiestyje Port Saide, o šis incidentas pabrėžia susidariusį saugumo vakuumą šalyje, kurioje prieš metus įvyko revoliucija.

Smurtas, sukėlęs vieną iš skaudžiausių incidentų per sporto istoriją, prasiveržė tuojau po to, kai nuaidėjo finalinis teisėjo švilpukas, paskelbęs Port Saido komandos „al Masri“ pergalę prieš Kairo klubą „al Ahly“ rezultatu 3:1.

„Al Masry“ aistruoliai įsiveržė į aikštę ir pradėjo mėtyti akmenis, butelius ir petardas į priešininkų komandos gerbėjus, sukeldami chaosą ir paniką, o „al Ahly“ žaidėjai ir aistruoliai beviltiškai mėgino ištrūkti iš stadiono, pasakojo incidento liudininkai.

Internete pasklido nuotraukos, kuriose matomi krauju apsipylę žaidėjai.

Taip pat buvo pranešta apie šūvius pagrindiniame kelyje iš Port Saido į Kairą, kuriame buvo dislokuoti kariai, siekiant apsisaugoti nuo tolesnių susirėmimų.

„Per neramumus po rungtynių tarp “al Ahly„ ir “al Masri„ (komandų) žuvusiųjų, tarp kurių buvo vienas policininkas, skaičius dabar pasiekė 74“, - sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

„Dauguma aukų žuvo per spūstis“, - pridūrė vidaus reikalų ministras Mohammedas Ibrahimas, o medicinos darbuotojai sakė, kad kai kurie žmonės mirė nuo durtinių žaizdų.

Kaip praneša valstybinė televizija, per šį smurto proveržį buvo sužeisti apie tūkstantis žmonių, tačiau VRM nurodo, kad nukentėjusiųjų buvo 248.

Egiptui vadovaujantys kariškiai paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, o Port Saido saugumo vadovas dėl šių įvykių buvo iškviestas į Kairą pasiaiškinti.

Susirėmimai šiame šiauriniame mieste, dėl kurių Musulmonų brolija kaltina nuversto prezidento Hosni Mubarako šalininkus, papildė Egipte įvykusių incidentų virtinę, siejamą su pašlijusia saugumo padėtimi šalyje.

Prie Sueco kanalo vartų esančiame Port Saide įsiplieskus smurtui, parduotuvės buvo uždarytos, o privačių automobilių vairuotojai padėjo vežti sužeistuosius į miesto ligonines.

Politikai, aistruoliai ir žaidėjai socialiniuose tinkluose liejo savo įtūžį dėl smurto, dar labiau aptemdžiusio politinių neramumų riaušių kupinus metus po sukilimo, nuvertusio H.Mubaraką.

„Lavonai guli ant žemės! Lavonų esama rūbinėje“, - pasipiktinęs „al Ahly“ puolėjas Emadas Meteabas sakė savo klubo palydovinei televizijai. - Nežaisiu futbolo, kol šie žmonės nesulauks teisingumo."

Valstybinės televizijos reportažuose matėsi išrikiuoti riaušių policininkai, kurie nesiėmė jokių veiksmų, kai aplink juos siautėjo chaosas.

Egipte itin nepopuliari policija neseniai buvo griežtai kritikuojama dėl per didelio jėgos naudojimo, todėl pareigūnams buvo nurodyta su protestuotojais elgtis atsargiai, nurodė informuoti šaltiniai.

Kaip praneša VRM, buvo suimti 47 žmonės, o generalinis prokuroras nurodė ištirti šį smurto proveržį.

Tuojau po šių susirėmimų armija dislokavo karius, „siekiant užkirsti kelią tolesniems susirėmimams tarp “al Ahly„ ir “al Masri", pranešė valstybinė televizija, pridūrusi, kad kariškiai taip pat saugo iš miesto vedantį kelią.

Egipto karinis vadovas feldmaršalas Husseinas Tantawi, perėmęs valdžią pernai vasarį, kai per sukilimą buvo nuverstas veteranas prezidentas H.Mubarakas, pasiuntė į Port Saidą du karinius lėktuvus, kad šie išskraidintų žaidėjus ir sužeistuosius, informavo valstybinė televizija.

Feldmaršalas pareiškė, kad sausumo padėtis šalyje yra „gera“, laukdamas oro uoste Kairo rytiniame priemiestyje, kur turėjo nutūpti žaidėjus ir sužeistus aistruolius skraidinantys lėktuvai.

Ženevoje Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentas Seppas Blatteris sakė esantis „labai sukrėstas ir nuliūdintas, šį vakarą sužinojęs, kad daug futbolo mėgėjų žuvo arba buvo sužeisti“.

„Tai juoda diena futbolui. Tokia katastrofinė padėtis neįsivaizduojama ir neturėjo įvykti“, - pareiškė jis.

Egipto premjeras Kamalas al Ganzuri ketvirtadienio rytą sušauks neeilinį ministrų kabineto posėdį, kuriame bus aptarti šie įvykiai.

Politikai Kaire neslėpė pasipiktinimo dėl incidento Port Saide, o neseniai išrinktas liberalių pažiūrų įstatymų leidėjas Amras Hamzawy ragino atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą, Port Saido gubernatorių ir saugumo vadovą.

Stipriausia politine jėga Egipte tapusi Musulmonų brolija šio smurto kurstymu kaltino H.Mubarako šalininkus.

„Įvykiai Port Saide buvo suplanuoti; jie yra ankstesnio režimo liekanų žinia“, - parlamento deputatas Essamas al Erianas rašo pranešime, paskelbtame šios islamiško judėjimo įkurtos Laisvės ir teisingumo partijos tinklalapyje.

„Ši tragedija yra aplaidumo ir nepakankamų armijos bei policijos pajėgų rezultatas, o atsakomybę turi prisiimti valdantys šalį, - pridūrė E.al Erianas. - Esama tokių, kurie tyčia nori pasėti šalyje chaosą ir kurti kliuvinius taikiam vadžios perdavimui.“

Parlamento pirmininkas Saadas al Katatni, taip pat priklausantis Musulmonų brolijai, sakė, kas Liaudies Asamblėja ketvirtadienį 11 val. vietos (ir Lietuvos) laiku surengs neeilinę sesiją dėl šios krizės.

Tuo tarpu Kairo stadione per rungtynių tarp futbolo klubų „Zamalek“ ir „Ismaili“ pirmąjį kėlinį kilo gaisras, dėl kurio pareigūnai šį renginį nutraukė, tačiau ugniagesiams pavyko numalšinti liepsnas, sakė vienas saugumo pareigūnas.

Po H.Mubarako nuvertimo Egipte neretai pasitaikydavo padrikų smurto prasiveržimų, kai kada nusinešdavusių žmonių gyvybių, taip pat smarkiai padidėjo nusikalstamumas. Šie neramumai siejami su itin nepopuliarios policijos nepakankamomis pajėgomis, kurios buvo smarkiai kritikuojamos dėl griežtų veiksmų prieš protestuotojus per pernykštį sulikimą.

Rugsėjį egiptiečiams futbolo aistruoliams susirėmus su policija Kairo stadione, buvo sužaloti beveik 80 žmonių. Tąsyk riaušininkai skandavo šūkius prieš H.Mubaraką  ir jo vidaus reikalų ministrą, kurie dabar abu yra teisiami dėl protestuotojų žudymo per sukilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių