Afrikos čempionato finale susigrums Nigerija ir Burkina Fasas

Pirmosiose rungtynėse jėgas išbandė Malio ir Nigerijos rinktinės. Šį mačą rezultatu 4-1 laimėjo ir užtikrintai į finalą pateko Nigerija.

Rungtynės prasidėjo gan vangiai ir rimtų progų pačioje pradžioje sukurta nebuvo. Visgi kiek vėliau Malis atliko pirmuosius smūgius, tačiau jie visi skriejo šalia vartų. Praėjus apie 15 minučių į Malio vartus labai pavojingą smūgį atliko Emmanuelis Emenike, bet puolėjo bandymą atrėmė vartininkas.

Įpusėjus kėliniui komandos apsikeitė pavojingais smūgiais, po kurių greitai buvo įmuštas pirmasis mačo įvartis. Nigerijos lyderis Victoras Mosesas atliko puikų perdavimą Eldersonui ir jis smūgiu galva išvedė Nigeriją į priekį.

Po šio įvarčio Nigerija žaidė dar aktyviau ir greitai įmušė antrą rungtynių įvartį. V.Mosesas puikiai išvedė E.Emenike į kraštą, kuris perdavė kamuolį Brownui Ideye ir šis padidino savo rinktinės pranašumą.

Iki kėlinio pabaigos Nigerija ir toliau  žaidė aktyviau. Pavojingai į vartus dar smūgiavo B.Ideye bei V.Mosesas, tačiau Malio vartininkas Mamadou Samassa jų smūgius atlaikė.

Visgi prieš pat pertrauką Nigerija įmušė ir trečią įvartį. Emmanuelis Emenike atliko stiprų smūgį ir kamuolys po smarkaus rikošeto įriedėjo į Malio vartus.

Po pertraukos Malis pradėjo žaisti aktyviau ir siekė sušvelninti rezultatą. Rinktinės lyderis Seydou Keita pabandė laimę iš toli, tačiau jis smūgiavo netiksliai.

Malis toliau bandė žaisti aktyviai, bet visos jų pastangos nuėjo šuniui ant uodegos, kadangi 60 minutę Nigerija pelnė dar vieną įvartį. Aikštėje po keitimo pasirodęs puolėjas Ahmedas Musapasižymėjo po greitos kontratakos. Tas pats A.Musa po kelių minučių įmušė ir dar vieną įvartį, bet šį kartą jam buvo užfiksuota nuošalė.

Susikrovę labai saugų pranašumą, Nigerija kiek atsipalaidavo ir Malis atliko keletą pavojingų smūgių, tačiau Nigerijos vartininkas Vincentas Enyeama gerai gynė savo vartus.

Visgi 75 minutę Malis sugebėjo pelnyti bent garbės įvartį. Po Cheicko Diabete perdavimo pasižymėjo Cheickas Fanta Mady Diarra.

Iki mačo pabaigos pavojingų momentų netrūko nei prie vienų, nei prie kitų vartų. Visgi arba smūgiai būdavo netikslūs, arba juos sugaudavo vartininkai. Malis mačo pabaigoje netgi sudrebino vartų konstrukcijas, tačiau jų tai nuo gėdingo pralaimėjimo neišgelbėjo.


Antrajame pusfinalyje susitiko Burkina Fasas ir Gana. Šių rungtynių pagrindinis laikas pasibaigė taikiai 1-1, o vienuolikos metrų baudinių seriją rezultatu 3-2 laimėjo Burkina Fasas, kuris ir pateko į finalą.

Abi šalys stengėsi aktyviai pradėti rungtynes, bet pirmi šalių smūgiai buvo pro šalį. 10 minutę Gana sulaukė skaudaus smūgio, nes aikštę dėl traumos palikti turėjo Johnas Pantsilas.

Nepaisant to, aikštėje buvo žaidžiamas greitas futbolas ir 13 minutę į Burkina Faso vartus buvo paskirtas vienuolikos metrų baudinys. Prie 11 metrų žymos jau trečią kartą šiame Afrikos čempionate stojo Mubarakas Wakaso, kuris dar kartą sėkmingai realizavo baudinį.

Po to Barselonos „Espanyol“ narys atliko stiprų smūgį iš toli, bet kamuolį sugebėjo sugauti Burkina Faso vartininkas Daouda Diakite. Iš smailaus kampo smūgį atliko ir puolėjas Asamoah Gyanas, bet jis irgi neįveikė vartininko.

Tuo metu Burkina Fasas pirmajame kėlinyje šaudė pro šalį ir nesugebėjo pataikyti į vartų plotą, nors keletą smūgių ši rinktinė atliko iš dėkingų situacijų.

Antrąjį kėlinį Burkina Fasas stengėsi pradėti aktyviai. Sužaidus valandą šiai šaliai pavyko išlyginti rezultatą. Gana suklydo savoje aikštės pusėje ir vienas prieš vartininką atsidūręs puolėjas AristideBance išlygino rezultatą.

Per likusį pusvalandį rinktinės savų šansų daugiau neišnaudojo, todėl pagrindinis mačo laikas pasibaigė lygiosiomis 1-1 ir komandoms teko žaisti pratęsimą.

Pirmajame pratęsimo kėlinyje įvarčių nebuvo. Antrojo pratęsimo kėlinio metu Burkina Fasas liko žaisti dešimtyje, nes 117 minutę antrą geltoną kortelę gavo Jonathanas Pitroipa. Visgi Gana per tas kelias minutes nespėjo išnaudoti kiekybinio pranašumo ir rinktinėms teko sudalyvauti vienuolikos metrų baudinių serijoje.

Ten Ganai tikrai nesisekė ir ji neįmušė trijų vienuolikos metrų baudinių, o Burkina Fasas suklydo vos kartą. Taigi Burkina Fasas laimėjo šią baudinių seriją rezultatu 3-2 ir sensacingai pateko į Afrikos čempionato finalą, kuriame jų jau laukia Nigerija.

Rezultatai:

Malis 1 – 4 Nigerija
25‘ [0 – 1] Elderson
30‘ [0 – 2] Brown Ideye
44‘ [0 – 3] Emmanuel Emenike
60‘ [0 – 4] Ahmed Musa
75‘ [1 – 4] Cheick Fanta Mady Diarra

Burkina Fasas 1 – 1 Gana
(po vienuolikos metrų baudinių: 3-2)
13‘ [0 – 1] Mubarak Wakaso (11 m)
60‘ [1 – 1] Aristide Bance
117‘ Jonathan Pitroipa (Burkina Fasas) || |



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių