Žemių savininkams – šlapių laukų sausinimo galimybės

Europos Sąjunga (ES) remia sausinimo sistemų ir jų hidrotechninių statinių rekonstrukciją, atitinkamo rūgštingumo dirvų kalkinimą sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, taip pat dirbtinių vandens telkinių hidrotechninių statinių bei polderių rekonstrukciją. Parama teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ir miškų ūkio veikla ir jos infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“.

Šiemet keitėsi šios veiklos srities įgyvendinimo taisyklės. Tad paramos besikreipiantys pareiškėjai turėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius pokyčius.

Finansuojama mažesnė bendrųjų išlaidų dalis

Pasikeitus taisyklėms, parama pagal KPP priemonės „Žemės ir miškų ūkio veikla ir jos infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ bus teikiama ne visiems hidrotechniniams įrenginiams rekonstruoti, o tik tiems, kurie yra melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitoje. Kaip ir anksčiau, projekte turi būti numatyta rekonstruoti statinius, kurių nusidėvėjimas didesnis nei 30 proc.

Pagal šią veiklos sritį tinkamomis finansuoti laikomos rekonstrukcijos, rūgščių dirvų kalkinimo sausinamos teritorijos ariamoje žemėje, kur pH≤5,5, išlaidos. Taip pat finansuojamas naujų statybinių medžiagų ir įrenginių, skirtų projekto reikmėms, įsigyjimas ir bendrosios išlaidos.

Pagal atnaujintas taisykles, finansuojama bendrųjų išlaidų dalis kiek sumažėjo. Anot Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Projektų vertinimo skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Dambrausko, anksčiau finansuojama bendrųjų išlaidų dalis galėjo sudaryti iki 13 proc., o dabar – iki 10 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Į šią dalį įskaičiuojamos išlaidos, patirtos rengiant projekto aprašą ir konsultuojantis projekto įgyvendinimo klausimais. Pagal dabartinius reikalavimus, minėtos išlaidos negali viršyti 3 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Anksčiau jų dalis galėjo siekti 5 proc.

Tikėtinas projektų pirmumo vertinimas

Šiemet veiklos sričiai „Žemės ūkio vandentvarka“ skirta 60 mln. litų. Iki vasario 17 d. jau gautos 45 paraiškos, kuriose prašoma beveik 46 mln. litų paramos. Tad pareiškėjams reiktų atkreipti dėmesį į tikėtiną remtinų projektų konkurenciją. Jei pasibaigus paraiškų rinkimui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma yra didesnė už skirtąją metinę sumą, bus atliekamas projektų pirmumo vertinimas. Tuomet pirmenybę turės projektai, atitinkantys pirmesniuosius kriterijus tokia prioritetine tvarka:
1) projektai, įgyvendinami aplinkosaugos požiūriu jautriose karstinio regiono ir Nemuno deltos teritorijose;
2)pareiškėjas niekada negavo Bendrijos paramos pagal šią veiklos sritį;
3)pareiškėjas numato vykdyti mažesnės likutinės statinio vertės (procentais) melioracijos sistemų ir jų hidrotechnikos statinių rekonstrukcijos projektus.

O jeigu paraiška neatitiks nė vieno pirmumo kriterijaus, ji nebus vertinama, išskyrus tuos atvejus, kai liks lėšų.

Naujovė – tarpiniai patikrinimai

Pagal veiklos srities „Žemės ūkio vandentvarka“ taisykles, bet kuriuo paraiškų bei mokėjimo prašymų administravimo etapu gali būti atliekamos patikros darbų atlikimo vietoje. Jų metu tikrinami pareiškėjo ir (arba) paramos gavėjo paraiškoje ir (arba) mokėjimo prašyme ir jų prieduose pateikti duomenys ir jų atitiktis tikrovei. Paramos gavėjai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šiemet yra numatyta papildomai atlikti tarpinius patikrinimus darbų atlikimo vietoje, siekiant išsiaiškinti, ar tinkamai būtų panaudojamos investicijos, kurioms prašoma paramos.

Apie patikrą vietoje paramos gavėjai paprastai informuojami ne anksčiau kaip prieš 48 valandas iki jos atlikimo, tačiau iš anksto apie tai jiems gali būti ir nepranešta. NMA penkerius metus nuo paramos sutarties pasirašymo datos turi teisę tikrinti, ar paramos gavėjas ir po projekto įgyvendinimo laikosi paramos sutartyje numatytų sąlygų. Ne vėliau kaip po penkerių metų nuo sprendimo skirti paramą priėmimo yra vertinama veiklos atitiktis projektui. Jei paramos gavėjas nesilaiko projekto nuostatų, jam išmokėta parama gali būti susigrąžinama.

Paraiškų vertinimas – tik baigus jas rinkti

Melioracijos sistemų naudotojų asociacijų ir savivaldybių paraiškas paramai gauti pagal veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ NMA renka iki kovo 25 dienos. Jas galima teikti NMA teritoriniams paramos administravimo skyriams pagal numatomą projekto įgyvendimo vietą.

R.Dambrauskas pažymi, kad, priešingai nei anksčiau, paraiškos paramai gauti pagal šią veiklos sritį bus vertinamos tik pasibaigus jų rinkimo terminui, t.y. po kovo 25-osios.

Išsamią informaciją apie KPP priemonės „ Žemės ūkio ir miškininkystės plėtra ir pritaikymo infrastruktūra“ veiklos sritį „Žemės ūkio vandentvarka“ galima rasti www.paramakaimui.lt, www.nma.lt.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ministry of Truth

Ministry of Truth portretas
Pasakyk Lietuvos išpardavimui – NE! pet icijos.lt /visos/ 5850 Pasirashyk ir platink, skelbk plačiai!
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių